fbpx
Tvrđava Sokograd

Sokobanja – Šta videti?

Sokobanja je druga najposećenija banja u Srbiji. Nalazi se u jugoistočnoj Srbiji, na padinama planine Ozren, a kroz Sokobanju protiče reka Moravica. Pored velikog broja termo-mineralnih izvora, Sokobanja je zahvaljujući čistom planinskom vazduhu poznata i kao vazdušna banja.

Gde se nalazi/ Kako stići?

Sokobanja je od Beograda udaljena oko 220km. Najlakše je doći preko autoputa Beograd-Niš i kod Deligrada se isključiti sa autoputa i nastaviti još 30ak kilometara ka Sokobanji. Udaljenost od Niša je 60 km.

Šta posetiti?

U centru Sokobanje se nalazi čuveno ‘mermerno’ šetalište okruženo drvoredima kao i gradska fontana. Tu je i veliki gradski park sa sadržajima za decu.

U centru Sokobanje se nalazi i najčuvenije banjsko kupatilo ‘Amam’. Tu se nalaze dva od sedam termo-mineralnih izvora Sokobanje. Još su Rimljani znali za blagodeti ovog izvora, a na temeljima rimskih termi Turci su u 15. veku napravili amam. Kupatilo je posećivao i Miloš Obrenović.

Tokom letnje sezone, Akva Park u Sokobanji privlači veliki broj posetilaca.

Lečenje u Sokobanji

U Sokobanji postoji 6 izvora lekovite vode različitih temperatura i sastava. 

Sokobanja je nadaleko poznata po lečenju respiratornih bolesti poput astme, bronhitisa, sinuzutisa, pneumonije…Tajna lekovitosti leži u tome što sokobanjski izvori imaju veliku koncentraciju radioaktivnog gasa radona, a inhalacija radona ima izuzetno povoljno dejstvo na disajne puteve.

Njene lekovite vode koriste i pacijenti koji pate od neuroloških i reumatičnih bolesti, ali i kožnih oboljenja.

Reka Moravica Sokobanja

Izletište Lepterija i kanjon reke Moravice

Lepterija je najlepše i najposećenije izletište koje se nalazi na samo 2km od centra Sokobanje. Do nje se može doći asfaltnim putem, ali mi vam preporučujemo da do Lepterije dođete pešice. Možete krenuti iz parka Banjica, preći most preko Moravice, a onda šumskim stazama dalje ka Lepteriji. Usput nailazite na prelep vidikovac ali i na zanimljiv restoran u pećini gde možete napraviti pauzu.

Nastavljate ka Lepteriji tako što pratite reku Moravicu. Voda je kristalno čista i okružena zelenilom, što doprinosi njenoj lepoti.

Samo izletište je uređeno i ušuškano u pravoj prirodnoj oazi. Tu se nalaze restoran i parking. Preko puta izletišta u steni se nalazi lik Bogorodice sa detetom u naručju.

Predeo Lepterija – Sokograd je proglašen predelom izuzetnih prirodnih odlika i zaštićen je zakonom.

Soko-grad

Od Lepterije staza vodi dalje ka Soko-gradu. Staza prati Moravicu i dobro je obeležena. Usput se nailazi i na izvor pitke vode. Takođe, nailazi se i na skretanje za stazu koja vodi ka Hajduk Veljkovoj pećini koja i nije tako dobro obeležena.Tvrđava Sokograd

Pred sam Soko-grad staza postaje izuzetno strma, ali sav napor se isplati kada se jednom popnete na ostatke zidina ovog srednjovekovnog grada. Soko Grad je u jako lošem stanju, stepenice nisu uklesane i ne postoje zaštitne ograde, pa treba biti oprezan. Ipak, pogled sa njega kao i pomisao da je sagrađen pre mnogo vekova na tako nepristupačnom terenu oduzimaju dah.

Tačan datum izgradnje Soko-grada nije poznat, ali se pretpostavlja da je sagrađen u vreme vizantijskog cara Justinijana. Bio je u sastavu srpske srednjovekovne države, da bi ga na kraju osvoji Turci. Po legendi, grad je razrušio Musa Kesedžija.

Mesto za fotografisanje
Najlepši pogled na Soko-grad i okolinu možete videti sa vidikovca Popovica. Do Popovice se stiže iz parka Banjica, pored hotela Moravica, a staza je dobro obeležena.

Vodopad Ripaljka

Vodopad Ripaljka važi za jedan od najlepših vodopada u Srbiji. Od Sokobanje je udaljena samo 5 km i nalazi se u blizini Grudne bolnice Ozren. Asfaltni put vodi do bolnice,  a zatim obeleženim  i lepo uređenim stazama dolazite do niza vodopada.

Ripaljka važi za jedan od najlepših vodopada u Srbiji i prvo je zaštićeno prirodno dobro još od 1949. godine. Ime je dobila po glagolu ‘ripati’, što u u ovom kraju Srbije znači ‘skakati’.

Sastoji se od više kaskada a najveći odsek je visok 11 metara i poznat je kao Velika Ripaljka.

Spada u akumulacione vodopade. Vodom je nabogatiji u proleće, a dešava se da tokom leta presuši. Prostor oko vodopada je uređen kao izletište sa klupama i stolovima.

Bovansko jezero

Nalazi na 7 km od Sokobanje i 13 km od Aleksinca. Bovansko jezero je veštačko jezero dugo 8km, nastalo gradnjom brane, a nalazi se na reci Moravici. Služi i za vodosnabdevanje grada Aleksinca.

Veoma je bogato ribom, pa je poznato kao pravi raj za ribolovce. Pored ribolovaca, Bovan posećuju i jedriličari, kajakaši i drugi ljubitelji vode. Postoji i puno mesta za kampovanje.

Ima više uređenih plaža za kupače, a voda je vrlo prijatna za kupanje. Jezero je okruženo šumama, pa ćete sigirno uživati u ovoj prirodnoj oazi.

Bovansko jezero
Foto: Dragisa Stojiljkovic – legi988

Šta posetiti u blizini:

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Scroll to Top