fbpx
Jednodnevni izlet Palićko jezero i Subotica

Izlet 6 – Subotica i Palićko jezero

Vodimo vas na krajnji sever naše zemlje i predstavljamo vam izlet Palićko jezero i Subotica sa okolinom. Ovaj jednodnevni izlet u Srbiji je sve popularniji među domaćim turistima. Sa jedne strane, možete uživati u šetnji uz jezero i odmorati u miru i tišinu, a sa druge strane, možete da prošetate kroz centar Subotice gde vas očekuju prelepe građevine građene u duhu mađarske secesije.

Subotica (Trg Republike, Gradska kuća, Sinagora…)
Palićko jezero (Štrand Vodotoranj, Zoo vrt, salaši…)

Ukupno kilometara: oko 380km (od i do Beograda)
Vreme provedeno u putu:
oko 4 sata

 Subotica

Na krajnjem severu Bačke nalazi se grad Subotica koji prema našem skromnom mišljenju ima neke od najlepših zdanja u celoj zemlji. Ukoliko ste se odlučili za jednodnevni izlet u Suboticu, savetujemo vam da nikako ne propustite ove arhitektonske bisere – od Gradske kuće, preko Sinagoge, Rajhlove palate, do javnih i privatnih objekata, sve ukupno nekih 50 građevina građenih u mađarskoj verziji secesije.

Jednodnevni izlet Palićko jezero i Subotica

Gradska kuća u Subotici

Simbol grada Subotice je Gradska kuća koja se nalazi u samom centu. Izgrađena je 1912. godine po projektu budimpeštanskih arhitekata u tada vrlo modernoj varijanti mađarske secesije. Brojni dekorativni elementi na fasadi i u unutrašnjosti zgrade će vas očarati. Šare stilizovanih cvetova lale, cvetnog nakita napravljeni od keramike i kovanog gvožđa samo su neki od detalja koji će vas oduševiti. Srce Gradske kuće čini Velika većnica sa raskošnim vitražima.

Za posetioce je dostupan i vidikovac na tornju Gradske kuće, koji se nalazi na visini od 45 m i sa njega se pruža nezaboravan pogled na Suboticu i njenu okolinu. Posete sa lokalnim vodićem se organizuju do utorka do petka, tačno u 12h.

Trg republike i Plava fontana

Pored Gradske kuće nalazi se Trg republike, koji predstavlja uređeni park sa stazama za pešake i klupama za odmor. Centralno mesto, okruženo cvećem i zelenilom, zauzima Plava fontana koja u ovom gradu postoji od 2001 godine. Ime je dobila po boji keramike koja je korišćena za igradnju  i koja se lepo uklapa u secesijsku arhitektonsku celinu, koja krasi ovaj grad.

Fontana se svake godine zimi pokriva kako bi se zaštitila, počevši od kraja oktobra, a zaštita se sklanja na proleće, obično početkom aprila, u zavisnosti od vremenskih uslova.

Subotička Sinagoga

Čuvenu Sinagogu u Subotici su projektovali iste arhitekte kao i Gradsku kuću. Sagrađena je 1902. godine i jedna je od najistaknutijih građevina jevrejskog nasleđa u Evropi. Prilikom izgradnje korišćena je opeka i bojena Žolnai (Zsolnay) keramika sa kitnjastim ukrasima koji se zasnivaju na mađarskim narodnim motivima.

Rajhlova palata

Nedaleko od centra grada nalazi se prelepa Rajhlova palata. Arhitekta Ferenc Rajhl podigao je ovo zdanje kao porodičnu kuću i u gradnju uložio pravo bogatstvo. Fasada sa ukrasima napravljena je od žolnai keramike iz Pečuja, a mozaici od murano stakla iz Italije. Danas je u njoj smeštena Galerija moderne umetnosti, a iza kuće se nalazi bašta sa kafićem gde vam savetujemo da se odmorite i osvežite.

Pešačka tura kroz Suboticu

Tura će podrazumevati obilazak Franjevačke crkve Svetog Mihovila, Gradske kuće, Palate Mikše Demetera (zgrada gradskog muzeja), Sinagoge, Gimnazije, Katedrale – Bazilika Svete Terezije Avilske, Gradskog trga, Narodnog pozorišta, Rajhlove palate i Pravoslavnog hrama Svetog Vaznesenja. Ako vam to vreme dozvoli, savetujemo vam da posetite i Gradski muzej, Spomenik Caru Jovanu Nenadu, Franjevačku crkvu  i Vojnić palatu.

Garantovane ture polaze svake srede od 10 i subotom od 13 časova, a polazna tačka je kod Plave fontane. Zainteresovani sve informacije mogu dobiti u prostorijama Turističkog inormativnog centra na adresi Trg Slobode 1, telefonom na broj 024 670 350 ili putem maila: info@visitsubotica.rs

Pogledajte promo video snimak Subotice i uverite se u lepote ovog grada.

Izlet Palićko jezero

Na samo osam kilometara istočno od Subotice, nalazi se Palićko jezero, najveće prirodno jezero u Srbiji. Palićko jezero je plitko nizijsko jezero, dugačko oko 5,5 km. Prema jednoj legendi, jezero je ostatak nekadašnjeg Panonskog mora.

Još u 18. veku su se voda i blato iz jezera koristili u medicinske svrhe, a kasnije je izgrađeno kupalište što dovodi do ubrzanog razvoja jezera. Predivan kej pored jezera vas prosto mami na šetnju, a uz samu obalu su i zanimljive građevine među kojima su i Muški i Ženski štrand.  Nažalost, kvalitet vode u jezeru danas je veoma loš, kupanje se ne preporučuje.

Šta posetiti na Palićkom jezeru

 • Vodotoranj
 • Termalni bazen
 • Muški i ženski štrand
 • Letnja pozornica
 • Fontana i spomenik
Izlet Palićko jezero
Foto: Slobodan Botoški

Aktivnosti

 • Sportovi na vodi i vožnja biciklom po Paliću
 • Obilazak vinskih podruma i salaša (Majkin i Cvetni)

Zoo vrt Palić

Ukoliko se odlučite da na izlet Palićko jezero krenete sa decom, Zoo vrt je mesto koje morate posetiti.  Park raspolaže sa više od 150 životinjskih vrsta, a sklopu vrta je botanička bašta.

Radno vreme

Zoološki vrt Palić je otvoren 365 dana u godini a radno vreme je od 9 do 18 časova.

Cena ulaznica

Pojedinačna: 300,00 din
Roditeljska: 800 din
Dečija (do 15 godina): 200,00 din
Ekskurzije i kolektivna ulaznica: 200,00 din
Penzioneri: 200,00 din
Vrtići: 100,00 din

Specijaliteti kraja

 • Vina sa peska i voćne rakije
 • Teleći, ovčiji ili pevčev perkelt

Šta još videti u okolini:

 • Kuća starih zanata Senta
 • Termalna banja Pačir
 • Subotička peščara
 • Vinarija Zvonko Bogdan
 • Turistički centar Zobnatica

Podelite sa nama vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Scroll to Top