fbpx
Izlet najlepši dvorci Vojvodine otvoreni za posetioce

Izlet 4 – Dvorci Vojvodine

Krenite na put priča i legendi o tome kako su nastali dvorci u Vojvodini. Pred vama se nalazi ideja za jednodnevni izlet ili vikend putovanje, zavisi koliko želite da uživate u ovim znamenitostima i koliko imate vremena na raspolaganju. Najveći broj dvoraca u Srbiji se nalazi u Vojvodini. Neki od njih nisu otvoreni za posetioce, ali ih je moguće videti spolja. Pa da krenemo na put:

Dvorac Dunđerski – Dvorac Kulpin
Dvorac Fantast
Kaštel Ečka
Dvorac Kapetanovo – Stari Les

Ukupno kilometara puta: 405km
Trajanje: vikend putovanje – oko 6 i po sati aktivne vožnje

Dvorci Vojvodine

Izlet najlepši dvorci Vojvodine otvoreni za posetioce

Dvorac porodice Dunđerski – Dvorac Kulpin

Dvorac je Lazar Dunđerski kupio od porodice Stratimirović. U okviru kompleksa nalaze se, osim dva dvorca, upravna zgrada, tzv. kovačnica, konjušnica i žitni magacin. Muzej je okružen velelepnim parkom od 4,5 ha u čijem sklopu se nalazi i jedinstveni Muzej poljoprivrede Vojvodine. Tu možete videti  poljoprivredne mašine na paru, stare traktore i kosačice, ali i izložbe o hmelju, konoplji, sirku metlašu, pšenici, govedarstvu i mlekarstvu.

Radno vreme:

Utorak – petak: 09:00-16:00 časova
Subota-nedelja: 09:00-15:00 časova

Ulaz za posetioce prestaje 30 min pre zatvaranja. Cene ulaznica se kreću od 100 do 200 dinara, u zavisnosti od uzrasta, a za decu do 7 godina je besplatan ulaz.

Dvorac Fantast kod Bečeja

Put nas dalje vodi ka Bečeju i dvorcu Fantast, imanju veleposednika Bogdana Dunđerskog. Na recepciji možete dobiti sva uputstva za obilazak a naš savet je da se obavezno popnete do vrha na kulu kako bi uživali u pogledu sa vidikovca. To su prepoznatljive kupole koje dominaraju okolinom.

Dvorac Fantast je najlepši dvorac u Vojvodini, ako nas pitate.

Na imanju je i ergela sa oko 80 grla, staza za trening galopera, a u ogromnom parku francusko-engleskog tipa nalaze se staze za šetnju, teniski tereni… Fantast je pretvoren u luksuzni hotel, koji ima i svoj restoran pa je otvoren za posetioce.
Dvorac je spomenik kulture od velikog značaja.

Do zamka se veoma lako stiže iz pravca Beograda preko Zrenjanina ili Novog Sada (oko 130 km) i iz pravca Novog Sada preko Bečeja (svega 65 km). Pogledajte dvorac Fantast iz vazduha, snimak je napravio Konstantin – STUDIO 46.

Lovački dvorac Kaštel Ečka

Dvorac ,,Kaštel“ se nalazi u selu Ečka, nedaleko od grada Zrenjanina. Lazar Agošton, vlastelin u Ečki je 1820. godine otvorio novi vlastelinski dvorac na levoj obali Begeja. Kaštel je godinama bio centar okupljanja ljubitelja lova, iz zemlje i inostranstva, čiji su česti gosti bili austro – ugarski prestolonaslednik Franc Ferdinand i srpski prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

Sada se, na sreću, nalazi među retkim uspešno revitalizovanim spomenicima kulture i danas funkcioniše kao restoran i istorijski hotel. Okružen je predivnim parkom otvorenim za sve posetioce koji žele da uživaju u miru i lepoti.

Nešto malo dalje smeštena je pravoslavna crkva Svetog Nikole za koju se smatra da je najstarija na ovom području, koju takođe vredi posetiti.

kastel ecka

Dvorac Kapetanovo – Stari Lec

Dvorac Kapetanovo, nekadašnji dvorac Botka, se nalazi u ataru van svakog mesta na putu Zrenjanin – Vršac u blizini mesta Stari Lec. Naručilac gradnje dvorca je Bela Kišlapaši Botka, glavni beležnik tadašnje županije. Izrađen je 1904. godine sa dva ulaza, a oko njega je bio prostran park sa fontanom.  Smatra se da je Bela Botka jednostavno prokartao imanje, mada postoje i druge priče. Dvorac prelazi u vlasništvo Franc Maja, odnosno njegove ćerke Emilije i njenog muža Milana Kapetanova, od koga i potiče današnji naziv dvorca.

Dvorac Kapetanovo je privatno vlasništvo i još uvek je moguće videti ga samo spolja. Vlasnik planira da ga otvori za turističke posete.


Stari i napušteni dvorci Vojvodine

U jednom danu svakako da nije moguće posetiti sve stare dvorce u Vojvodini. Pored gore navedenih dvoraca u nastavku teksta možete pronaći još nekoliko napuštenih dvoraca koji čekaju neko bolje vreme kako bi povratili stari sjaj.

Dvorac Sokolac u Novom Bečeju

Dvorac je izgradio Lazar Dunđerski u poslednjim decenijama 19. veka. Dvorac je dobila u miraz Emilija Ivanović, kćerka Lazara Dunđerskog. Danas je dvorac sa parkom u dosta lošem stanju. Od nekadašnjeg raskošnog enterijera, preostalo je nešto stilskog nameštaja, kaljevih peći po sobama i dekoracija u vidu tapeta i štuko plastike na zidovima i plafonu glavnog salona.

Dobro je što dvorac ima čuvara, jer se u njemu nalazi neke originalnih stvari iz doba dok su imanjem upravljali Dunđerski.  Dvorac je proglašen za spomenik kulture 2001. godine. U suterenu se nalazila dvorana za kuglanje, što je retkost u ovim krajevima.

Dvorac je u privatnom vlasništvu i moguće ga je posetiti uz prethodnu najavu!

Dvorac Ilion kod Sremskih Karlovaca

Palata Ilion podignuta je u periodu od 1836 do 1848. godine kao boravište Josifa Rajačića, mitropolita karlovačkog (1842-1848), kasnije patrijarha srpskog (1848-1861). U dvorištu dvorca se nalazi česma Patrijarhovac, posvećena Bogojavljenju, a izgrađena je 1864. godine.

Danas je zgrada pretvorena u Gradski muzej Sremskih Karlovaca sa etnološkom zbirkom predmeta, sobom i kuhinjom sa kraja XIX veka.
Radno vreme: 09-17 časova, svakog dana sem nedeljom (osim za najavljene posete).

Dvorac Špicer u Beočinu

Dvorac porodice Špicer, deli sudbinu brojnih arhitektonski i umetnički vrednih kompleksa širom Vojvodine. Na dvorcu ne postoje ni vrata ni prozori, a i krov počinje da popušta. Baš kao i mnogi drugi, nakon Drugog svetskog rata je nacionalizovan, te su mu se kroz decenije menjale namene, da bi od devedesetih počelo propadanje. Dvorac je van upotrebe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ☁ (@mrekoify) on

Dvorac Karačonji Novo Miloševo

Karačonjijevi iz Novog Miloševa spadaju u jermensko-mađarske porodice koje su iz Transilvanije došle u Banat, gde  su stekle bogatstvo ali i veliku uticaj. Ogromno bogatstvo porodice se ogleda i u tome što su imali dva ogromna dvorca u Novom Miloševu, a njih su dva bogata rođaka gradila skoro istovremeno, oponašajući jedan drugog, te je skoro nastalo rivalstvo zbog gradnje. Nažalost, jedan od ta dva dvorca više ne postoji. Dvorac je van upotrebe.

Dvorac Karas kod Horgoša

Porodice Karas, poreklom iz južne Slovačke, dvorac su gradili u stilu baroknih seoskih dvoraca u Austriji, obogaćen klasicističkim elementima. Plan zgrade u obliku slova L je rezultat kasnije dogradnje, a pretpostavlja je da je to narušilo savršenu simetriju fasade. Dvorac je do 1952. korišćen kao kasarna a dočekala ga je sudbina većine objekata u društvenom vlasništvu – nebriga i propadanje. Dvorac je van upotrebe.


Svakako da ovo nisu svi dvorci u Vojvodini. U nekom drugom tekstu ćemo se posebno pozabaviti ovom zanimljivom temom.

Podelite sa nama vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Scroll to Top