fbpx
baner
manastir tumane
Destinacije

Manastir Tumane

Manastir Tumane, koji se nalazi u blizini Golupca, u narodu je poznat kao sveto mesto gde se vernici mole za svoje ozdravljenje ili za spas svojih najbližih koji boluju od najtežih bolesti.

Ovaj srpski pravoslavni manastir je 2019. godine obeležio 630 godina postojanja i iz godine u godinu privlači sve veći broj vernika. Mi ćemo se potruditi da vam u ovom tekstu damo odgovore na sva pitanja kako biste bili spremni za obilazak ove verski značajne destinacije u Srbiji.

Manastir Tumane slika. Ideja za izlet putovanje
Fotografija: Nemanja Nikolić

Gde se nalazi manastir Tumane?

Manastir Tumane se nalazi na devet kilometara udaljenosti od Golupca. Okružen je prelepom šumom i planinama i pored njega protiče Tumanska reka.

Ukoliko se pitate kako stići do manastira Tumane, najbolje je ići putem preko Požarevca koji vodi ka Sredinjevu, do sela Maleševo gde ćete ugledati putokaz za skretanje prema manastiru. Putokazi će tokom celog puta biti jasno istaknuti i važno je napomenuti da je put asfaltiran sve do manastira.

Manastir  Tumane je udaljen od Beograda oko 130 kilometara i do manastira se stiže za nešto manje od dva sata.

Manastir Tumane mapa

Kome je posvećen manastir Tumane?

Manastir Tumane je posvećen Svetom Zosimu, a osnovan je u drugoj polovini 14. veka, kao zadužbina kosovskog junaka Miloša Obilića. U ovom manastiru se vekovima kao grob, a sada kao najveća svetinja, čuvaju mošti Svetog Zosima Tumanskog. Danas je Tuman najbrojniji muški manastir u eparhiji braničevskoj a većina monaha ima između 30 i 50 godina.

Kako je manastir Tumane dobio ime?

Brojna su predanja o nastanku imena manastira Tumane. Mi ćemo vam predstaviti četiri.

 • Da počnemo od narodnog predanja koje i dalje živi među meštanima prema kojem je Tu­man na­stao kao za­du­žbi­na ko­sov­skog ju­na­ka Mi­lo­ša Obi­li­ća. Pred Ko­sov­ski boj ma­na­stir još ni­je bio do­vr­šen a Sve­ti knez La­zar  je poslao glasnike sa porukom Milošu da pre­ki­ne zi­da­nje sve­ti­nje re­či­ma Tu mani zadužbinu, no oma dođi u Kruševac da se posavetujemo ‘oćemo li na Kosovo protiv neprijatelja”, od če­ga je iz­ve­de­no ime ma­na­sti­ra.
 • Drugi pak smatraju da je Tumane dobio ime tako što je, loveći gustim šumama, Miloš Obilić nehotice ranio  pustinjaka Zosima. Dok ga je nosio ka svom dvoru da mu izvida rane, pustinjak umire, a njegove poslednje reči su bile: Tu me mani i pusti me da umrem“.
 • Postoji i treće verovanje koje jedino ne dovodi u vezu ni Svetog Zosima ni Miloša Obilića niti ranjavanje. Po tom predanju, manastir Tuman ime je dobio po jermenskim trgovcima, jer manastir istoga imena postoji i danas u njihovoj zemlji.
 • Kao poslednje na­vo­di se mo­guć­nost da je ime ma­na­sti­ra Tu­ma­na iz­ve­de­no iz grč­ke re­čitim­vos“ (lat. tu­mu­lus), što ozna­ča­va grob, od­no­sno grob­nu hum­ku.

O manastiru Tumane – istorija

Sa sigurnošću se ne može reći kako je izgledao prvobitni kompleks manastira. Tokom turskih osvajanja, kao i mnogi verski objekti, pretrpeo je paljenja i pljačke. Prvi put u pisanim dokumentima se pominje 1572–1573. u vreme Sultana Murata III, među onima koji treba da plate dažbine.

U vreme Kočine krajine, 1788. godine crkva je srušena u potpunosti do strane Osmanlija. U doba kneza Miloša crkva je obnovljena da bi potom u 19. veku bila vrlo oštećena u zemljotresu koji je zadesio ovaj kraj i pored sanacija koje su urađene, 1910. godine crkva je srušena.

Balkanski ratovi su odložili gradnju nove crkve, pa je sadašnja podignuta tek 1924. godine

Manastirski kompleks se sastoji od glavne crkve, konaka, isposnica, kapele kao i drugih ekonomskih zgrada poput štala i staja.

Glavna crkva je od svog postojanja posvećena Svetom Arhangelu Gavrilu i sagrađena je u srpsko-vizantijskom stilu a u naosu crkve se nalazi kivot sa moštima Svetog Zosima Sinajita. Što se tiče fresaka, manastir je poslednji put freskopisan 1991. godine.

manastir tumane

Isposnica Svetog Zosima

Na manje od kilometar udaljenosti od manastira, u gustoj šumi nalazi se isposnica Svetog Zosima. U neposrednoj blizini se nalaze dve manje pećine povezane uskim prolazom. Jedna od njih je preuređena u pećinsku crkvicu.  Pokraj isposnice nalazi se čudotvorni izvor, a iza njega prelep šumski vodopad.

Manastirska gostoprimnica

Preko puta manastirske crkve nalazi se stara vodenica koja je pre par godina adaptirana u gostoprimnicu, sa pastrmskim ribnjakom. Pored ribe, tu su i proizvodi iz manastirske ekonomije: vina i rakije, domaći sir i kajmak, domaći sokovi i drugi proizvodi vrednih monaških ruku.

Posebno je značajno napomenuti da ne postoji cenovnik, svaki gost može ostaviti shodno svojim mogućnostima prilog za obnovu manastirskog kompleksa. Kao i sam manastir, gostoprimnica je otvorena od 7 do 20 časova. Mesta se ne moraju rezervisati (osim za velike grupe) i svi su uvek dobrodošli.

Ukoliko dolazite sa decom, možete posetiti mini zoo vrt  u kojem se nalaze razne domaće životinje. Mini zoo-vrt otvoren je tokom čitavog dana i u njemu se mogu videti: emu ptice, nojevi, poniji, lame, magarci, mini-koze, kornjače, zečevi, pripitomljeni jazavac, mufloni, crnoglave ovce, guske, patke, labudovi.

Manastir Tumane Isposnica slika
Fotografija: Nemanja Nikolić

Čuda manastira Tumane

Manastir Tumane inače važi za mesto u kojem se vernicima dešavaju velika čudesa. Na facebook stranici manastira se nalaze brojna iskustva vernika kojima su molitva i boravak u manastiru pomogli. Kako vam mi ne bi prenosili iskustva, najbolje je da posetite stranicu i sami se uverite. Upravo iz ovih razloga izleti u manastir Tumane se organizuju iz svih krajeva Srbije.

Osećajući da je manastir Tuman jedna od najvećih pravoslavnih svetinja, vekovima ga zovu Đerdapski Ostrog, prepoznajući isti blagodatni dar isceljivanja kod Svetog Vasilija i Svetog Zosima.

Šta treba poneti u manastir Tumane?

Većina poklonika u manastire nosi uobičajne stvari na darivanje poput šećera, ulja, hrane, kafe i drugih osnovnih namernica. Postavlja se pitanje da li je to ono što im zaista treba?

Dakle, šta se nosi u manastir Tumane? U toku je rekonstrukcija manastirskog kompleksa pa su prilozi za obnovu više nego dobrodošli. Pored toga, najbolje je stupiti u kontakt sa monasima i sa njima se dogovoriti šta je najbolje doneti. Na kraju teksta imate kontakt telefon.

Često kada su veliki praznici, organizuju se putovanja u Manastir Tumane i upravo su prilozi u vidu hrane više nego dobrodošli kako bi se svi gosti poslužili. Stvari donešene kao prilog manastiru ne unose se u crkvu, nego se predaju u konaku, monahu (ili nekome drugom) određenom za njihovo primanje.

Kada se ide u manastir Tumane?  Kada su liturgije?

Odlazak u Manastir Tumane, zbog sve većeg broja vernika koji posećuju ovaj manastir zahteva da se dođe barem pola sata pre početka Svete liturgije. Raspored Bogosluženja u manastiru:

 • Sv. Liturgije SUBOTA u 09.00 časova (kao i praznicima)
 • Sv. Liturgije NEDELjA u 09.00  časova
 • Jutrenje svakodnevno u 06.00 časova
 • Nedeljno jutrenje u 07.00 časova
 • Večernje liturgije u 17.00 časova  leti
 • Večernje liturgije u 18.00 časova zimi
 • Čitanje molitve za zdravlje svakog dana od 09-17 časova

Ispovest i Sveto Pričešće u manastiru Tumane

Obaveštavamo vernike koji hodočaste Manastiru Tumanu, da se po pitanjima Sv. Tajne ispovesti i Sv. Tajne pričešća obraćaju svojim nadležnim sveštenicima ili duhovnicima ukoliko ih imaju.
U manastiru se ne vrše Sv. Tajne Krštenja, Miropomazanja i Ispovesti, već isključivo u parohijskim crkvama.

U  manastiru se mogu pričestiti kršteni pravoslavni hrišćani koji:

 • poste sve zapoveđene postove
 • žive liturgijski
 • ispovedaju se kod svojih svešenika/duhovnika
 • nisu pod zabranom pričešća
 • drže evharijstijski post (bez pića i hrane od ponoći pa do pričešća)
 • traže i daju oproštaj

Manastir Tumane kontakt informacije:

Adresa: Manastir Tuman, selo Krivača, 12257 Turija

Telefon: 012/767-51-95

Email: manastirtumane@gmail.com

Radno vreme: od ranih jutarnjih sati do 20h

Šta još posetiti u blizini:


Podelite sa nama vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.


20 Comments

 • Milena

  Malo su gužve vikendom i tokom većih praznika ali to ne treba da vas odvrati.

  Posebna se neka energija oseca u manastiru. Ja sam bila nekoliko puta.

   • Baisa ibraimovic

    pomaze bog molim vas puno ja sam batisa ibraimovic javim se zbog tatu trenutno je u bolnici zbog upalenje pluce molim vas jedna molitva da mu bude drobro mnogo se sekirim molim vas ako moze da nam pomognete i sveti jakov i sveti zozim fa nas pomogne da bude za tato dobro molim puno tata se zove ljubisa Ibraimovic

    • Marija

     Poštovani, ovaj tekst je informativnog karaktera. Za sve detaljnije informacije i za molbe za čitanje molitvi možete se obratiti direktno manastiru. Kontakt informacije možete pronaći u tekstu. Srdačan pozdrav!

 • Milan Gavrić

  Pitanje:Da li je bolje(zbog gužve)doći radnim danom,i da li se sve može obaviti kao ipraznikom.Ja i supruga dolazimo iz Beograda,i da li nešto treba poneti(pokloni,novac)naravno novac se prilaže,i može li da se kupi ulje.Pozdrav.

  • Živojin

   Bio sam sa ćerkom .Oduševljen sam. planiram dadodem sa familinom.Medutim z og korone virusa smou neizvesnosti da lu mozemo poći bez najave velukodostojnicima manastira.Naravno da smo u obacezi da se pridrzavamo pravila.Molio bih da mi neko odgovoru pišto smo sa Kosova.Do sjorogciđenjauz Bozju pomoć.

 • Ksenija

  Moje drugarice i ja se spremamo vec par meseci da posetimo manastir Tumane, znam da su velike guzve ali mislim da cemo doci 31.maja. Ja sam bolesna na kicmu i noge pa me zanima dali je dovoljno da se sama molim u toj guzvi ili moram doci do Vas da mi citate molitvu za zdravlje. Hvala na odgovoru ali svakako dolazimo

  • Marija

   Poštovana, ovaj tekst je informativnog karaktera. Za sve detaljnije informacije i za molbe za čitanje molitvi možete se obratiti direktno manastiru. Kontakt informacije možete pronaći u tekstu. Srdačan pozdrav!

   • Tamara

    Postovani, dosla bih sutra da se pomolim za zdravlje svog supruga koji je u teškom stanju u bolnici zbog upale pluća i nalazi se na respiratoru. Da li treba nesto da se ponese? Podrazumeva se da ću ostaviti prilog u novcu za manastir. Hvala Vam unapred

 • Jelena macura

  Ja bi vas opet zamolila da mi ocitate moltvu jer nisam u stanju sad da dodjem iperisala sam kicmu dva puta imam aritmiju pijem lekove za depresiju vec 15 god vise ni sama neznam sta me sve snadje i kako to mogu da izdrzim molim vas ocitajte mi moltvu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.