fbpx
baner
Niška tvrđava , Stambol Kapija, glavni ulaz, grad Niš
Destinacije

Niška tvrđava

Istorija – Tvrđava Niš

Niška Tvrđava se nalazi u samom centru Niša, na desnoj obali reke Nišave. Prvi put se pominje u I veku, kada je u Nišu bio smešten rimski logor. Tvrđavu su do temelja srušili Huni a obnovio je car Justinijan I posle 530. godine. Srednjovekovna tvrđava je više puta osvajana i obnavljana.

Dobro očuvane bedeme, na ostacima antičkog i srednjovekovnog utvrđenja, izgradili su Turci početkom osamnaestog veka. Kako bi osigurao postojeće granice, Sultanovom poveljom iz 1719. odlučeno je da se ovde izgradi jaka tvrđava.

Niška tvrđava , Stambol Kapija, glavni ulaz, grad Niš
Stambol kapija

Gde se nalazi / Kako stići:

Niška tvrđava se nalazi u centru Niša. Iz Beograda, preko autoputa do Niša ima oko 235 km2. Najbolje je da parkirate auto negde u centru i krenete u laganu šetnju do tvrđave.

Kapije Niške tvrđave

Kapije su su dobijale imena ili po vladarima ili po mestima do kojih su vodile. Tvrđava ima četiri velike kapije: Stambol kapiju , Beogradsku kapiju, Vidinsku i Veliku kapiju kroz koju se izlazilo na reku. Sve kapije su i danas dobro očuvane.

Beogradska kapija je bila jedna od važnih kapija Tvrđave po kojoj je Beograd-mala, samo naselje u tom delu Niša, dobilo ime. Kapija je nazvana tako zato što „gleda“ prema Beogradu dok je glavna kapija zapravo Stambol kapija i ona je usmerena ka Istanbulu.

Stambol kapija predstavlja simbol Tvrđave i grada Niša. Sagrađena je po projektu graditelja Tvrđave Mehmed-age i Mustafa-age iz Sofije. Pored bogate orijentalne ornamentike, u gornjem delu kapije nalaze se zupčaste puškarnice i kružni otvori za topove koji su korišćeni u odbrani tvrđave i grada. U zasvođenom prolazu nalazile su se prostorije za stražare i zatvorske ćelije.

Tvrđava je opasana velikim šancem koji se u slučaju potrebe punio vodom iz Nišave.

Šta vas očekuje unutar Niške tvrđave

Tvrđava sa ovako dugom tradicijom i istorijom može mnogo toga da ponudi posetiocima. Mi ćemo se potruditi da budemo vaši online vodiči kroz Nišku tvrđavu i da vam predstavimo šta vas očekuje u ovoj šetnji kroz tvrđavu.

 • Lapidarijum
 • Bali-begova džamija
 • Spomenik Milanu Obrenoviću
 • Antičke terme
 • Hamam
 • Antička ulica sa Bazilikom
 • Barutane
 • Arsenal
 • Spomen kosturnica
 • Palata sa oktagonom

Niška tvrđava mapa

Tvrđava Niš mapa i slike

Misterije Niške tvrđave – tuneli i lagumi

Brojne su priče i misterije vezane za tajne tunele ispod tvrđave i grada Niša mada one nisu baš osnovane.

Prema nekim istraživanjima niški lagumi postojali još u rimsko doba i u njima su se, od progona, krili hrišćani. U Tvrđavi ima podzemnih prostorija u kojima su Turci čuvali barut, municiju i oružje. Danas ostatke laguma najčešće možemo videti po periferiji, a mnogi tvrde da tuneli vode sve do brda Vinik.

Letnja pozornica tvrđave Niš – dešavanja

Letnja pozornica u Niškoj tvrđavi tokom letnjih meseci predstavlja kulturni centar na otvorenom. Kapacita je 3.000 mesta te je veoma pogodna za organizovanje koncerata i festivala. Osim Festivala glumačkih ostvarenja, na njoj se održavaju i Internacionalne horske svečanosti, koncerti i druge muzičke i kulturne manifestacije, među kojima mnoge imaju međunarodni karakter. Jedna od najpoznatijih manifestacija je Nišville – međunarodni džez festival.

MESTO ZA FOTOGRAFISANJE
Spomenik Svetom caru Konstantinu Velikom postavljen ispred tvrđavskog mosta i odatle se pruža divan pogled na Stambol kapiju, most i reku.

Radno vreme i cene:

Ulaz je slobodan. Tvrđava je otvorena tokom cele godine 24 sata dnevno.

Šta još videti u okolini Niške tvrđave:

 • Latinska crkva
 • Spomenik na Čegru
 • Kazandžijsko sokače
 • Medijana
 • Memorijalni park Bubanj
 • Ćele Kula

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.