fbpx

Bačka tvrđava predstavlja najznačajnije i najbolje očuvano srednjovekovno utvrđenje na zapadu Vojvodine. Nalazi se u mestu Bač, nekada slavnom gradu, po kome je čitava ova velika plodna ravnica između Dunava i Tise dobila ime Bačka. Ovu destinaciju u Srbiji treba da uvrstite u Vaš plan za putovanja ove godine.

Osnova tvrđave je u obliku trapezoida, prilagođenog obliku terena. Na uglovima se nalazi pet isturenih odbrambenih kula, međusobno povezanih bedemom širine 2 m i visine 12 m, sa streljačkim stazama. Kule su različitih oblika i dimenzija. Posebnu pažnju privlačila je kružna kula sa balkonima.

Gde se nalazi / Kako stići:

 • Bačka Tvrđava se nalazi na zapadu Vojvodine, u Bačkoj, u mestu Bač.
 • Od Beograda je udaljena oko 158 kilometara – Automobilom se stiže za oko 2 sata autoputem (isključenje kod Zmajeva).
 • Dobra je i autobuska povezanost, tako da je moguće doći od Novog Sada redovnim linijama do Bača.
 • Od Niša je udaljena 392 km a od Kragujevca 295 km.

Savet:

Preporučujemo Vam da se popnete na kulu sa koje se pruža fantastičan pogled. Ukoliko ste u mogućnosti, posetite tvrđavu u popodnevnim satima kada možete uživati u zalasku sunca i pogledu na vojvođanska polja.

Najlepša mesta u Srbiji
Pogledajte još i naš izbornajlepših mesta u Srbijikoje treba da posetite ove godine.

 Foto: Milenko Lazić

Istorija Bačke tvrđave

Početak nastanka današnje tvrđave vezuje se za 14. vek, kada je kralj Karlo Robert Anžujski ojačavao granice kraljevstva. U tom periodu car Dušan je jačao srpsku državu i dolazilo je do međusobnih srpsko-ugarskih ratnih sukoba, što je kralja Karla navelo za preduzimanje radova na tvrđavi u Baču. Dograđivanje i ojačavanje tvrđave trajalo je nepuna dva veka.

Posebno je značajna bila uloga Bača u odbrani zapadne Evrope od nadiranja Turaka. Upravo s ovog mesta, despot Stefan Lazarević organizovao je odbranu Ugarske od turske vojske, a jedno vreme, ovde je boravila i čitava krstaška vojska pod vođstvom Fridriha Barbarose, u trećem pohodu na Jerusalim. Bač je prvi put pao u turske ruke 1526. godine, nakon bitke na Mohaču, kada je vojsku predvodio sultan Sulejman Veličanstveni. Više informacija možete pronaći na zvaničnom sajtu Turističke organizacije Bač.

U godinama koje su dolazile, tvrđava je osvajana, delimično rušena, pljačkana čak i u potpunosti napuštana. Renoviranje dela tvrđave je završeno 2016. godine, ali su potrebni i dalji radovi kako bi se tvrđavi Bač vratio pun sjaj.

Bačka tvrđava radno vreme:

 • Radno vreme u sezoni (od 01.05.2019): 10:00 – 17:00 časova
 • Radno vreme van sezone: 10:00 – 17:00 časova (vikendom)

Cena ulaznica:

 • Za odrasle – 100,00 dinara
 • Za decu – 80,00 dinara

Šta videti u okolini:

 • Franjevački samostan iz 12. veka
 • Plovidba rečicom Beravom
 • Manastir Bođani
 • Jezero Provala u Vajskoj

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Thank you for your vote!
Post rating: 0 from 5 (according 0 votes)

Leave a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.