fbpx
baner
Djavolja varos - jednodnevni izlet u Srbiji - Ljiljana Mitrovic
Destinacije

Đavolja Varoš

Đavolja Varoš je jedna od destinacija u Srbiji za koju je svako u Srbiji čuo, ali su nažalost u manjini oni koji su je zaista i posetili. 2010. godine je ušla u najuži krug u izboru novih 7 svetskih čuda čime je postala poznata i van okvira Srbije. Ovaj izuzetno zanimljiv lokalitet jedno je od najneobičnijih mesta u Srbiji. Nalazi se nedaleko od Prolom Banje, na obroncima planine Radan, na oko 30km od Kuršumlije.

Udaljenost od velikih gradskih centara je jedan od razloga što broj turista koji posećuje ovaj lokalitet nije veći. To vas nikako ne treba obeshrabriti, jer kada jednom ispred sebe ugledate ‘vanzemaljski’ prizor od 202 neobična stuba od zemlje, biće vam jasno zašto ovo čudo prirode spada u najlepša mesta u Srbiji. U poslednje vreme se jako puno uradilo na uređenju same lokacije i danas je jedan od svetlih primera kako treba da izgleda jedna turustička atrakcija.

Kako stići do Đavolje Varoši?

Đavolja Varoš se nalazi 27 km jugoistočno od Kuršumlije, a 89 km jugozapadno od Niša a od Beograda 320 km.

Na nekoliko načina možete stići, u zavisnosti od toga šta još želite da obiđete u okolini. Pogledajte mapu ispod.

Put je vrlo dobar i odlično obeležen, tako da će vas putokazi sve vreme usmeravati ka turističkim destinacijama u ovom kraju.

Šta videti u Đavoljoj Varoši?

Ovaj spomenik prirode čine dva izuzetno retka prirodna fenomena – zemljane figure, kao specifični geološki oblici i dva izvora jako kisele vode sa visokim sadržajem minerala. Đavolju Varoš čine dve jaruge strašnih imena ‘Đavolja’ i ‘Paklena’.

Đavolji izvor i  Crveno vrelo

U Đavoljoj jaruzi se nalazi Đavolji izvor, čija pH vrednost iznosi neverovatnih 1.5 i time spada u jedan od najkiselijih izvora u svetu.

Drugi izvor je Crveno vrelo, nešto manje kiseo, koji otiče dalje u Žuti potok. Oni sa razlogom nose ta imena, a svoju boju duguju velikom sadržaju metala u vodi.

Djavolja varos - jednodnevni izlet u Srbiji - Ljiljana Mitrovic

Foto: Ljiljana Mitrović

Zemljane figure u Đavoljoj Varoši nastale su erozijom i to je process koji neprestano traje jer priroda i dalje strpljivo gradi nove. Trenutno ima 202 figure čija se visina kreće od 2 do 15 metra, a širina od pola do tri metra. ‘Stubovi’ su zemljani i interesantnih oblika a ‘kapice’ su od čvrstih kamenih blokova. Postoje mnoge legende (u svakoj se pominje đavo) vezane za nastanak Đavolje Varoši.

Ulaz u Đavolju Varoš i skulpture

Na samom ulazu u Đavolju Varoš dočekaće vas tezge sa suvenirima i drvena kapija – ulaz u naše svetsko čudo. Do zemljanih figura vodi staza duga skoro kilometar kroz neobičnu šumu. 

Na samom početku šume i staze primetićete drvene skulpture. Skulpture su nastale tokom brojnih umetničkih kolonija, a umetnici inspirisani legendama ovog kraja stvarili su upečatljiva dela.

Postoje tri vidikovca sa kojih možete posmatrati fugure i fotografisati ih iz različitih uglova.

Šetnja traje oko 60 minuta, u zavisnosti od grupe i vaših mogućnosti i interesovanja.

Noćni obilasci
Đavolja Varoš je lepo osvetljena noću, a moguće su noćne ogranizovane posete.

Rudarska okna

Staza najvećim delom prati Žuti potok koji svoj opravdani naziv duguje viskom sadržaju gvožđa. Upravo su gvožđe, ali i plemeniti metali, bili ekspolatisani od strane vrsnih rudara Sasa.

Pored staza možete videti rudarska okna, kao svedoke rudarske tradicije u ovom kraju. Okna nisu uređena za turističke posete i zabranjen je ulazak u njih.

Crkva Svete Petke i jedinstveni običaj

Na putu ka čuvenim ‘kulama’, prolazite kroz prelepu šumu ali i pored ostataka srednjovekovnih Saskih rudnika. Nema onoga ko je posetio Varoš, a da nije svratio do drvene crkvice Svete Petke. Crkva Svete Petke u Đavoljoj Varoši podignuta je na temeljima crkve iz 13. veka. Crkva je sagrađena od drveta. 

Oko nje se nalazi mnoštvo zavežuljaka tkanine.  Za nju se vezuje običaj da se osveštanom maramicom dodirne bolno mesto i pomisli želja, a zatim ona veže na stub koji se nalazi ispred crkve. Veruje se da će sa maramicom sve muke i problemi ostati “zavezani” u Đavoljoj Varoši.

Legenda o Đavoljoj Varoši

Jedna od najpoznatijih  legendi je da je đavo stvorio đavolju vodu koja je meštanima pomutila razum i naterala ih da zaborave na rodbinske veze. Nakon što su popili tu vodu, selo je rešilo da venča brata i sestru i kada je svadbena povorka krenula, stvorila se vila i skamenila mladence, svatove i barjaktara.

Druga legenda kaže da su se đaci, koji su više voleli provod nego učenje, opkladili sa đavolima da će ih nadmudriti. Izgubivši opkladu đavoli su se pretvorili u glavutke, a đaci, ogrešivši se o dati zavet, pretvorili su se đavole.

Treća legenda kaže da se u dalekoj prošlosti tu nalazilo dobro utvrđeno naselje čiji stanovnici nisu želeli da se pokore strašnom vladaru koji je bio zao kao sam đavo. Zbog te napokornosti vladar se naljutio, sakupio silnu vojsku i porušio grad, a njegove stanovnike pretvorio u kamene figure. 

Vodič će vam svakako ispričati različite verzije nastanka ovih kula, a vi odaberite u koju ćete poverovati. ☺

Najlepša mesta u Srbiji
Pogledajte još i naš izbor najlepših mesta u Srbijikoje treba da posetite ove godine.

Cena ulaznica:

  • Cena ulaznice je 350 dinara (za đačke ekskurzije 300 dinara)
  • U blizini lokaliteta se nalazi i besplatan parking.

Radno vreme:

08:30 – 17:00 (svakog dana, vikendom i praznicima)

Šta videti u blizini:

  • Prolom banja
  • Lukovska banja
  • Crkva Lazarica
  • Arheološko nalazište Pločnik

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.