fbpx
baner
Ramska tvrđava slika iz vazduha
Destinacije

Ramska tvrđava

Ramska tvrđava se nalazi na obali Dunava u istoimenom naselju, na 15 km od Velikog Gradišta, na tromeđi između Karpata, Panonije i Balkana.  Smeštena je na steni koja se sa severoistočne strane spušta ka reci i predstavlja jedno od najznačajnijih artiljerijskih utvrđenja na Dunavu.

Osim što se možete upoznati sa izuzetno burnom istorijom tvrđave Ram, uživaćete i u prelepoj prirodi i Dunavu koji ovde podseća na more. Ramsku tvrđavu možete posetiti u okviru jednodnevnog izleta, a mi vam preporučujemo da jedan vikend posvetite Dunavskoj turi.

Ramska tvrdjava slika
Foto: Ram tvrđava – Ilija Jacanović

Gde se nalazi/ Kako doći:

Udaljena je 110 km od Beograda, 25 km od Požarevca i 15 km od Velikog Gradišta. Do tvrđave se iz Beograda stiže automobilom za sat i po vremena. Ispod se nalazi mapa puta do tvrđave Ram:

Preporučujemo vam da pogledate i tekst o najočuvanijim i najlepšim tvrđavama u Srbiji.

Istorija Ramske tvrđave

Ramska tvrđava podignuta je na ostacima antičkih i vizantijskih temelja, a sagradio je turski sultan Bajazit II da bi osnažio odbranu granice između Smedereva i Golupca od austro-ugarskih upada. 

Legenda jkaže da jeriča veli da je turski sultan Bajazit II obilazeći svoje vojnike zastao da se odmori na brežuljku sa koga se pružao lep pogled na Dunav, i suprotnu ugarsku stranu. Sedeći tako na prostirci- ihramu (turski naziv za ćilim)Zbog strateški važnog položaja, prelazila je i u austrijske ruke, ali je uglavnom bila u posedu turske vojske.

Pored tvrđave su pronađeni i ostaci karavansaraja, jedinog sačuvanog na teritoriji Srbije. Čini je pet kula a u tvrđavu se ulazi kroz Donžon kulu koja se nalazi na jugozapadnom delu utvrđenja. Više o istoriji tvrđave Ram možete pročitati na sledećem linku.

Najlepši zalazak sunca

Svi koji su se odlučili da posete tvrđavu na kraju dana kažu da je to jedan od najlepših zalazaka sunca na Dunavu. Sa tvrđave se pruža nestvaran pogled na nepregledni Dunav koji vam daje osećaj kao da ste na moru i uživate u pogledu na sunce koje kao da se topi i uliva u reku. Uostalom, slika govori više od reči.

tvrdjava ram zalazak sunca

Rekonstrukcija Ramske tvrđave

U periodu od 2017. do 2019. godine sprovedeni su sveobuhvatni radovi na obnovi tvrđave Ram pod pokroviteljstvom TIKA-e (Turske agencije za saradnju i koordinaciju). Od avgustu 2019. godine otvorena je za sve posetioce.

Video pre i posle rekonstrukcije

Ramska tvrđava – Cene ulaznica i radno vreme 

Cena ulaznica za pojedinačne posete je 300 dinara, dok je za grupne posete 200 dinara po osobi.

Radno vreme Ramske tvrđave je od 10h do 21h, svakog dana. Ture sa vodičem su na svakih sat vremena, s tim da je poslednji termin za vođene ture u 17h. 

Šta još videti u okolini:


Podelite sa nama vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.