fbpx
Ramska tvrđava slika iz vazduha
Destinacije

Ramska tvrđava

Ramska tvrđava se nalazi na obali Dunava u istoimenom naselju, na 15 km od Velikog Gradišta. Smeštena je na steni koja se sa severoistočne strane spušta ka reci i predstavlja jedno od najznačajnijih artiljerijijskih utvrđenja na Dunavu.

Osim što se možete upoznati sa izuzetno burnom istorijom tvrđave Ram, uživaćete i u prelepoj prirodi i Dunavu koji ovde podseća na more. Ramsku tvrđavu možete posetiti u okviru jednodnevnog izleta, a mi vam preporučujemo da jedan vikend posvetite Dunavskoj turi.

Ramska tvrdjava slika
Foto: Ram tvrđava – Ilija Jacanović

Gde se nalazi/ Kako doći:

Udaljena je 110 km od Beograda, 25 km od Požarevca i 15 km od Velikog Gradišta. Do tvrđave se iz Beograda stiže automobilom za sat i po vremena. Ispod se nalazi mapa puta do tvrđave Ram:

Preporučujemo vam da pogledate i tekst o najočuvanijim i najlepšim tvrđavama u Srbiji.

Istorija Ramske tvrđave

Ramska tvrđava podignuta je na ostacima antičkih i vizantijskih temelja, a sagradio je turski sultan Bajazit II da bi osnažilo odbranu granice između Smedereva i Golupca od austro-ugarskih upada.  Zbog strateški važnog položaja, prelazila je i u austrijske ruke, ali je uglavnom bila u posedu turske vojske.

Pored tvrđave su pronađeni i ostaci karavansaraja, jedinog sačuvanog na teritoriji Srbije. Čini je pet kula a u tvrđavu se ulazi kroz Donžon kulu koja se nalazi na jugozapadnom delu utvrđenja. Više o istoriji tvrđave Ram možete pročitati na sledećem linku.

Najlepši zalazak sunca

Svu koji su se odlučili da posete tvrđavu na kraju dana kažu da je to jedan od najlepših zalazaka sunca na Dunavu. Sa tvrđave se pruža nestvaran pogled na nepregledni Dunav koji vam daje osećaj kao da ste na moru i uživate u pogledu gde kao da se sunce uliva u reku.

Rekonstrukcija Ramske tvrđave

U periodu od 2017. do 2019. godine sprovedeni su sveobuhvatni radovi na obnovi tvrđave Ram pod pokroviteljstvom TIKA-e (Turske agencije za saradnju i koordinaciju). Od avgustu 2019. godine otvorena je za sve posetioce.

Video pre i posle rekonstrukcije

Ramska tvrđava – Cene ulaznica i radno vreme 

Cena ulaznica za pojedinačne posete je 300 dinara, dok je za grupne posete 200 dinara po osobi.

Radno vreme Ramske tvrđave je od 11h do 17h, svakog dana osim utorkom.

Šta još videti u okolini:


Podelite sa nama vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.