fbpx
baner
babin zub vrh
Destinacije

Stara planina – Doživite nezaboravne avanture

Uzimajući u obzir da je najveća planina u Srbiji i da ima puno toga da pruži, Stara planina je odlična opcija za aktivan odmor u Srbiji. Nalazi se na samom istoku Srbije, a ovu planinu koja se naziva i planina Balkan, delimo sa Bugarskom.

stara planina plaza
Foto: kompaskazesrbija

Teško je reći koliko je dana potrebno odvojiti za boravak na Staroj planini jer ima zaista puno lokacija koje vas mogu oduševiti. Zato smo napravili spisak mesta od kojih bi trebalo da krenete sa otkrivanjem Stare planine. Na vama je da odaberete da li ćete se odlučiti za dužu avanturu zvanu Stara planina ili ćete joj se možda vraćati više puta, svakog puta otkrivajući neko novo čarobno mesto.

Stara planina mapa – šta videti

Babin Zub

Babin zub je čuveni vrh Stare planine. Do njega se dolazi iz pravca Crnog vrha, a izdaleka ćete primetiti njegov neobičan izgled. Postoje dva načina da dođete vrha. Do uređenog vidikovca ispod Babinog zuba možete doći i autom. Odatle do samog vrha imate nekih 20ak minuta uspona. Uspon nije zahtevan.

babin zub vrh
Foto: kompaskazesrbija

Drugi način je da krenete ka hotelu Babin zub. Tu možete parkirati auto i krenuti stazom koja vodi do restorana Plaža.  Restoran Plaža je mesto sa koga možete krenuti ka vrhu Babin zub ili se uputiti ka Midžoru. Prilaz Babinom zubu je sa ove strane kraći ali dosta strmiji i naporniji.

Ovo je i odlično mesto za pauzu jer se odavde pruža pogled kao sa razglednice.

 

Uspon na Midžor

Midžor je jedan od  najviših vrhova Srbije, ‘krov’ sa koga možete videti skoro sve planinske masive u Srbiji.  Od Babinog zuba kreće staza duga 8 km iako je nama izgledalo kao da je Midžor mnogo bliže.

midzor stara planina
Foto: kompaskazesrbija

Staza nije naporna i nema izrazito velike uspone, ali treba imati na umu da Midžor pokrivaju samo pašnjaci, tako da ste potpuno izloženi vremeskim uslovima. Vrlo lako se može desiti da se odjednom nađete u oblaku. Ponesite obavezno šešir i kabanicu sa sobom, za svaki slučaj.

Zavojsko jezero

Zavojsko jezero se nalazi na padinama Stare planine, 16 km od Pirota. Osim što je omiljeno izletište Piroćanaca, jezero je raj za ribolovce i ljubitelje kampovanja.

Jezero je nastalo 1963. godine kada se zbog obilnih padavina pokrenulo klizište, obrušio se deo planine i pregradio Visočicu. Kako je ta ‘prirodna brana’ bila nestabilna, sagrađena je ubrzo i veštačka brana. Potopljena su sela Mala i Velika Lukanja kao i selo Zavoj po kome je jezero dobilo dobilo ime. Na nekim mestima se i dalje u jezeru mogu videti potopljene kuće.

zavojsko jezero stara planina
Foto: kompaskazesrbija

Zavojsko jezero je dužine 17 km, najveće dubine 70 m i širine 300 m. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 600 m.n.v.
Odlikuje ga kristalno zelena boja i čistoća. Jezero je pogodno za kupanje tokom letnjih meseci. Najpopularnije mesto za kupanje je kod nekadašnjeg sela Mala Lukanja, ali postoji veliki broj malih ‘divljih’ plaža.

Vidikovac Kozji kamen

Najlepši pogled na Zavojsko jezero pruža se sa vidikovca Kozji kamen. Do vidikovca Kozji kamen ćete stići tako što ćete se iz pravca Pirota uputiti ka selu Rsovci, a pored puta ćete primeti veliki znak za stazu ka vidikovcu.  Staza je duga oko 3,6 km, dobro obeležena i nije naporna za pešačenje.

Kako doći do vidikovca, možete pročitati u našem tekstu o vidikovcu Kozji kamen.

Selo Rsovci i crkva Svetih Petra i Pavla

Selo Rsovci je udaljeno 24 km od Pirota i jedna od odrednica na putu ka Dojkincima i Rosomačkim loncima.

Kao i u većini staroplaninskih sela, u Rsovcima izgleda kao da je vreme stalo. Ipak, postoje i domaćinstva koja se bave seoskim turizmom. Selo Rsovci je najpoznatije po crvi Svetih Petra i Pavla u kojoj se nalazi freska ‘ćelavog Isusa’. Crkva je isposničkog tipa, pećinska i pretpostavlja se da je nastala još u 13. veku.  U crkvi se nalazi freska na kojoj je Isus oslikan bez kose, po čemu je jedinstvena.

celavi isus
Foto: kompaskazesrbija

Postoje putokazi od sela ka crkvi, a od centra sela je potrebno nekih 15 min do same crkve. U selu se možete raspitati kod koga se nalazi ključ od crkve, da ne biste naišli na zaključana vrata. Staza većim delom prati reku Visočicu, a do crkve vode uređene stepenice.

Manastir Presvete Bogorodice

U ataru sela Visočka Ržana, nizvodno od ušća Jelovičke u Dojkinačku reku, nalazi se manastir Presvete Bogorodice. Obnovljen je u 19. veku na temeljima srušene crkve.  Manastir čuva oko 60 moštiju različitih svetitelja.

Manastir se nalazi na oko 1000 m nadmorske visine, a put do njega je jako strm. Asftalt je do njega došao relativno skoro, a pre toga je manastir, pogotovo u zimskim mesecima, bio odsečen od sveta.

Jelovičko vrelo

Na putu ka čuvenijim Dojkincima, prolazi se kroz selo Vrelo odakle se put odvaja levo ka Dojkincima. Mi vam savetujemo da baš tu napravite pauzu i pronađete znakove za vrelo Jelovičke reke. Vrelo možda nije toliko popularno, ali ga svakako treba obići. Od asfaltnog puta postoji obeležena staza i do vrela se stiže za 5-6 minuta. Prelazi se preko improvizovanog mostića i kroz napušteno odmaralište sa oronulim bungalovima, koje izgleda malo zastrašujuće. Nakon toga vas čeka rajski prizor – vrelo Jelovičke reke.

jelovicko vrelo

Njegova dubina nije poznata, a u skladu sa vremenskim uslovima, može biti u svim nijansama zelene i plave boje. Jednom godišnje, uvek u avgustu, vrelo odjednom presuši.

Vodopad Tupavica

Selo Dojkinci je jedno najpoznatijih sela na Staroj planini. Kroz njega vodi put ka vodopadu Tupavica i dalje ka Arbinju i vrhu Kopren. Na izlasku iz sela, nakon planinarskog doma, počinje zemljani put. Vodopad Tupavica je udaljen 4 km zemljanim putem. Taj put je moguće preći terenskim vozilom, ali možete odabrati i da pešačite kroz prelepu prirodu.

Pre samog vodopada nailazite na drveni mostić i prelepo uređeno izletište. A onda, iz šume izranja vodopad.

Tupavica nije ni najviši ni najbujniji vodopad, ali je svakako jedan od najlepših vodopada Srbije. Prelepe kaskade i crven kamen karakterističan za Staru planinu čine neverovatan prizor.

vodopad tupavica
Foto: kompaskazesrbija

Arbinje

Od Tupavice možete nastaviti dalje ka Arbinju. Arbinje je prašuma Stare planine -netaknuta priroda sa mnoštvom manjih vodopada i virova. Kanjon Dojkinačke reke je jedan od najšumovitijih delova Stare planine.  Na ‘kraju’ Arbinja će vas sačekati prelep vodopad Tri Kladenca.

Imajte u vidu da za planinarenje od Dojkinaca, kroz Arbinje, do vodopada Tri Kladenca treba izdvojiti ceo dan. Staza je obeležena, ali se ipak preporučuje da neiskusni planinari idu u pratnji iskusnijih poznavaoca Stare planine.

Rosomački lonci

Rosomačka reka je probila svoj put praveći virove/grla/lonce/, a njene slojevite litice su jedna od najzanimljivijih prizora na Staroj planini.

rosomacki lonci
Foto: kompaskazesrbija

Kako doći?

Jedan od glavnih saveta za sve koji posećuju Staru planinu je da se ne oslanjate previše na navigaciju. U slučaju Rosomačkih lonaca, to je posebno važno. Nikako nemojte ukucati u navigaciju Rosomački lonci, jer će vas taj put povesti ka Rosomačkom vrhu. Umesto toga, uputite se ka selu Slavinja.

Kada krenete iz pravca Pirota pratite navigaciju za selo Slavinja, preko sela Rsovci. Kada dođete do sela Slavinja, sačekaće vas putokazi ka Rosomačkim loncima/Slavinjskom grlu. Auto možete parkirati pored puta i krenuti u laganu šetnju koja traje oko 30 min.

Staza je obeležena i svuda ćete imati znakove za lonce/grlo. Najvećim delom idete pored reke, a na putu ćete proći i pored jedne stare vodenice. Neporedno pred Rosomačke lonce postoji uređen prostor za kampovanje ili piknik.

Litice sa desne strane su pristupačnije i možete se popeti na zaravan iznad klisure bez nekog većeg napora. Ipak vam savetujemo da budete oprezni i ne rizikujete previše zbog savršene fotografije jer ne postoje nikakve ograde, a stene mogu biti klizave.

U letnjim mesecima hrabri posetioci mogu da se okupaju u nekom od ‘lonaca’.

Kanjon Temštice
Stara planina krije i kanjon reke Temštice koja je zbog svojih crvenih litica nazvana srpski Kolorado.

Selo Topli Do

Sigurni smo da su svi čuli za staroplaninsko selo Topli Do. Mesecima smo pratili napore hrabrih Toplodolaca i pokreta Odbranimo reke Stare planine da spreče stavljanje reka u cevi i uništavanje prirode zarad izgradnje mini hidroelektrana. Za sada su uspeli u tome i postali inspiracija mnogima.

Selo se nalazi na 33 km od Pirota, a put vodi preko sela Temska. Čini se da se ovo udaljeno selo, sakriveno ispod Midžora nije menjalo bar poslednjih sto godina. Kuće su uglavnom građene od blata i oronule, a malobrojni stanovnici su starije životne dobi. Ipak, ovo neobično selo krije neke od najlepših skrivenih prirodnih lepota u Srbiji.

Donji i Gornji Piljski vodopad

Ako krenete od sela Topli Do, prateći znakove, možete doći do Donjeg i Gornjeg Piljskog vodopada. U jednom delu puta, staza se odvaja u dva pravca – ka Čungulijskom i ka Piljskom vodopadu. Dužina staze od sela Topli Do do Piljskog vodopada je oko 4 km. Staze su obeležene i na svakom odvajanju se nalaze crveni putokazi, tako da se ne možete izgubiti. Staze su okružene bujnom vegetacijom, a korita reka su od živopisnog crvenog peščara, karakterističnog za Staru planinu.

Donji Piljski vodopad je relativno pristupačan i bez većih problema do njega mogu doći i planinari početnici. Ako želite da do Gornjeg Piljskog vodopada dođete ‘prečicom’ koja vodi jako strmom stazom imajte u vidu da je to avantura rezervisana za one malo spremnije iskusnije planinare.

Vodopad Bigar

Vodopad Bigar je svakako najpristupačniji vodopad Stare planine, s obzirom da se nalazi pored magistralnog puta Pirot-Knjaževac, u blizini sela Kalna. Njegova lepota će vam odmah privući pažnju.

Slapovi vode padaju sa visine od 35 m, a nastaje na mestu gde se potok Bigar uliva u Stanjansku reku. Ime je dobio po specifičnom rupičastom kamenu bigru sa koga se obrušava.

vodopad bigar stara planina
Foto: kompaskazesrbija

Pored vodopada se nalazi malo uređeno izletište, pa tu možete napraviti pauzu i uživati u pogledu. Ako krenete uzvodno od vodopada, nailazite na nekoliko plavo-zelenih jezerceta, okruženih bujnom vegetacijom.

Grad Pirot

Pri poseti Staroj planini, predlažemo da posetite Pirot, a on može da bude i baza odakle ćete obilaziti ‘pirotsku’ stranu Stare Planine.

Šta videti?

  • Momčilov grad – Kale. Pirotska tvrđava je nedavno renovirana i danas je jedan od simbola Pirota. Ulaz je besplatan.
  • Centar grada i Nišavski kej
  • Muzej PonišavljaKonak Malog Riste je svima poznat iz filmova Zona Zamfirova i Ivkova slava. Cena ulaznice je simboličnih 80 dinara, a vodič će vas provesti kroz muzej uz zanimljive priče iz prošlosti ovog kraja.
muzej ponisavlja
Foto: kompaskazesrbija
Lokalni specijaliteti
U Pirotu obavezno probajte picu sa jagnjetinom i sladoled koji košta 20 dinara, a savetujemo vam da pazarite i peglanu kobasicu i čuvene pirotske kačkavalje.
Kada ste u ovom kraju, možete posetiti i kanjon Jerme i manastire Sukovo i Poganovo.

Spisak lokacija na Staroj planini koje svaki avanturista treba da poseti je još duži i obuhvata vodopad Kaluđerski skok, Kopren, Vurnje, Ponor, vrh Tri čuke….Ali o tome u nekim sledećim tekstovima.

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.