fbpx
baner
kozji kamen meandri
Destinacije

Vidikovac Kozji kamen

Kozji kamen je vidikovac sa kojeg se pruža jedan od najlepših pogleda na Zavojsko jezero. Nalazi u jugoistočnoj Srbiji i teritorijalno pripada opštini Pirot. Ovo je jedan od vrhova Vidlič planine i nalazi se u delu zvanom Visok.

Zavojsko jezero
Foto: Dragisa Stojiljkovic – legi988

Gde se nalazi / Kako doći?

Kozji kamen se nalazi na 18km od Pirota kada krenete u pravcu ka selu Rsovci. Put je asfaltiran, ali sa dosta neravnina i oštećenja, tako da vozite oprezno. Prolazite pored Planinarskog doma i nakon par kilometara, sa desne strane puta, nailazite na veliku tablu koja pokazuje početak staze do vidikovca.

Na proširenju pored puta možete ostaviti automobil i prelazite na levu stranu gde počinje staza koji vodi do vidikovca.

kozji kamen kako doci
Foto: kompaskazesrbija.rs

Pešačka staza do vidikovca

Kako se stiže i kakva je staza do ovog vidikovca? Staza koja vodi do Kozjeg kamena je dužine oko 3,6 km u jednom pravcu i spada u lake planinarske staze. Šetnja traje oko sat vremena te Vam savetujemo da ponesete i dovoljno vode da se osvežite.

Put do vidikovca Kozji kamen je šumski i staza je dobro i jasno obeležena planinarskim znakovima.  Nema puno uspona i sve vreme ste okruženi prelepom prirodom. Prolazi se kroz borovu šumu, kroz hrastovu šumu, preko livada i pašnjaka. Duž staze su postavljeni stolovi i klupe za odmor.

Poslednja deonica staze je  stenovita i kada stignete do vidikovca, odmah će vam biti jasno kako je ovo mesto dobilo naziv.  I stigli smo.

Pogled sa vidikovca Kozji kamen

kozji kamen meandri
Foto: kompaskazesrbija.rs

Vidikovac se nalazi na 1180 metara nadmorske visine iznad Zavojskog jezera, ali pored jezera možete uživati u pogledu i na meandre reke Visočice na mestu gde se uliva u jezero. Sa desne strane možete videti selo Pakleštica a skroz levo se nazire i kameno selo Gostuša. Po lepom vremenu možete uživati u pogledu na vrhove Stare planine Midzor, Kopren i Tri Čuke.

Na samom vidikovcu postoji letnjikovac i mesto za roštilj.

Molimo vas da ne ostavljate ništa iza sebe, a da sa sobom ponesete lepe uspomene i dobre fotografije. Pozivamo vas ukoliko koristite instagram, koristite #kompaskazesrbija i tako podelite sa nama vaše fotografije.

Zavojsko jezero
Na nadmorskoj visini od 612 m i sa dužinom obalske linije oko 40 kilometara, pravo je mesto za uzivanje. Voda je bistra i mirna i pogodna je za kupanje.

Šta posetiti u blizini:

  • Stara planina i njeni vodopadi
  • Grad Pirot
  • Zavojsko jezero

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.