fbpx
Planina Rtanj pogled na vrh Šiljak

Planina Rtanj

Planina Rtanj jedna je od najpoznatijih planina u Srbiji. Osim po prirodnim lepotama i čuvenom rtanjskom čaju, Rtanj je poznat i po raznim misterijama koje se za njega vezuju. Nalazi se u istočnoj Srbiji, naglo se izdiže iz ravnice i ima gotovo pravilan oblik piramide. Najviša tačka Rtnja je vrh Šiljak visine 1561 m nadmorske visine.

Pripada Karpatskim planinama a zanimljivo je to što je pri dnu čine peštar i sedimentne stene, dok pri  vrhu je krečnjak. Na samoj planini gotovo da nema izvora jer se sva voda sliva kroz šupljine u krečnjaku i izbija u podnožju u vidu jakih vrela.

Planina Rtanj pogled na vrh Šiljak
Foto: mikson_sb

Gde se nalazi / Kako stići :

Nalazi se na oko 246km južno od Beograda, 146km od Kragujevca i 73km od Niša. Najbolje je ići autoputem do mesta Ražanj  gde se isključujete i pratite oznake za Rtanj.


Šta vas očekuje na Rtnju

Na jugoistočnoj strani Rtnja nalazi se čuvena jama ledenica. Moguće je spustiti se do podzemne dvorane u kojoj temperatura tokom cele godine iznosi od -2 do -4 stepena.

Na Šiljku se nalaze ruševine nekadašnje crkve – kapele Svetog Đorđa. Nju je sagradila Greta Minh 1934. godine u čast pokojnog muža Juliusa Minha, tadašnjeg industrijalca i vlasnika rudnika uglja u podnožju Rtnja. Materijal za izgradnju crkve dopreman je do vrha na magarcima, a u igradnji u učestvovalo oko 1000 radnika. Međutim, crkva je minirana i rušena u više navrata, jer je postojalo verovanje da je ispod zakopano blago. 

Mesto za fotografisanje
Sa vrha Šiljak se pruža prelepa panorama. Kada je lepo vreme, sa Šiljka možete videti  Avalu, pa čak i Dunav na severu, zatim Deli Jovan, Stol, Veliki Krš, na jugo-istoku Staru i Suvu planinu, a na jugu Kopaonik i Šar-Planinu.

Na Rtnju raste veliki broj endemičnih vrsta  od kojih je najpoznatiji rtanjski čaj. Rtanjski čaj se koristi za lečenje plućnih bolesti a čuven je i po afrodizijačkom dejstvu. Zbog prevelike eksploatacije, nekontrolisano branje rtanjskog čaja je zabranjeno zakonom.

Misterije Rtnja

Skoro savršen oblik piramide, neobična energetska polja, sličnosti sa majanskim i egipatskim piramidama, brojni podzemni tuneli…samo su neki od razloga zbog kojih se ispredaju manje ili više verovatne priče o poreklu ove planine. Veruje se da energija i magnetna polja deluju isceljiteljski.

Mnogi veruju da geometrijski pravilni oblici nisu slučajnost, te da su ovu piramidu napravili vanzemaljci. Neki domaći ( i svetski ) teoretičari zavera veruju da je Rtanj jedna od baza vanzemaljaca na Zemlji. 

Planina Rrtanj, izlazak sunca kao piramida izgleda
Foto: Stefan Vojnovic

Rtanj – omiljena destinacija planinara

Rtanj je jedna od obaveznih ruta za sve planinare. Postoji više staza na Rtnju, a najpoznatije su one sa južne i severne strane. Staza sa severne strane je napornija i uglavnom rezervisana za nešto iskusnije planinare.

Uspon sa južne strane je najpopularniji i posećen čak i od strane amatera. Dug je oko 15 km i lepo obeležen. Koliko će uspon na Rtanj trajati najviše zavisi od vaše kondicije, a u proseku je to oko 4 sata.

Božićni i Vidovdanski uspon na Rtanj

Iako je planinarenje na planini Rtanj aktuelno tokom cele godine, ipak se dva događaja izdvajaju. Reč je o Božićnom i Vidovdanskom usponu. Božićni uspon je uglavnom rezervisan za hrabrije i iskusnije planinare, pogotovo u zimama sa mnogo snežnih padavina.

Vidovdanski noćni uspon na Rtanj okuplja veliki broj planinara koji za svoj napor budu nagrađeni pogledom na veličanstveni izlazak sunca.

Savet
Obavezno sa sobom poneti nekoliko litara vode, jer na samom Rtnju ne postoje izvori.

Šta još videti u okolini:

  • Sokobanja
  • Lazarev kanjon i Lazareva pećina
  • Grza
  • Selo Vrmdža

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

1 thought on “Planina Rtanj”

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Scroll to Top