fbpx
Ideja za izlet Krupajsko vrelo, Destinacije u Srbiji
Destinacije

Krupajsko vrelo

Krupajsko vrelo predstavlja jednu od prirodnih retkosti i obeležja Homoljskog kraja ali i cele Srbije. Nalazi se u istočnoj Srbiji, u podnožju planine Beljanice.

Prema našem mišljenju, vrelo je jedno od najlepših mesta u Srbiji  i definitivno omiljena destinacija mnogih, posebno u danima vikenda.

Plava boja na površini i zelenilo u okolini čini mesto nestvarnim. Ne postoji reč kojom se može opisati idila Krupajskog vrela – ono se prosto mora videti.

Gde se nalazi / Kako stići :

Smešteno je između sela Milanovac i Krupaja, oko 35km od Žagubice. Iz Beograda autoputem idete ka Požarevcu, preko Svilajnca i Despotovca dolazite na krajnu destinaciju.

Krupajsko vrelo je udaljeno je od Beograda oko 160 km, iz Niša oko 120km a iz Subotice oko 350 kilometara.

 

Kako je nastalo

Verujem da malo vas je upoznato sa informacijom da je nekada na ovom mestu voda u mlazovima izvirala iz pećine. Izgradnjom brane drastično se menja prvobitni izgled vrela. Ovaj prvobitni izvor je potopljen, i sada je vidljiv vamo jedan deo ispred pećine.

Ideja za izlet Krupajsko vrelo, Destinacije u Srbiji
Kompas kaže Srbija

Krupajsko vrelo je mesto na kome nastaje Krupajska reka. Ona se kasnije uliva kod Krepoljina u reku Mlavu kao njena leva pritoka.  Najpre otiče prema severu na dužini od 130 metara, a potom skreće prema zapadu i nakon 300 metara se uliva u Krupajsku reku.

Uvala koja je tu postoja se napunila vodom čime smo dobili  jezerce 40m metara dugo i široko 17m, čija se providnost se kreće od 1m pa do maksimalnih 5~6m.

Savet
Vrelo je najbolje posetiti leti ili u proleće, posebno oko podneva kada je sunce u zenutu i tada ćete doživati pravu prirodnu magiju i videti vrelo tirkizne boje.

Prilaz vrelu

Prolazeći pored stare vodenice, dolazite do uzanog puta uz zid od stene, gde se nalaze bazeni sa duguljastim pastrmkama. Nastavljate dalje šumskom stazom i pred vama će se ukazati vrelo. Plava boja vode je savršeno uklopljena  i zelenilo u okolini i čini mesto nestvarnim. 

5 zanimljivosti o Krupajskom vrelu

  • Poreklo vode Krupajskog vrela nije poznato, jer ni jedan aktivni potok ne puni vodu Krupajskog vrela
  • Još uvek nije tačno utvrđena dubina, istraživanja su pokazalo je da bi vrelo moglo biti duboko čak 123 metara.
  • Temperatura vode kreće se od 9 do 11 stepeni celzijusa. 
  • Vrelo se nalazi na nadmorskoj visini od 220 m
  • Krupajsko vrelo ima status spomenika prirode u Srbiji ali zemljište na kojem se nalazi je u privatnom posedu porodice Petrović.

Predlog za jednodnevni izlet
Ukoliko vam se dopada ova lokacija, za više informacija pogledajte predlog za izlet koji uključuje i Krupajsko vrelo.

Šta još videti u okolini:

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.