fbpx
Ideja za izlet 3 - Resavska pećina, Krupajsko vrelo, manastir Manasija, Vodopad Veliki Buk

Izlet 3: Resavska pećina, Krupajsko vrelo, manastir Manasija

Predloženi jednodnevni izlet je savršen spoj uživanja u prirodnim lepotama i istorije. Važno je napomenuti da se sve ove lokacije nalaze jako blizu jedna druge, na svega 20ak minuta.

Plan putovanja:

Manastir Manasija
Park Minijatura
Krupajsko vrelo
Resavska pećina
Vodopad Veliki buk

Ukupno kilometara: 361km (na mapi je prikaz u jednom pravcu)
Vreme provedeno u putu: oko 5 sati

Manastir Manasija

Na svega dva sata od Beograda, ovo može biti prvo mesto gde ćete se zaustaviti na ovom izletu.  Ceo kompleks je opasan velikim zidovima koji su služili za odbranu, i koji su povezani sa 11 kula od kojih je najpoznatija Despotova kula.

Ulaskom u samo srce ovog fascinantnog srednjovekovnog utvrđenja, dolazi se do crkve posvećene Svetoj Trojici. Najbolje očuvanu građevinu prvobitnog manastirskog kompleksa predstavlja manastirska trpezarija.

Više informacija možete pronaći u našem tekstu o manastiru Manasija.

 

Manastir Manasija slika iz vazduha
Foto: Slobodan Botoški

Park minijatura

Da li ste znali da se u neposrednoj blizini Despotovca nalazi „Park Minijatura“ u kome su izložene makete srpskih manastira i crkava?

Obezbeđen je parking, a u sklopu parka radi kafe bar sa bezalkoholnim pićima.

Radno vreme:

Od 1.aprila do 1.novembra svake godine sa radnim vremenom od 10:00 do 19:00 sati.

Cena ulaznica:

150 dinara za individualne posetioce,
100 dinara za organizovane grupne posete.

Ideja za izlet Krupajsko vrelo, Destinacije u Srbiji
Foto: Kompas kaže Srbija

Izlet Krupajsko vrelo

Prolazeći pored stare vodenice, dolazite do uzanog puta uz zid od stene, gde se nalaze bazeni sa duguljastim pastrmkama. Ne, još uvek niste stigli, nastavlajte dalje šumskom stazom i pred vama će se ukazati vrelo. Plava boja na površini i zelenilo u okolini čini mesto nestvarnim. Ne postoji reč kojom se može opisati idila Krupajskog vrela – ono se prosto mora videti.

Savet: Najlepše je vrelo posetiti leti ili u proleće, posebno oko podneva kada je sunce u zenitu i tada ćete doživati pravu prirodnu magiju.

Više informacija smo pripremili u posebnom tekstu o Krupajskom vrelu.

Resavska pećina

Posete su moguće samo organizovano, uz pratnju vodiča, i mogu se videti dve galerije. Obilazak sa vodičem počinje na svaki pun sat i traje oko 45 min.  Resavska pećina je uređena za posetioce u dužini od nekih 800 metara. Ukoliko stignete ranije, bez brige, nedavno otvoreni avantura park jer tu da animirate decu ali i odrasli se mogu opustitii do početka obilaska.

Više informacija smo pripremili u posebnom tekstu o Resavskoj pećini.

Savet:

Temperatura u pećini je u oko 7 stepeni, obavezno ponesite jaknu.

Radno vreme:

Radno vreme u sezoni: 09:00 – 17:00 (svakog dana)
Radno vreme van sezone: 08:00 – 16:00 (svakog dana)

Cena ulaznica:

Za odrasle – 350,00 dinara
Za učenike – 300,00 dinara

Vodopad Veliki buk

U podnožju vodopada se nalazi nekoliko odličnih restorana gde možete napraviti pauzu za ručak. Par stotina metra dalje, uređenim stazama dolazite do jednog od najlepših vodopada u Srbiji. Visine je preko 20 metara i najlepši je i vodom najbogatiji u proleće. Svakako, kad god ga posetite, neće vas razočarati.

Cena ulaznica:

Za odrasle – 100,00 dinara
Za decu – 50,00 dinara

Šta još videti u blizini:

U blizini se nalaze još i Prirodnjački muzej u Svilajncu, manastir Ravanica i ukoliko putujete u letnjim mesecima ili ćete u ovom kraju biti više od jednog dana, definitivno nešto od ovoga uključite u vašu turu.


Podelite sa nama vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

2 thoughts on “Izlet 3: Resavska pećina, Krupajsko vrelo, manastir Manasija”

  1. Ово је јако добра и интересантна тура која не захтева много времена а може доста тога да се види. Ја сам ову туру прошао у пролеће прошле године и јако сам задовољан, пре свега манастиром Манасијом, водопадом у Лисинама и околином у Крупаји се спрема јако укусна пастрмка, може се посетити и бања Ждрело у повратку али је ту распоред згуснут баш за један дан али они имају у склопу комплекса и собе тј. хотел тако фа то може бити дводневни излет у нешто лакшем темпу. Не заборавити и успутне мање познате манастире, Сестрољин, Горњак, Брадача итд.

    1. Hvala na predlogu. 🙂 Upravo je to i jeste jedini način, da se nađe prenoćište u okolini i da se ovom kraju posveti malo više vremena. Dopunićemo tekst sa još lokacija, budite slobodni da nam predložite šta se još može videti u okolini,

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Scroll to Top