fbpx
Destinacije u Srbiji, Specijalni rezervat prirode Uvac, meandri

Uvac – meandri i najlepši vidikovac

Predeo kao sa najlepše razglednice, meanadri i najlepše nijanse zelene boje koje možete zamisliti, čekaju Vas na Uvačkom jezeru. Iako ste sigurno već videli slike kanjona Uvca, garantujemo da će Vas pogled na njega sa nekog od vidikovca ostaviti bez daha.

Specijalni rezervat prirode Uvac se nalazi na teritoriji opština Sjenica i Nova Varoš, između planina Zlatar i Javor i dobra je ideja za jednodnevni izlet. Kanjon čine tri jezera –  Uvačko (najlepše i  najpoznatije), Zlatarsko i Radoinjsko jezero koji su nastali delimičnim potapanjem doline moćne planinske reke Uvac i izgradnjom tri brane.

Gde se nalazi / Kako stići :

  • Moguće je do jezera doći sa strane Nove Varoši i sa strane Sjenice. Mi vam preporučujemo da dođete iz pravca Sjenice i to putem za Kušiće i nakon 8 km stižete do kampa kod jezera. Usput možete uživati u divljoj lepoti Pešterske visoravni ali i pazariti nadaleko čuven sjenički sir.
  • Uvac je udaljen od Beograda oko 230km, od Novog Sada 219km, iz Kragujevca 151km i iz Niša 250km

 

 

Uvac – Šta videti?

U lepotama Uvca možete uživati sa vode, tako što ćete brodićem u pratnji vodiča proći meandrima. Druga opcija je planinarenje/pešačenje i odlazak do nekog od vidikovca, u nastavku teksta možete pronaći ideje za nekoliko pešačkih tura. Mi vam preporučujemo da napravite kombinaciju oba načina.

Meandri Uvca i krstarenje

Uvac je poznat i po brojnim pećinama među kojima je i najveći do sada poznati pećinski sistema u Srbiji, Ušački pećinski sistem (6.185m). Poznata je i  nakitom bogata Ledena pećina, do koje je lak pristup sa vode i koja je česta stanica prilikom krstarenja meandrima. Pećina opravdava svoje ime, tako da ni u letnjim mesecima ne bi trebalo da ulazite u nju ako niste adekvatno obučeni.

Naravno, boravak na Uvcu će vam upotpuniti i pogled na njene najpoznatije stanovnike – beloglave supove. Vrsta koja je bila gotovo pre istrebljenjem, sada ponovo krasi nebo iznad kanjona. Ova ponosna ptica sa rasponom krila od tri metra često izvodi svoj čuveni ples iznad kanjona i sigurno ćete imati prilike da sa divljenjem posmatrate čuvare Uvca.

Destinacije u Srbiji, Specijalni rezervat prirode Uvac, meandri

Foto: Sava Milakov

Pešačke ture:

Tura 1.

Pešačka staza polazi od lokaliteta Krstac, (oko 5 km od Sjenice), ide desnom obalom Uvca, tj. Uvačkog (Sjeničkog) jezera do vidikovca Molitva, sa koga se pruža spektakularni pogled na kanjon Uvca. Dužina ove staze, u jednom pravcu, iznosi oko 6 km (oko 12 km u oba pravca), ista nije mnogo teška i naporna, izuzetno je atraktivna.

Ukupno trajanje pešačenja čoveku “prosečne“ kondicije je potrebno oko 3,5 do 4 časa u oba pravca.

Tura 2

Pešačka staza polazi od lokaliteta Krstac, (oko 5 km od Sjenice), ide desnom obalom Uvca, tj. Uvačkog (Sjeničkog) jezera do lokaliteta Družinići (oko 2 km), potom se prelazi preko visećeg mosta u Družinićima, te dalje nastavlja samim obodom jezera, kroz borovu šumu (leva obala Uvca) do vidikovca Ravni krš, sa koga se pruža predivan pogled na kanjon Uvca.

Ukupna dužina ove staze iznosi oko 12 km, odnosno 6 km u jednom pravcu. Sa vidikovca Ravni krš može se nastaviti pešačenje, obodom jezera, do vidikovca Veliki vrh, udaljenog jedan kilometar. Ukupno trajanje pešačenja čoveku “prosečne“ kondicije je potrebno oko 5 do 6 časova u oba pravca (uključujući i odlazak na vidikovac Veliki vrh).

Tura 3

Pešačka staza polazi od lokaliteta Pavlovića most (oko 8 km od Nove Varoši, do tog mesta se stiže vozilom, svakako bolje terenskim, starim putem Nova Varoš – selo Božetići), ide do vidikovca kod Stevanetića, a zatim desnom obalom Zlatarskog jezera do vidikovca Čelina. Dužina ove staze, u jednom pravcu, iznosi oko 5 km. Staza je srednje teška i naporna i izuzetno je atraktivna. 4

Ukupno trajanje pešačenja za čoveka “prosečne“ kondicije je oko 3 do 4 časa u oba pravca, laganim tempom.

Uvac – najlepši vidikovac

Vidikovac Molitva

Ukoliko krenete desnom obalom iz pravca Sjenice,  prolazeći pored manjih sela planinskog tipa, dolazite do brda Molitva. Upravu ovo brdo je dom jednog od najlepših pogleda u Srbiji. Sa ovo mesta pruža se spektakularan pogled na kanjon i menadre Uvca. Visina brda Molitva je 1247 metara.

Meandri Uvca počinju već par kilometra iza Sjeničko jezero, koje preporučujemo leti i za kupanje. Nedaleko odatle se nalazi i viseći most, koji omogućava prelazak na drugu stranu kanjona.

Dodatne informacije:

Tokom letnje sezone, brodići polaze i sa novovaroške i sa sjeničke strane i to najčešće dva puta dnevno. Savetujemo vam da pre dolaska svakako proverite termine i da po potrebi rezervišete svoje mesto.

Za krstarenje ponesite: udobne patike, duks, slojevitu odeću, kačket, sendviče, flaše vode, kremu za zaštitu od sunca, kabanica u slučaju kiše.

Ribolovci, ali i svi ljubitelji prirode, ne bi trebali da propuste da vide i reku Vapu, koja se zajedno sa Uvcem uliva u Uvačko jezero. Jedna od najčistijih i ribom najbogatijih reka u Srbiji, takođe pravi prelepe meandre u svom toku kroz Peštersku visoravan. Pecanje na Vapi je poseban doživljaj, ali naravno prethodno morate nabaviti odgovarajuće dozvole.

Mesto za fotografisanje
Napravite i vi svoju razglednicu! Vidikovac Molitva je pravo mesto za to. Koristite naš haštag #kompaskazesrbija

Šta još videti u okolini:

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Scroll to Top