fbpx
Destinacije u Srbiji, tvrdjava Golubac, Golubački grad, Đerdapska klisura
Destinacije

Tvrđava Golubac

Nakon rekonstrukcije koja je započeta 2014. godine, tvrđava Golubac je otvorena za posetioce od 30. marta 2019. Tokom uređenja lokaliteta i izmeštanja magistralnog puta koji je prolazio kroz sam lokalitet pronađeni su ostaci iz turskog pa čak i iz rimskog perioda što je uticalo na plan i rok rekonstrukcije.

Centar za posetioce sa izloženim predmetima nađenim tokom rekonstrukcije dostupan je svima. Uređene su pešačke staze i šetalište uz Dunav, travnate površine, parking i mala marina.  Pristupne staze su podeljene u četiri zone. Posetioci u Tvrđavu mogu ulaziti samostalno ili u pratnji stručnog vodiča Tvrđave. 

Gde se nalazi / Kako stići:

 • Ukoliko dolazite iz pravca Požarevca do tvrđave Golubački grad imate 47 km.
 • Od Beograda je udaljena oko 129 kilometara i automobilom se stiže za sat i po preko Velikog Gradišta.
 • Od Niša je udaljena 243 km a iz Kragujevca 145 km.

Unutrašnji raspored zona na Tvrđavi:

Zelena zona je dostupna svim kategorijama  turista i obuhvata tri kule i Palatu. U Palati je smeštena digitalna prezentacija kompletne Tvrđave i u njoj se odvijaju prezentacije vodiča. Palata je dostupna i osobama sa inviliditetom odnosno osobama koje se kreću uz pomoć ili u kolicima. Kule nisu dostupne osobama koje se kreću uz pomoć kolica. U Ulaznoj kuli  ili kuli 8, na sva tri sprata smeštena je izložba posvećena vitezovima. U Zelenu zonu mogu da uđu maloletna lica (deca) samo u pratnji roditelja. Za grupne posete obavezan je vodič Kompleksa Tvrđava Golubački grad.

Plava zona je srednje teška zona i nije otvorena za samostalne posete turista već je  dostupna samo uz pratnju  posebnih pratilaca (zaposlenih) u Kompleksu. Staza zahteva viši nivo  fizičke spremnosti posetilaca i na njoj mogu da borave u isto vreme  samo grupe do 5 posetilaca. Ulazak i poseta ovoj zoni je zabranjena  maloletnim licima.

Crvena zona je teška zona i nije otvorena za samostalne posete turista već je  dostupna samo uz pratnju  posebnih pratilaca (zaposlenih) u Kompleksu. Staza zahteva veoma visok nivo   fizičke spremnosti posetilaca i na njoj mogu da borave u isto vreme  samo grupe do 5 posetilaca. Ulazak i poseta ovoj zoni je zabranjena  maloletnim licima.

Crna zona je izuztno teška zona i nije otvorena za samostalne posete turista već je  dostupna samo uz pratnju  posebnih pratilaca (zaposlenih) u Kompleksu. Staza zahteva najviši nivo  fizičke spremnosti posetilaca i njome može da se kreće samo po jedan posetilac u pratnji pratioca iz Kompleksa. Zona  nije preporučljiva osobama sa srčanim slabostima. Ulazak i poseta ovoj zoni je zabranjena  maloletnim licima.

CENE PO ZONAMA SE NALAZE U NASTAVKU TEKSTA.

Izvor tvrdjavagolubackigrad.rs

Istorija Golubačke tvrđave:

Prvi put se pominje u 14. veku. Zahvaljujući svom položaju utvrđenje je zaštićeno sa tri strane: sa severne strane ga štiti Dunav, visoke litice Ridana štite ga sa južne i istočne strane, a jedino je zapadna strana pristupačna i bila je obezbeđena vodenim rovom. To je omogućilo Golupcu da kontroliše vodeni i kopneni put, kao pogranična tvrđava.

Ostaci srednjovekovnog Golubačkog grada nalaze se na desnoj obali Dunava, na najnepristupačnijem mestu koje predstavlja ulaz u Đerdapsku klisuru. Dugo nepravedno zapostavljena, ova tvrđava doživljava preporod od kada je 2014. godine započeta njena rekonstrukcija. Devet masivnih kula povezanih zidinama odolele su zubu vremena a kroz istoriju njom su upravljali Srbi, Mađari, Austrijanci i Turci.

Destinacije u Srbiji, tvrdjava Golubac, Golubački grad, Đerdapska klisura

Foto: Nick Grey

Savet:

Ne propustite priliku da Golubački grad vidite i sa reke na nekom od krstarenja Dunavom.

Predlog za jednodnevni izlet
Ukoliko vam se dopada ova lokacija, za više informacija pogledajte predlog za izlet koji uključuje i Golubačku tvrđavu.

Radno vreme tvrđave Golubac:

Januar – februar: 10:00 – 15:00
Mart: 10:00 – 16:00
April: 10:00 – 19:00
Maj: 10:00 – 19:00
Jun – Avgust: 10:00 – 19:00
Septembar: 10:00 – 18:00
Oktobar: 10:00 – 17:00
Novembar: 10:00 – 16:00
Decembar: 10:00 – 15:00
Ponedeljak je neradni dan

Cena ulaznica tvrđave Golubac:

Zelena zona:

 • Pojedinačna ulaznica (uključuje i parking) – 600 dinara
 • Grupna karta (više od 10 posetilaca) – 450 dinara
 • Deca 0d 12 do 18 donina -120 dinara
 • Penzioneri – 300 dinara

Plava zona:

 • Pojedinačna ulaznica – 800 dinara

Crvena zona:

 • Pojedinačna ulaznica – 800 dinara

Crna zona:

 • Pojedinačna ulaznica – 1200 dinara

Cena parkinga:

 • 100 din za automobile i motore
 • 300 dinara za minibuseve i kombije

Šta još videti u okolini:

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

4 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.