fbpx
baner
Destinacije u Srbiji, tvrdjava Golubac, Golubački grad, Đerdapska klisura
Destinacije

Tvrđava Golubac

Nakon rekonstrukcije koja je započeta 2014. godine, tvrđava Golubac je otvorena za posetioce od 30. marta 2019. Tokom uređenja lokaliteta i izmeštanja magistralnog puta koji je prolazio kroz sam lokalitet pronađeni su ostaci iz turskog pa čak i iz rimskog perioda što je uticalo na plan i rok rekonstrukcije.

Centar za posetioce sa izloženim predmetima nađenim tokom rekonstrukcije dostupan je svima. Uređene su pešačke staze i šetalište uz Dunav, travnate površine, parking i mala marina.  Pristupne staze su podeljene u četiri zone. Posetioci u Tvrđavu mogu ulaziti samostalno ili u pratnji stručnog vodiča Tvrđave. 

Gde se nalazi / Kako stići:

 • Ukoliko dolazite iz pravca Požarevca do tvrđave Golubački grad imate 47 km.
 • Od Beograda je udaljena oko 129 kilometara i automobilom se stiže za sat i po preko Velikog Gradišta.
 • Od Niša je udaljena 243 km a iz Kragujevca 145 km.

Unutrašnji raspored zona na Tvrđavi:

Zelena zona je dostupna svim kategorijama  turista i obuhvata tri kule i Palatu. U Palati je smeštena digitalna prezentacija kompletne Tvrđave i u njoj se odvijaju prezentacije vodiča. Palata je dostupna i osobama sa inviliditetom odnosno osobama koje se kreću uz pomoć ili u kolicima. Kule nisu dostupne osobama koje se kreću uz pomoć kolica. U Ulaznoj kuli  ili kuli 8, na sva tri sprata smeštena je izložba posvećena vitezovima. U Zelenu zonu mogu da uđu maloletna lica (deca) samo u pratnji roditelja. Za grupne posete obavezan je vodič Kompleksa Tvrđava Golubački grad.

Plava zona je srednje teška zona i nije otvorena za samostalne posete turista već je  dostupna samo uz pratnju  posebnih pratilaca (zaposlenih) u Kompleksu. Staza zahteva viši nivo  fizičke spremnosti posetilaca i na njoj mogu da borave u isto vreme  samo grupe do 5 posetilaca. Ulazak i poseta ovoj zoni je zabranjena  maloletnim licima.

Crvena zona je teška zona i nije otvorena za samostalne posete turista već je  dostupna samo uz pratnju  posebnih pratilaca (zaposlenih) u Kompleksu. Staza zahteva veoma visok nivo   fizičke spremnosti posetilaca i na njoj mogu da borave u isto vreme  samo grupe do 5 posetilaca. Ulazak i poseta ovoj zoni je zabranjena  maloletnim licima.

Crna zona je izuztno teška zona i nije otvorena za samostalne posete turista već je  dostupna samo uz pratnju  posebnih pratilaca (zaposlenih) u Kompleksu. Staza zahteva najviši nivo  fizičke spremnosti posetilaca i njome može da se kreće samo po jedan posetilac u pratnji pratioca iz Kompleksa. Zona  nije preporučljiva osobama sa srčanim slabostima. Ulazak i poseta ovoj zoni je zabranjena  maloletnim licima.

CENE PO ZONAMA SE NALAZE U NASTAVKU TEKSTA.

Izvor tvrdjavagolubackigrad.rs

Istorija Golubačke tvrđave:

Prvi put se pominje u 14. veku. Zahvaljujući svom položaju utvrđenje je zaštićeno sa tri strane: sa severne strane ga štiti Dunav, visoke litice Ridana štite ga sa južne i istočne strane, a jedino je zapadna strana pristupačna i bila je obezbeđena vodenim rovom. To je omogućilo Golupcu da kontroliše vodeni i kopneni put, kao pogranična tvrđava.

Ostaci srednjovekovnog Golubačkog grada nalaze se na desnoj obali Dunava, na najnepristupačnijem mestu koje predstavlja ulaz u Đerdapsku klisuru. Dugo nepravedno zapostavljena, ova tvrđava doživljava preporod od kada je 2014. godine započeta njena rekonstrukcija. Devet masivnih kula povezanih zidinama odolele su zubu vremena a kroz istoriju njom su upravljali Srbi, Mađari, Austrijanci i Turci.

Destinacije u Srbiji, tvrdjava Golubac, Golubački grad, Đerdapska klisura

Foto: Nick Grey

Savet: Ne propustite priliku da Golubački grad vidite i sa reke na nekom od krstarenja Dunavom.

Predlog za jednodnevni izlet
Ukoliko vam se dopada ova lokacija, za više informacija pogledajte predlog za izlet koji uključuje i Golubačku tvrđavu.

Radno vreme tvrđave Golubac:

Januar – februar: 10:00 – 15:00
Mart: 10:00 – 16:00
April: 10:00 – 19:00
Maj: 10:00 – 19:00
Jun – Avgust: 10:00 – 19:00
Septembar: 10:00 – 18:00
Oktobar: 10:00 – 17:00
Novembar: 10:00 – 16:00
Decembar: 10:00 – 15:00
Ponedeljak je neradni dan

Cena ulaznica tvrđave Golubac:

Zelena zona:

 • Pojedinačna ulaznica (uključuje i parking) – 600 dinara
 • Grupna karta (više od 10 posetilaca) – 450 dinara
 • Deca od 12 do 18 godina -120 dinara
 • Penzioneri – 300 dinara

Plava zona:

 • Pojedinačna ulaznica – 800 dinara

Crvena zona:

 • Pojedinačna ulaznica – 800 dinara

Crna zona:

 • Pojedinačna ulaznica – 1200 dinara

Cena parkinga:

 • 100 din za automobile i motore
 • 300 dinara za minibuseve i kombije

Šta još videti u okolini:

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

9 Comments

  • jojkic

   Poštovani Biznet :
   Dozvola DCV + Dozvola Vojske + Dozvola Golubačke tvrđave + Dozvola Zavoda za zaštitu spomenika + Alokacija vazdušnog prostora …
   Postoji tabla na ulazu u kompleks, zabranjeno droniranje, koja se stavlja na sve više mesta po Srbiji sa zanimljivim lokalitetima, tako da nemojte bez veze podgrejavati ljude …

 • Dušan

  Bežite što dalje!! Bahati, neškolovani i ne vaspitani portir nas je vratio jer nismo najavljeni, na naše ubedjivanje da nismo odatle nego iz Kruševca da smo bili na “Dane alasa” u Gradištu njegove reči su “Pa baš da vi ne udjete” tako da ceo mini bus je vraćen… Tako da tih stotinak eura smo potrošili u pečenjaru… !!!

  • Aleksandar

   Zao nam je što se imali ovakako iskustvo.

   Naše iskustvo je baš suprotno, ljudi koji tu rade su nam pomogli, usmerili nas, pomogli oko parkinga jer je bila velika gužva.

 • Srdjan

  Osoblje ko palo s marsa, bez osmeha, bez ljubaznosti. Espreso nikad gori, ko znoj od crnca a kosta 200 din. Nigde u Srbiji nisam toliko platio espreso. Naplacivanje parkinga posebna prica, cist bezobrazluk. Ko da daju nesto besplatno unutra pa da naplate makar parking. A paketi sa cenama cista pljacka. Podelili kule ko da su posebne tvrdjave pa ako hoces ovu kulu onda ovolko a ako hices i ovu onda daj jos malo itd. Jbt napravite jednu cenu i dajte ljudima da vide celu tvrdjavu, sta se seljacite.
  Steta, lepo uredjeno i renovirano ali menadzment jako los..

  • Vojnik

   Da li se svaka staza plaća posebno? Ili ako se npr plati Crna to znači da možeš proći i kroz ostale 3? Ili moraš platiti sve četiri?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.