fbpx
manastir kaona

Manastir Kaona

Ušuškan u pitomim brdašcima Mačve, manastir Kaona je mesto gde vladaju mir, spokoj i lepota. Manastirsko okruženje je jako lepo uređeno, a priroda koja ga okružuje idealna za šetnju.

manastir kaona slike
Foto: kompaskažesrbija

U okviru manastirskog kompleksa se nalaze dva jezerceta koja su poribljena. Kupanje i ribolov su zabranjeni, kao i druge aktivnosti koje mogu narušiti mir i sklad kojim odiše Kaona manastir. 

Postoji nekoliko drvenih letnjikovaca gde možete odmoriti i uživati u pogledu na jezerce ili prelepo uređen vrt.  Odličan je izbor i za porodice sa malom decom.

Manastir Kaona je muški manastir. Bratstvo manastira se bavi izradom fresaka i sveća, a proizvodi i rakiju i med.

kaona manastir
Foto:kompaskažesrbija

Gde se nalazi/ Kako doći?

Manastir Kaona se nalazi na području opštine Vladimirci, u ataru sela Kaona. Najbliži veći grad je Šabac, od kog je udaljen oko 30 km. Od Beograda je udaljen oko 90 km putem preko Obrenovca, a od Novog Sada oko 100 km putem preko Šapca. Put do manastira je seoski, ali asfaltiran i u solidnom stanju.

Legenda i istorija manastira Kaona

Manastir Kaona datira još iz 14. veka, a prema predanju, zadužbina je Ikonije, sestre Miloša Obilića. Postoji i legenda da je manastir podigao neko iz dinastije Nemanjića. Osim toga, smatra se da je na tom mestu postojala crkva još u 11. veku.

Tokom vekova, manastir je više puta rušen i obnavljan, a njegov procvat počinje 1962. kada se ozbiljnije kreće sa njegovim uređenjem.

Glavna manastirska crkva je posvećena Svetom ahrangelu Mihailu. Podignuta je na temeljima stare srušene crkve, a izgrađena je u vizantijskom stilu. Freske su novijeg datuma, a crkva je jako lepo oslikana. 

U manastiru Kaona se čuva delić moštiju prepodobne mati Paraskeve (Svete Petke).

kaona freske
Foto: kompaskažesrbija

Krštenje u Kaoni
U manasitru Kaona postoji bazen u obliku krsta u kome se krštenje vrši po ranohrišćanskom običaju – potpunim potapanjem u vodu.

Manastir Kaona – kontakt:

015/565-100

015/565-186

Šta posetiti u blizini:

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Scroll to Top