fbpx
baner
besenovo jezero slike
Destinacije

Bešenovačko jezero na Fruškoj Gori

Fruška Gora krije čak 16 jezera. Mahom su veštačka, nevelike površine, ali izuzetne lepote. Odličan su izbor za izlet, kupanje tokom leta, a neka od jezera na Fruškoj Gori su pogodna za ribolov. Najpoznatija jezera Fruške Gore su Bešenovačko jezero (Beli Kamen), Ledinačko jezero, Sot, Borkovac, Pavlovačko…

Mi vam predstavljamo možda i najlepše jezero koje ima Fruška Gora – Bešenovačko jezero.

besenovo jezero slike
Foto: YouTube

Jezera na Fruškoj Gori – mapa

Turistička mapa Srbije
Planirajte svoja putovanja po Srbiji uz našu mapu turističkih mesta

Bešenovačko jezero – Beli kamen

Gde se nalazi/ Kako stići

Bešenovačko jezero se nalazi u blizini mesta Bešenovački Prnjavor na teritoriji opštine Sremska Mitrovica.

Od Beograda je udaljeno oko 80 km i oko sat vremena vožnje ukoliko putujete autoputem i preko Rume. Od Novog Sada je jezero Bešenovo udaljeno 30-ak kilometara.

Zanimljiv je način kako je jezero Bešenovo nastalo. Naime, na ovom mestu se vadila ruda laporac za potrebe cementare u Beočinu. Prilikom eksplotacije probijena je vodonosna žila tako da se kop počeo puniti vodom. Ekspolatacija rude je odavno prekinuta, a nivo vode stalno raste. Smatra se da je jezero duboko preko 50 m.

Baš zbog sastava stena, jezero su nazvali Beli kamen. Kombinacija belog kamena i strme šumovite litice, doprinose lepoti ovog jezera. Njegova tirkizna boja mnoge podseti na more. 

Kupanje tokom leta
Ako planirate posetu tokom letnje sezone, savetujemo vam da poranite ako želite da  ugrabite dobro mesto.

Veliki broj turista posećuje ovo jezero, pogotovo u letnjim danima. Voda je kristalno čista i pogodna za kupanje. Ne postoji uređena plaža, ali postoji više mesta sa kojih je prilaz vodi pristupačan. Takođe, Bešenovačko jezero je raj za ljubitelje skokova u vodu. 

Pored jezera postoji improvozovani kafić, a u blizini ulazne kapije ima mesta za parking. Međutim, ako jezero posećujete u letnjoj sezoni i tokom vikenda, budite spremni na to da ćete zbog gužve auto ostaviti nekoliko stotina metara pre ulaza.

Osim za kupanje, jezero Beli kamen je odličan izbor i za jednodnevni izlet ili piknik u prirodi.

Jezero je nekada bilo poribljeno. Danas je najveći deo ribe izlovljen, te jezero nije atraktivno za ribolov kao nekada. U plićacima i dalje možete videti jata ribica.

Ledinačko jezero
Ledinačko jezero na Fruškoj Gori slično je Bešenovačkom jezeru, kako po tirkiznoj boji tako i po načinu kako je jezero nastalo – na mestu bivšeg rudnika.  Nažalost, posed na kome se Ledinačko jezero nalazi je u privatnom vlasništvu, pa nije lako doći do njega.

Šta posetiti u blizini:

  • Manastiri na Fruškoj Gori
  • Vrdnik i Vrdnička kula
  • Iriški venac i spomenik Sloboda

 

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.