fbpx
baner
djavolja varos izlet
Ideje za putovanja

Prolom Banja, Lukovska Banja, Đavolja Varoš – Vodimo vas u Toplički kraj

Ako ste u potrazi za idejom za izlet, produženi vikend ili odmor, a želite da pobegnete u netaknutu prirodu daleko od gužve komercijalizovanih turističkih centara, preporučujemo vam Toplički okrug. Udaljenost od velikih gradskih centara možda je jedan od razloga zašto ovaj kraj nije posećen onoliko koliko zaslužuje da bude, ali se i to menja. Povod za ovo putovanje je pre svega bila poseta Đavoljoj Varoši, ali ceo Toplički kraj je bogat koliko prirodnim lepotama, toliko i istorijom. Naše stanice su bile arheološko nalazište Pločnik, crkva Sv. Nikole u Kuršumliji, Prolom Banja, Lukovska Banja i Đavolja Varoš.

Arheološko nalazište Pločnik

Arheološko nalazište Pločnik se nalazi na putu Kuršumlija- Prokuplje. Nalazi se pored puta i ne možete ga promašiti iako nije obeleženo onako kako bi trebalo.

Ovaj arheološki lokalitet pripada Vinčanskoj kulturi, a naselje je svoj zenit doživelo u periodu od 5500 do 4700 p.ne.e.

Lokalitet je zamišljen kao rekonstrukcija neolitskog naselja. Napravljeno je nekoliko autentičnih kuća od drveta, blata i slame, a svaka kućica je posvećena određenoj temi. Sačekaće vas, između ostalog, postavka fiktivne keramičarke Vesne i kovača Radivoje, sa rekonstrukcijama peći koje su koristile neolitske zanatlije.

Sama ideja je jako dobra, ali se nažalost vidi zastoj u realizaciji zamišljenog. Nadamo se da će uskoro Pločnik dobiti pažnju koju zaslužuje.

Đavolja Varoš

djavolja varos izlet
Foto: kompaskazesrbija

Svakako jedna od najvećih atrakcija ovog kraja i jedan od razloga zašto smo se zaputili ka jugu Srbije jeste Đavolja Varoš.Svoju svetsku slavu je stekla kao jedan od evropskih kandidata za 7 svetskih čuda prirode.

Iako smo svi videli fotografije Đavolje Varoši, ona iznova oduševi svakoga ko je vidi uživo. Đavolja Varoš je primer kako treba da izgleda jedan turistički biser: od ljubaznog i zanimljivog vodiča, do uređenih i čistih staza, puno zanimljivih lokaliteta koje možete videti usput, platformi sa kojih možete napraviti savršene fotografije…Šetnja traje oko 60 minuta, u zavisnosti od grupe i vaših mogućnosti i interesovanja.

Cena ulaznice u Đavolju Varoš iznosi 350 dinara.

Više informacija možete pronaći u posebnom tekstuĐavolja Varoš.

Banjski turizam
Na teritoriji male opštine Kuršumlija nalaze tri poznate banje – Prolom, Lukovska i Kuršumlijska.

Prolom Banja

Čuvena Prolom Banja, sa još čuvenijom Prolom vodom, se nalazi na padinama planine Radan, na oko 600 m.n.v okružena netaknutom prirodom.

Sve u Prolom Banji je skoncentrisano oko hotela Radan. Tu su parkovi, igrališta za decu, staze za šetnju i veliki spoljašnji bazeni.

Crkva Sv. Preobraženja Gospodnjeg u Prolom Banji je postala jedan od simbola ovog mesta. Nalazi se na brdu nasuprot samoj banji i sa njom je povezana prelepim mostom.

prolom banja crkva
Foto: kompaskazesrbija

Netaknuta priroda planine Radan je odlična za duge šetnje. Postoji više obeleženih staza zdravlja: Staza do Crkve Lazarica, do vidikovca i do vodopada Soko.

Lukovska Banja

Gde se nalazi i kako stići?

Lukovska Banja se nalazi se na istočnim padinama Kopaonika i najviša je banja u Srbiji, na 681 m.n.v.

Lukovska Banja se nalazi na 36km od Kuršumlije, 100km od Niša, 320km od Beograda. Do nje možete doći preko Kuršumlije ili sa Kopaonika preko Brzeća.

Šta videti?

Lukovska Banja po broju lekovitih izvora spada među najbogatije banje u Srbiji – ima ih čak 37.

Otvoreni bazeni sa termalnom vodom temperature 33-35⁰C rade tokom cele godine, u kojima možete plivati i tokom zimskog periodaOno što obavezno treba posetiti je klimatorijum – prostor na kome se nalazi veliki broj izvora termalne vode, različitog sastava i temperature. Posebno zanimljivi su ‘virovi’- mali bazeni u kojima izvire termomineralna voda. Prirodni inhalatorijum i ‘fontanu’ sa termomineralnom vodom takođe treba obići.

lukovska banja
Foto: kompaskazesrbija

Ovde postoji pet obeleženih staza zdravlja, a jedna od najpopularnijih je do crkve Sv. Đorđa, koja se nalazi na steni iznad banje, na visini od 875 m. Iako deluje da je do nje teško doći, do crkve postoje dve uređene staze. Prva staza je duga 2400 metara i pristupačna i onima sa slabijom kondicijom. Druga staza je kraća (900m) ali i dosta strma i naporna.

Šta videti u blizini:

  • Kopaonik
  • Prve zadužbine Stefana Nemanje iz 12. veka: Crkva Sv. Nikole i Crkva Sv. Bogorodice u Kuršumliji

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.