fbpx

Da li i vi često poželite da pobegnete od gradske gužve, zagađenja i buke? Nekad nemamo vremena za duži odmor ili vikend beg, ali i jednodnevni izlet u prirodu može da nam prija i vrati nam energiju.

Zanima vas šta obići u okolini Beograda? Postoje izletišta van Beograda i rezervati prirode do kojih se brzo i lako stiže. Okolina Beograda krije prirodne oaze  koje, kad ih jednom otkrijete, iznova ćete im se vraćati.  Sastavili smo listu od 10 mesta koja su na sat vremena od Beograda i koja su odlična su opcija za jednodnevni izlet.

Izleti u Beogradu
Za slučaj da ne želite van grada i da ste više za opciju “izleti po Beogradu“ pogledajte i našu listu zanimljivih mesta u Beogradu koje možda još uvek niste posetili.

10 ideja za izlet u okolini Beograda

Bojčinska šuma

bojcinska suma
Foto: kompaskazesrbija

Gde se nalazi/Kako doći?

Bojčinska šuma se nalazi u beogradskoj opštini Surčin, u blizini naselja Progar, a od centra Beograda je udaljena oko 40 minuta vožnje.

Do ulaza u Bojčinsku šumu vas može dovesti gradski prevoz – linija 605 koja kreće sa Novog Beograda.

Šta videti?

Bojčinska šuma je idealna za šetnju i beg od gužve. Šumom dominira hrast. Pored stazica kroz šumu, postoji i uređena trim staza sa preprekama, kao i biciklističke staze. U Bojčinskoj šumi se nalaze i zanimljive kućice koje su gradili sremački svinjari. Put deli šumu na dva dela, a u jednom delu se se odomaćile mangulice.

Svim ljubiteljima konja je dobro poznata ergela konja Bojčin, gde postoji i škola jahanja.

Jedan od najčešćih razloga za dolazak do Bojčinske šume je i nadaleko čuven etno restoran Bojčinska koleba. Preporučujemo da vikendom rezervišete sto. U okviru ovog kompleksa je moguće naći i smeštaj. Na ulazu u šumu se nalazi veliki parking.

Obedska bara
Obedska bara se nalazi blizu Bojčinske šume tako da u jednom danu možete obići obe lokacije.

Bojčinsko kulturno leto se odigrava svake godine u junu, julu i avgustu kada se tokom vikenda organizuju brojne manifestacije, koncerti i predstave. Ulaz je besplatan.

Nautičko selo Biser

Gde se nalazi/Kako doći?

Još jedan biser prigradske opštine Surčin je i nautičko selo Biser, prvo nautičko selo u Srbiji. Nalazi se u mestu Boljevci, na levoj obali reke Save, na 35 km uzvodno od Beograda.

Šta videti?

Nautičko selo „Biser“ čini kompleks od 16 modernih kućica na vodi koje možete iznajmiti. Na obali se nalazi izletište idealno za odmor i rekreaciju, s obzirom da se u okviru kompleksa nalaze tereni za odbojku i fudbal, biciklistička staza i park. Nautičko selo je popularno mesto među ribolovcima.

Nedaleko od Nautičkog sela se nalazi plaža Tarzan.

Posetu Nautičkom selu Biser možete kombinovati sa posetom Bojčinskoj šumi.

Mali Dunav

mali dunav slike
Foto: kompaskazesrbija

Gde se nalazi/Kako doći?

Mali Dunav ili Centar za ribarstvo i primenjenu hidrobiologiju je ogledno dobro Poljoprivrednog fakulteta, udaljen je oko 12 kilometara od centra Beograda, a do njega se stiže Smederevskim putem. Nalazi se u Vinči, kod skretanja za hotel Radmilovac.

Šta videti?

Iako se ne nalazi neposredno pored Dunava, na ovom mestu možete naučiti puno o dunavskom životinjskom i biljnom svetu, kao i o životu ribara koji su obale Dunava naseljavali još od neolita.

Ovde se nalaze Ostrvo evolucije, akvarijumi, jezerca na kojima možete pecati, mini zoo vrt  i vodena botanička bašta, naselje praistorijskog ribara, kao i puno mesta za predah. Naročito zanimljivo je ostrvo evolucije do koga dolazite preko visećeg drvenog mostića. Prateći spiralnu stazicu po ostrvu , možete videti prikaz evolucije na čijem se vrhu nalazimo mi.

Mali Dunav za izlet posebno preporučujemo porodicama sa malom decom zbog puno zabavnog i edukativnog sadržaja.

Delovi Malog Dunava podsećaju na egzotične destinacije, tako da ovde možete napraviti zanimljive fotografije. Ko bi rekao da se blizu Beograda nalaze ovako interesantne lokacije za izlet?

Cene ulaznica:

Pojedinačne ulaznice su 300 dinara, a za grupne posete sa vodičem je potrebno da se najavite.

Radno vreme:

Centar je otvoren u periodu od aprila do novembra, radnim danima od 8 do 16 časova, a vikendom od 8 do 18 časova.

Etno selo Tiganjica

Gde se nalazi/Kako doći?

Na putu ka Zrenjaninu u neposrednoj blizini Carske bare, na oko 65 km od Beograda, nalazi se Etno selo Tiganjica.

Šta videti?

Ovaj etno kompleks je šarmantno uređen u stilu banatskog sela, ima mini zoo vrt i ergelu konja. Zbog brojnih sadržaja, etno selo Tiganjica je odličan izbor za porodice sa decom.

U sklopu kompleksa se nalazi restoran tradicionalne kuhinje u kome ćete uživati u hrani uz zvuke tamburaša.

Carska bara
Ukoliko imate vremena, posetu Etno selu Tiganjica možete kombinovati sa izletom Carska bara, kaštel Ečka i Zrenjanin.

Kosmaj

kosmaj spomenik

Kosmaj je udaljen oko 60 km od centra Beograda. Iako spada među naše najniže planine, prekriven je šumom i proplancima i odlična je opcija za planinare početnike i sve ljubitelje šetnje po prirodi. Obeležene su i pešačke i planinarske staze na Kosmaju. Takođe, postoje i uređena mesta za piknik.

Pripremili smo za vas više informacija u posebnom tekstu o planini Kosmaj.

Jezero Trešnja

Gde se nalazi/Kako doći?

Jezero Trešnja se nalazi ispod Avale, kod sela Mala Ivanča. Od centra Beograda je udaljeno oko 30 kilometara, a do njega možete doći Avalskim putem ili autoputem, preko isključenja kod Vrčina. Put ka jezeru je uzak, ali obeležen.

Šta videti?

Za početak, moramo naglasiti da jezero Trešnja nije urbanizovano i da na njemu ne postoje komercijalni sadržaji. To je pre svega mesto za uživanje u prirodi. Trešnja je neveliko veštačko jezero, dužine oko 150 metara, ušuškano u šumi. Obala je pristupačna, ali nije uređena. Najčešće ga posećuju ribolovci, jer je jezero poribljeno i pogodno za pecanje. U toku letnje sezone ima i kupača.

Jezero Trešnja je odlično mesto za roštiljanje i piknik. Na putu ka jezeru na nekoliko mesta su postavljene i klupe i “pečurke“. Lepota ovog mesta leži u tome da, iako ste tek na nešto više od pola sata vožnje od grada, imate utisak da ste duboko u prirodi, okruženi šumom i cvrkutom ptica.

Bela stena

Gde se nalazi/Kako doći?

Bela stena je vikend naselje i plaža na ostrvu Forkontumac na Dunavu kod Pančeva. Od Beograda je udaljeno 12 kilometara. Tokom sezone, u Pančevu možete naći čamdžije koji prevoze posetioce do ostrva.

Šta videti?

Na “špicu“ ostrva okrenutom ka Beogradu nalazi se bela peščana plaža. Tokom leta ovde dolaze kupači kako iz Pančeva, tako i iz Beograda. Ukoliko niste ljubitelj kupanja u Dunavu, možete uživati u sunčanju, u šetnji po ostrvu ili čekati zalazak sunca koji na ovom mestu ume da bude čaroban.

Na ostrvu nema ni struje ni vode za piće, ali to ne sprečava brojne vikendaše da uživaju na ovom dunavskom ostrvu. Takođe, Belu Stenu posećuju i robolovci.

Kovilj

Gde se nalazi/Kako doći?

Mesto Kovilj se nalazi na obodu „Koviljsko-petrovaradinskog rita“. Od Beograda je udaljen oko 75 km, a do njega se stiže preko autoputa u smeru ka Novom Sadu.

Šta videti?

Za početak, preporučujemo posetu manastiru Kovilj. Manastir je posvećen Svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu. Okružen je prelepom prirodom, s obzirom da se nalazi uz rezervat prirode „Koviljsko-petrovaradinski rit“. Samo imanje manastira je lepo uređeno. U prodavnici manastira možete kupiti mnoge domaće proizvode, a najpoznatiji su po proizvodnji rakije.

U Kovilju se nalazi nadaleko poznata čarda „Na kraju sveta“, gde možete napraviti pauzu za ručak. Tokom sezone, moguće je iznajmiti čamac i obići rukavac Arkanj i time upotpuniti izlet. Zbog bujne prirode i močvara, Arkanj će nekome zaličiti na Amazon.

Kovilj je dom velikom broju roda i na mnogim mestima ćete videti njihova gnezda. Smatra se da se najstarije gnezdo nalazi na starom hrastu uz koji se nalazi kapela Svete Petke, u blizini manastira. Napominjemo da je kapela u jako lošem stanju i nadamo se da će biti obnovljena.

Krčedinska ada

Gde se nalazi/Kako doći?

Krčedinska ada je ostrvo na Dunavu i nalazi se kod Krčedina, nedaleko od mosta kod Beške. Iz Beograda autoputem dolazite do Krčedina, a onda čamcem do ade. Čamac možete iznajmiti kod nekog od meštana ili kod restorana koji se nalazi u blizini mosta. U zavisnosti od vodostaja, adu je uglavnom moguće posetiti samo tokom letnjih meseci.

Safari u Srbiji

Ako ste se pitali da li u Srbiji postoji nešto slično safariju, možemo vam reći da je Krčedinska ada nešto najbliže tome. Naravno, ovde će vas dočekati domaće životinje: konji, krave, magarci, svinje, mangulice i podolsko goveče. Životinje imaju vlasnike, ali tokom sezone žive na adi u krdima, slobodno i u miru. Životinje su pitome i ne obraćaju puno pažnje na posetioce. Magarci su najdruželjubiviji, dok su izgledom najzanimljivije mangulice i podolsko goveče koje je ugrožena vrsta na našim prostorima.

Zasavica

zasavica izlet
Foto: kompaskazesrbija

Specijalni rezervat prirode Zasavica je idealna destinacija u Srbiji za odmor, rekreaciju, plovidbu čamcem, posmatranje prirode i ptica i uživanje u dobroj domaćoj hrani. Od Beograda je udaljena oko 90 km, odnosno sat vremena vožnje.

Više informacija samo pripremili u posebnom tekstu o rezervatu Zasavica.

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Thank you for your vote!
Post rating: 0 from 5 (according 0 votes)

Leave a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.