fbpx
Srednjovekovna Srbija - vikend putovanje. Manastir Žiča, Studenica, Đurđevi stupovi, Petrova crkva, Raška, Novi Pazar

Vikend putovanje 1 – Srednjovekovna Srbija

Upoznajte državu Nemanjića, odaberite put u srednjovekovnu Srbiju. Raška je bila jedna od prvih srpskih srednjovekovnih država, sa središtem u Starom Rasu, nedaleko od današnjeg Novog Pazara. Ukoliko volite destinacije od verskog i kulturnog značaja, ova ideja za vikend putovanje je pravi izbor.

Srednjovekovna Srbija - vikend putovanje. Manastir Žiča, Studenica, Đurđevi stupovi, Petrova crkva, Raška, Novi Pazar

Plan vikend putovanja – Srednjovekovna Srbija:

Dan 1: ŽIČA – TVRĐAVA MAGLIČ – STUDENICA – GRADAC – RAŠKA
Dan 2: ĐURĐEVI STUPOVI – PETROVA CRKVA – SOPOĆANI – NOVI PAZAR

Dan 1:

Ukupno kilometara: 288km
Predlog za prenoćište:
Raška

Manastir ŽIČA

Žiču je podigao prvi kralj Srbije iz dinastije Nemanjića, Stefan Nemanjić. Nakon Stefana Prvovenčanog, u Žiči je krunisano još šest kraljeva i za svakoga su napravljana po jedna vrata. Otuda manje poznat naziv “sedmovrata Žiča”. Još mnogo zanimljivih priča i verovanja možete čuti od ljubaznih monahinja.

TVRĐAVA MAGLIČ

Sigurno ste čuli za Dolinu jorgovana. Ukoliko posetite Maglič u proleće, uživaćete upravo u nadaleko poznatim lepotama ovog kraja. Početkom maja meseca, održava se Maglič fest. Svi posetioci imaće priliku da se fotografišu sa vitezovima, da se oprobaju u streličarstvu, degustiraju srednjovekovnu hranu, kao i vina iz srednjovekovnih drvenih čaša.

Više informacija smo pripremili u posebnom teksu o Tvrđavi Maglič.

 

Manastir STUDENICA

Zadužbina Stefana Nemanje, manastir koji je UNESCO uvrstio na listu Svetske kulturne baštine. Mesto na kome se manastir nalazi odiše posebnom atmosferom.  Pokušajte da sa monasima dogovorite posetu manastirskoj riznici koja se svrstava među najznačajnije srpske trezore starina i u kojoj se čuva veći broj bogoslužbenih i drugih predmeta umetničke izrade.

Na svega desetak kilometara od manastira, u brdu, nalazi se isposnica Svetog Save. Iako je malo napornija staza do nje, nećete se pokajati ako je posetite.

Manastir GRADAC

Nastavak putovanja vodi vas ka Manastiru Gradac – bisera srpske srednjovekovne duhovne baštine, zadužbina kraljice Jelene Anžujske. Manastir se nalazi na padinama Golije, a završen je 1276. godine. U neposrednoj blizini manastira nalazi se Gradačka banja, uređen deo za odmor gde možete napraviti i pauzu za ručak.

RAŠKA

Mesto koje nosi naziv stare srpske države, danas je varoš od oko 20.000 stanovnika, koja se nalazi na ušću reke Raške u Ibar. Vrlo sređeno i urbano mesto koje vam može pružiti odmor nakon napornog puta. Prošetajte centralnim trgom, uživajte u keju pored reke Ibar i pogledu na stari kameni most, a uveče pronađite za sebe kafe ili restoran za opuštanje pred spavanje.

Dan 2:

Ukupno kilometara: 80km nazad do Raške + 240km do Beograda

PETROVA CRKVA

Petrova crkva je najstariji sačuvani spomenik srpskog sakralnog graditeljstva i jedino preostalo crkveno zdanje iz prenemanjićke Srbije. Istoričari veruju da je baš ovde kršten Stefan Nemanja, veliki župan Raške.

Manastir ĐURĐEVI STUPOVI

Put nastavljamo kad još jednom od manastira koji je UNESCO uvrstio na listu Svetske kulturne baštine. Karakterističan je po svom položaju, izgrađenom na vrh brda i dvema kulama. Od monaha možete čuti brojne interesantne priče koje su pratile ovaj prostor kroz vekove.

Manastir SOPOĆANI

Manastir Sopoćani ili dom Svete Trojice, podigao je srpski kralj Stefan Uroš I (1243-1276) nedaleko od izvora reke Raške, na samo 14 km od Novog Pazara. Ovo mesto se smatra izvorištem srpske srednjevekovne Nemanjićke države.

Grad NOVI PAZAR

Grad Novi Pazar je jedinstven multietnički prostor gde se na jednom mestu susreću zapadna i istočna civilizacija. U centru grada se može videti i Sebilj, replika onog u Sarajevu a zatim i Novopazarsku tvrđavu i Amir-agin han. U starom centru grada nalazi se Altun-alem džamija (u prevodu: džamija sa zlatnim alemom – dragim kamenom. Savetujemo vam i da posetite muzej „Ras“ koji čuva jedinstvene kolekcije novčića korišćenih u doba Nemanjića.

HRANA: Ono što nikako ne smete da propustite je da probate novopazarske čevape, mantije i tursku kafu.

Šta još videti u blizini:

U blizini se nalazi još Kopaonik, Semeteško jezero, Golija, Stara i Nova Pavlica i još nekoliko lokacija koje vredi posetiti. Za ovaj kraj je potrebno i više od jednog vikenda, ukoliko su vam potrebni saveti, budite slobodni da nam se obratite. Biće nam drago da Vam pomognemo sa informacijama koje imamo.

Podelite sa nama Vaša iskustva sa ovim lokacijama u komentaru. Ukoliko neke informacije nedostaju, javite nam da dopunimo tekst.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Scroll to Top