fbpx
Srednjevekovna tvrđava Maglič

Tvrđava Maglič

Na desnoj obali Ibra, 20km južno od Kraljeva, nalazi se jedan od najbolje očuvanih srpskih srednjovekovnih gradova – Maglič. Izgrađen na vrhu brda, 100 m iznad Ibra i sa tri strane okružen ovom rekom, Maglič i dalje dominira predelom i motri nad Dolinom kraljeva.

Važno obaveštenje
U junu 2020. godine nabujali Ibar je odneo pešački most tako da je prilaz tvrđavi trenutno jako otežan.

Trenutno se radi na restauraciji tvrđave.

Gde se nalazi / Kako doći:

 • Od Beograda je udaljena 184 km, od Niša je udaljena 156 km a od Kopaonika 75 km.

Do ove destinacije se trenutno teže dolazi jer više nema mosta koji spaja Ibarsku magistralu i brdo na kome se Maglič nalazi. Pored Ibarske magistale, preko puta tvrđave, nalaze se restoran i parking. Postoji opcija da se čamcem prebacite na drugu obalu, kada nije visok vodostaj Ibra i da nastavite uzbrdo uređenom stazom i stepenicama. Druga opcija je da Magliču priđete iz pravca Stolova, što je zahtevniji put.

U jesen 2022. godine započeti su radovi na gradnji novog mosta preko Ibra koji će povezati Maglič sa Ibarskom magistralom.

Jednom kada uđete u ovu srednjovekovnu tvrđavu lako ćete zamisliti prizore iz istorijskih filmova punih hrabrih vitezova.

Istorija tvrđave

Tvrđava Maglič je podignuta u 13. veku, mada su neki delovi utvrđenja podignuti još u 12. veku. Ko je podigao ovu tvrđavu i dalje sa sigurnošću nije utvrđeno, ali ono što je sigurno je da je Maglič bio više od obične tvrđave. Njegov izuzetan položaj mu je omugućavao nadzor nad putevima koji su spajali severni i južni deo srednjovekovne srpske države. Pružao je zaštitu zadužbinama i manastirima od mogućih neprijateljskih napada, naročito Žiči koja je bila sedište srpske arhiepiskopije. Pored toga, štitio je i brojne rudnike koji su se nalazili u okolnim planinama. Sam grad čini osam kula povezanih bedemima. Sa tri strane brdo na kome se utvrđenje nalazi okružuje Ibar, dok se na četvrtoj (severoistočnoj) strani nalazi šanac usečen u stenu.

Srednjevekovna tvrđava Maglič

Foto: look4milan

Iznad šanca se uzdiže Donžon kula sa tzv. malim gradom. Unutar zdanja nalazile su se palata, crkva Sv. Dorđa, bunar i rezervoar koji ukazuju da je grad bio spreman da izdrži i duže opsade. Danas je tvrđava samo delimično uređena iako postoji ogroman turistički potencijal i istorijski značaj. Ono što svakako oduzima dah, jesu predeli koje možete videti kada ‘osvojite’ Maglič. Na bedeme se možete popeti drvenim stepenicama i nikako ne zaboravite da ponesete fotoaparat.

Predlog za vikend putovanje
Ukoliko vam se dopada ova lokacija i ovaj kraj, za više informacija pogledajte predlog za izlet koji uključuje i tvrđavu Maglič.

Dolina jorgovana

Dolina reke Ibar od Kraljeva do Raške poznata je i pod nazivom Dolina jorgovana. Iza ovog naziva stoji romantična priča o kralju Urošu I i francuskoj princezi Jeleni Anžujskoj. Kralj Uroš je naredio da se duž doline posade jorgovani, kako bi princezu i buduću srpsku kraljicu dočekali mirisni procvetali jorgovani. Izgleda da je ovaj gest opčinio buduću kraljicu, jer je ona odmah zavolela Srbiju i puno učinila za njen razvoj. Manastir Gradac, jedan od najpoznatijih spomenika srpske srednjovekovne arhitekture, je zadužbina Jelene Anžujske.

Veseli spust – manifestacija

Ako ste ljubitelj adrenalinskih avantura, preporučujemo vam da učestvujete u Veselom spustu. Ovaj spust Ibrom počinje u podnožju Magliča i završava se u Kraljevu. Održava se u letnjim mesecima, a Ibrom se plovi najrazličitijim plovilima, od improvizovanih splavova, preko čamaca i kanua. Splavarenje se obično organizuje krajem juna meseca.

Maglič fest

U autentičnom duhu srednjovekovne Srbije i Nemanjića, brojni posetioci ove manifestacije mogu da dožive jednu od najlepših i najbolje očuvanih tvrđava na ovim prostorima uz spektakularne borbe viteza, nastupe etno grupa i srednjovekovnu muziku! Fest se obično organizuje krajem maja meseca.

Na Maglič festu vas očekuju: viteške borbe pravim srednjovekovnim oružijem, viteške igre za posetioce, srednjovekovni bazar, stari zanati i još mnogo toga.  Zbog ograničenog parkinga i velikog broja posetilaca koristite organizovan autobuski prevoz na relaciji Kraljevo- Maglič i nazad.

SAVET
Preporučujemo Vam da tvrđavu posetite u proleće ili jesen, kada je priroda najlepša, a uspon do tvrđave manje naporan.

Šta još videti u blizini:

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

4 thoughts on “Tvrđava Maglič”

 1. Vanya Milenkovic Bajic

  Maglic i kako doci do njega?!

  A kako mislite da predjete taj pesacki most da bi otisli do srednjevekovnog Maglica, kad na njemu pise da je most zabranjen za upotrebu i zatvoren armaturnom konstrukcijom?
  Da li to znaci da Ibar treba da se prepliva ili na silu skine armatura?
  Stamota je za Srbiju ovakav nemar i odnos prema istorijskim spomenicima!!!

  18.06.2019

  1. Skroz ste upravu. Most ne izgleda najbolje. Nadamo se da će uskoro biti sređen i bolje obezbeđen jer je šteta ne videti samu tvrđavu i prirodne lepote i pogled koji se pruža sa tvrđave.

 2. Maglič je sinuo sa novo izgrađenim pristupnim stazama ali na žalost još ne dovršenim do podnožja reke Ibar i visećeg mosta koji je jedina spona sa tvrđavom – inače most je zabranjen za prolaz. Most se nalazi nadomak Kajak kluba , lepe zgrade na obali reke Ibar. Obzirom da je dugo tvrđava bila zapostavljena nadam se da će u narednom periodu biti završena rekonstrukcija i da će turisti biti nagrađeni info tablama sa kratkim sadržajem o ovom srednjovekovnom zdanju.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Scroll to Top