fbpx
Najlepša jezera za odmor u Srbiji leti

Najlepša jezera u Srbiji za odmor

Mnogo je jezera u Srbiji i svako je posebno na svoj način. Kako odabrati idealno jezero za odmor u Srbiji? Potrebno je sagledati šta to jezero ima da ponudi, koje prirodne lepote krije, koliko je dana potrebno za obilazak, šta možemo videti u blizini, kakva je gastronomska ponuda, da li je za ljubitelje aktivnog odmora ili možda noćnog provoda, kao i koliko je udaljeno od mesta u kojem živimo.

Verujemo da će vam ovaj tekst pomoći pri izboru i dati ideje za putovanja Srbijom. Pišite nam u komentarima, na kraju teksta, koji su vaši utisci sa ovih jezera ili predložite neko koje se ne nalazi na ovoj listi.

Najlepša jezera u Srbiji za odmor i letovanje

Najlepša jezera u Srbiji za odmor i letovanje

Kako bismo vam olakšali planiranje odmora, kreirali smo mapu sa jezerima u Srbiji.  Na karti se nalaze mapirana jezera o kojima ćemo detaljnije pisati u nastavku teksta. Verujemo da će vam pomoći radi lakšeg snalaženja i orijentacije gde se koje jezero nalazi.

Kada temperatura u letnjim mesecima poraste, ljubitelji prirode rashlađenje ne traže na bazenima, već na obližnjim rekama i jezerima.

Zaovinsko jezero

 Napomena: U ovom jezeru se možete kupati 

Jezera u Srbiji - Zaovinsko jezero
Autor: @look4milan

Jezero Zaovine je veštačko jezero i nastalo je pregrađivanjem toka Belog Rzava i izgradnjom brane u zaseoku Đurići kod sela Zaovine 1981. godine. Voda sa 310 metara nadmorske visine iz jezera Perućac, turbinom, kroz cevi promera šest metara, dospela je u predivan predio četinarskih šuma 900 metara visoko pravo u selo Zaovine na Tari.

Na velikom jezeru u Zaovinama najbolje mesto za kupanje je kod brane Lazići. Plaža nije uredjena i u zavisnosti od nivoa jezera zavisi i veličina plaže.

Glavno jezero dostiže dubinu i do 130 metara, a uz njega postoje i četiri manja jezera iz kojih se voda sistemom spojenih sudova može pretakati u veliko jezero.

Neposredno pored brane se nalazi mesto na kom je Josif Pančić pronašao Pančićevu omoriku. Jezerska voda je izuzetno čista i koristi se za gajenje pastrmki.

Zavojsko jezero

 Napomena: U ovom jezeru se možete kupati 

Jezera u Srbiji - Zavojsko jezero
Foto: Dragisa Stojiljković – legi988

Ispod Stare planine na jugu Srbije, nalazi se Zavojsko jezero koje je jedno od najlepših i najčistijih veštačkih jezera u Srbiji

Na 15 kilometara od Pirota, na nadmorskoj visini od 612 m i sa dužinom obalske linije oko 40 kilometara, pravo je mesto za uzivanje.

Voda je bistra i mirna. Zbog velike dubine, koja prelazi i preko 50 m, plivačima savetujemo oprez. Najpovoljnije mesto za kupanje na jezeru je deo kod nekadašnjeg sela Mala Lukanja.

Zavojsko jezero pruža mogućnost sportskog ribolova. Jezero je bogato belom ribom, šaranom, karašem i deverikom, a u Visočici i u Belskoj reci ima i potočne pastrmke.

Zlatarsko jezero

 Napomena: U ovom jezeru se možete kupati 

Jezera u Srbiji - Zlatarsko jezero
Foto: Aleksandar Bubanja – _aleksandar_bubanja_

Zlatarsko jezero ili jezero Kokin Brod je veštačko jezero u dolini Uvca. Treće je po veličini u Srbiji, odmah posle Đerdapskog jezera i jezera Perućac. Smešteno je na nadmorskoj visini od 880 metara i prosečna dubina jezera iznosi čak 75 metara. Temperatura vode u Zlatarskom jezeru nikada ne dostiže preko 21°C. Najhladnija je u januaru i iznosi 3,5°C, a u vrelom julu je najtoplija.

Jezero je omiljeno izletište mladih iz okolnih mesta koji spas od letnjih vrućina nalaze sunčanjem na  pontonskoj plaži i plivanjem u bistroj vodi. Na obali se nalazi teren za odbojku na pesku, a u vizitorskom centru je moguće okrepiti se i popiti piće.

Jezero je plovno te je moguće po njemu ploviti čamcima i rajski uživati. Nadohvat ruke su šumski plodovi, a seoska domaćinstva i restorani nude specijalitete ovog kraja.

Jezero Ćelije

 Napomena: U ovom jezeru se možete kupati. 

Jezero Ćelije
Foto: Nikola Milićević

Nadomak Kruševca, izgradnjom brane na reci Rasini stvoreno je ovo jezero Ćelije ispod planine Jastrebac.  Na nadmorskoj visini od 284 m, sa najvećom dubinom od oko 45 metara i površinskom temperaturom vode koja leti iznosi oko 26°C, jezero je odličan izbor za kupanje i vodene sportske aktivnosti. Savetujemo oprez, jer nema organizovane službe sa spašavanje.

Seoski turizam je slabije razvijen, pa ovu divlju lepotu turisti najćešće posećuju na jedan dan. Ipak, savetujemo vam da smešaj potražite u nekoj od mnogobrojnih vikendica i da se opustite u vrelim letnjim danima.

Bovansko jezero

 Napomena: U ovom jezeru se možete kupati 

Jezera u Srbiji - Bovansko jezero
Foto: Dragisa Stojiljković – legi988

Bovansko jezero – jedno od omiljenih letovališta Nišlija, Aleksinčana i Sokobanjaca. Nalazi na 7 km od Sokobanje i 13 km od Aleksinca.

Nastalo je izgradnjom brane na reci Moravici, a obezbeđuje snabdevanje vodom za opštinu Aleksinac.

Veoma je bogato ribom, pa je poznato kao pravi raj za ribolovce. Na njemu se održavaju i razna ribolovačka takmičenja, a najzastupljenija je bela riba poput deverike, soma, smuđa, štuke…

Pored ribolovaca, Bovan posećuju i jedriličari, kajakaši i ostali ljubitelji vode. Svake godine se u aprilu i septembru održava jedriličarska regata „Bovan“.

Ima više uređenih plaža za kupače, a voda je vrlo prijatna za kupanje. Jezero je okruženo šumama, pa ćete sigirno uživati u ovoj prirodnoj oazi.

Gružansko jezero

 Napomena: U ovom jezeru se možete kupati, nema uređenih plaža. 

Gružansko jezero je samo jedna u nizu lepota prirode Knićkog kraja koju možda još uvek niste posetili. Jezero je nastalo izgradnjom brane na reci Gruži. Mnogi ga nazivaju šumadijskim morem jer se na ovoj teritoriju ne nalazi veća vodena površina.

Prosečna dubina jezera pri maksimalnom vodostaju je 6,5 metara, dok maskimalna dubina iznosi 35 metara. Iako nema uređene puteve i plaže, ovo jezero mnogi koriste za boravak u netaknutoj prirodi.

U Gružanskom jezeru žive šaran, štuka, som, babuška, beovica, bandar, jezerska pastrmka itd. Dozvolu možete izvatiti u Turističkom savezu opštine Knić.  Uživajte u dugim šetnjama ili aktivnostima u prirodnom ambijentu.

Borsko jezero

 Napomena: U ovom jezeru se možete kupati. 

Borsko jezero
Foto: Bojan Mitić @dj.bojanmitic

Borsko jezero se nalazi u podnožju planine Crni vrh, a svega  17 kilometara je udaljeno od grada Bora. U letnjim mesecima temperatura vode dostiže 25 stepeni, što je idealno kupanje. Na obalama jezera se nalazi nekoliko uređenih betonskih, šljunkovitih i travnatih plaža.

Zbog nadmorske visine od 438 metara, prizori koji se mogu videti i leti i zimi ostavljaju bez daha. Na obali Borskog jezera i u njenoj blizini sagrađeno je nekoliko hotela, manjih tržnih centara, restorana, kafića, pojedini objekti su u izgradnji, a postoji i nekoliko vikend naselja.

Čiste planinske vode koje se ulivaju u jezero, kao i redovna godišnja poribljavanja čine ga pogodnim staništem za veliki broj ribljih vrsta, poput šarana, deverike, soma, smuđa, bandara, amura, tolstolobika i svih vrsta bele ribe.

Ka jezeru iz Bora autobusi polaze na oko dva sata i vožnja traje dvadesetak minuta. Savetujemo vam da za svaki slučaj proverite red vožnje pre polaska.

Vlasinsko jezero

 Napomena: Nema uređenih plaža i nije zvanično dozvoljeno kupanje. 

Vlasinsko jezero slika
Foto: Bojan Nikolić – @bojannajob

Vlasinsko jezero je okruženo planinama Gramada, Vardenik i Čemernik. Nalazi se na 1.213 m nadmorske visine.

Ono što će vas, pored predivne prirode, ovde oduševiti su “ostrva”. Takozvana plutajuća ostrva nastaju pri dizanju vodostaja jezera i  specifičnost su Vlasinskog jezera. Ostrva su od treseta, produkta vekovnog raspadanja mahovina tresetnica.

Jedinstven je osećaj stajati na njemu. Tlo je mekano, a cela površina ostrva prekrivena je bujnom vegetacijom. Debljina treseta je od jednog do tri metra. Ploveća ostrva su zaštićena kao raritet, prirodno dobro.

Srebrno jezero – najposećenije jezero u Srbiji

 Napomena: U ovom jezeru se možete kupati 

Srebrno jezero je možda i najposećenije jezero u Srbiji.  To je veštačko jezero na desnoj obali Dunava i ima prosečnu širinu od 300 metara a dugačko je oko 14 kilometara.

Po sadržaju, jezero vam može ponuditi aktivnosti za odmor u punom profilu. Tu smo brojni restorani, hoteli, igrališta za decu kao i zabavni sadržaju. Akva park na Srebrnom jezeru može da ponudi pet bazena različite dubine, od onih za najmlađe neplivače, pa sve do onih za prave avanturiste i vrsne plivače.

Leti, kada ima i najviše turista, u nekim od kafića ili klubova možete uživati u muzici uživo po vašem ukusu.

Preporučujemo vam da razmislite i o turističkim obilascima brodom duž Dunava, a u okruženju Srebrnog jezera. Krstarenje Srebrnim jezerom pružiće vam nezaboravno iskustvo i zadivljujući pogled na dunavsko priobalje.

Belocrkvanska jezera

 Napomena: U ovom jezeru se možete kupati 

Belocrkvanska jezera čine skup od 7 jezera. Najpopularnija od ovih jezera su Gradsko jezero, Vračevgajsko, Šaransko i Šljunkara. Ostala jezera nisu urbanizovana.

Gradsko jezero se nalazi na 800 m od centra grada. Prosečna dubina je 3 m. Ovo jezero je najurbanije, a na njemu se nalazi šljunkovita plaža dužine oko 80 metara koji posetioci rado koriste zbog blizine plivačkog, ronilačkog, vaterpolo kluba i skakaonice. Pored restorana i kafića, nalazi se i veći broj restorana brze hrane. Za mlade postoji noćni provod u kafićima i na splavu uz poznate pevače i Di-džejeve.

Jezero Šljunkara je najveće jezero i poznato je po širokoj plaži opremljenoj tuševima i ležaljkama.

Vračevgajsko jezero ima kamp sa pedesetak kamp jedinica i tri bungalova za smeštaj, a gostima su na raspolaganju restoran i kafić na samoj obali. Plaža je šljunkovita, opremljena ležaljkama i suncobranima, a ljuljaške, klackalice i tobogan uživanje su za nalmlađe goste.

Palićko jezero – najveće jezero u Srbiji

 Napomena: U ovom jezeru nije dozvoljeno kupanje 

Palićko jezero
Foto: Slobodan Botoški – sl0bodan

Palićko jezero, biser Vojvodine, nalazi se na krajnjem severu Srbije, na samo 8 km od Subotice. Palićko jezero je najveće jezero u Srbiji nastalo prirodnim putem i njegova prosečna dubina je od 2 do 3,5 m.

Zbog svoje bogate tradicije, predivne prirode i brojnih kulturnih manifestacija, Palić je jedan od većih turističkih centara u Srbiji. Cela obala jezera je uređena, postoji dugačko i lepo uređeno šetalište, biciklističke staze, kao i tri plaže od kojih je napoznatija  „Ženski štrand“.

U Paliću se nalazi i čuveni  „Veliki park“, jedan od najlepših parkova u Srbiji izgrađen u engleskom stilu. Arhitektura Palića pokazuje da je Palić bio odmaralište i veoma imućnih ljudi. Po svojoj lepoti i neobičnoj arhitekturi izdvojili bismo i čuveni Vodotoranj. Najmlađim posetiocima će najzanimljiviji svakako biti Zoološki vrt u Paliću u kom većina životinja nije zatvorena već slobodno šeta.

Brojne kulturne manifestacije postavili su Palić kao značajan umetnički centar, a najpoznatiji događaj je svakako čuveni Festival evropskog filma. Svi ljubitelji prirode mogu posetiti i Ludaško jezero, koje se nalazi na samo nekoliko kilometara od Palića.

U okolini jezera se nalazi veliki broj hotela, spa centara, vila i restorana kao i sve što vam je potrebno za vaš odmor. Svi očekujemo da će uskoro na Paličkom jezeru opet biti dozvoljeno kupanje, čime će turistička ponuda ovog bisera Vojvodine biti zaokružena.

Kada ste već na Palićkom jezeru, ne propustite da posetite i Suboticu, jedan od najlepših gradova u Srbiji.

Više informacija smo pripremili u posebnom tekstu o Palićkom jezeru.

Potpećko jezero

Potpećko jezero slika
Foto: Irena Ivanović – @iivanov_ic

Potpećko jezero je veštačka akumulacija na reci Lim, oko dva kilometra uzvodno od Pribojske Banje. Pored akumulacione brane ovog jezera prolazi pruga Beograd – Bar i magistralni put Beograd – Crnogorsko primorje, tako da su najbrojniji tranzitni turisti koji svrate da se odmore pre nastavka putovanja. Jedno je od najlepših jezera u Srbiji po prirodnim lepotama koje okružuju jezero.

Dužina jezera je oko 20 kilometara i nalazi se na nadmorskoj visini od 435 metara, a prosečna dubina oko 20m.

Na jezeru je 2017. godine počela izgradnja ribolovačkog kampa. Izgradnjom ovog svojevrsnog kompleksa na Potpećkom jezeru, biće obogaćena turistička ponuda Priboja i stavljeni u upotrebu prirodni potencijali i lepote ovog kraja, a ljubiteljima ribolova i prirode ponuđen adekvatan sadržaj za okupljanje i boravak u prirodi. Ribe koje se mogu uloviti u ovom jezeru su jezerska pastrmka, smuđ i som.

3 thoughts on “Najlepša jezera u Srbiji za odmor”

    1. Hvala na komentaru. Nažalost, kako smo i napisali u tekstu, nije dozvoljeno kupanje na Palićkom i Vlasinskom jezeru. Ipak, svakako su vredna posete. Pozdrav!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Scroll to Top