fbpx
Planina Tara pogled na Zaovine

Planina Tara

Kada vam kažemo da se na ovoj planini nalaze neki od najlepših vidikovaca u Srbiji, da je najšumovitija planina u Evropi i da je ‘maskota’ planine mrki medved lako ćete pogoditi da govorimo o divljoj lepotici- planini Tari.

Smeštena u Zapadnoj Srbiji, regiji koja se diči Zlatiborom, Zlatarom, Mokrom gorom i Drinom, planina Tara zauzima posebno mesto. Ova oaza netaknute prirode učiniće da poželite da se izgubite ispod stoletnih krošnji drveća tamo gde deluje da je vreme stalo.

Planina Tara
Pogled na Zaovine Foto: Andjelka Ducić- @andjelkad

Gde se nalazi / Kako stići :

U zavisnosti od puta koji ste izabrali (od Beograda), do nje vam autom treba dva i po do četiri sata. Možete do Tare stići Ibarskom magistralom, možete ići preko Valjeva i Kosjerića, pored Divčibara.

Tara je od Beograda udaljena oko 190km, od Novog Sada oko 230km a od Niša oko 320 kilometara.

Šta videti na Tari:

Prostor Nacionalnog parka Tara obuhvata najveći deo planine i prostire se na gotovo 25 000 ha. Nalazi se na teritoriji opštine Bajina Bašta. Planina Tara spada u red srednje visokih planina, a najviši vrh Kozji rid dostiže 1.591 m. 80% nacionalnog parka prekriveno je šumom i od preko 1100 biljnih vrsta koliko je na Tari prisutno, oko 20 su endemičnog karaktera.

Planina Tara
Pogled na Drinu Foto: Andjelka Ducić – @andjelkad
 • Najpoznatija od svih endemita je Pančićeva omorika, koja raste samo na prostoru srednjeg toka Drine a koju je Josif Pančić baš na Tari otkrio.
 • Prirodni rezervat „Crveni potok“ se nalazi u blizini Mitrovca u središnjem delu Nacionalnog parka Tara. Naziv je dobio po tome što kroz njega protiče potok koji svoju boju duguje crvenoj ilovači kroz koju protiče u svom gornjem toku.
 • Lokalitet “Tepih livada“ se nalazi u središtu rezervata. Naziv je dobio kako zbog toga što još uvek nije u potpunosti obrastao tresavskom šumom, tako i zbog mekoće tresetnih slojeva. Tresetište je staro više hiljada godina i godišnje raste oko 1mm.

Cene ulaznica:

 • Rezervat prirode Crveni potok (Tepih livada):
 • Deca 50,00 din
 • Odrasli 100,00 din

Vidikovci na Tari

Vidikovci na Tari su san svakog fotografa. Najpoznatiji vidikovci su Banjska stena, Crnjeskovo, Bilješka stena, Sjenič, Osluša i Janjač. Vidikovac Banjska stena jedan je od zaštitnih znakova Tare, a prizori tirkizno plavog Perućca i kanjona Drine ostaće vam zauvek u sećanju i vrlo verovatno krasiti pozadinu vaših telefona.

Vidikovac Banjska stena
Vidikovac Banjska stena Foto: Andjelka Ducić – @andjelkad

Sa Janjača možete posmatrati Zaovine ili most na Drini u Višegradu, a sa Bilješke stene možete u neposrednoj blizini videti Pančićevu omoriku. Ako poželite da potpuno doživite divljinu ove planine, uputite se ka najzapadnijem delu Tare gde se na 1075m n.v. nalazi lokalitet Predov krst. Do njega se stiže preko Bajine Bašte i Perućca, kroz usku klisuru reke Dervente, preko Rastišta.

SAVET
Na brojnim mestima na prostoru Tare ćete naći uputstva o ponašanju ako se nađete u blizini mrkog medveda. Ti susreti su izuzetno retki jer medved izbegava ljude, ali u slučaju da se bliski susret desi, najvažnije je da se ne krećete ka medvedu ili mladuncima, da se ‘pravite mrtvi’ i da ne trčite jer budite sigurni da medved trči mnogo brže od vas.

Smeštajni kapaciteti se u najvećoj meri nalaze na prostoru Kaluđerskih bara i Mitrovca. U Mitrovcu postoji Centar za posetioce u kojem možete pronaći sve informacije koje su vam potrebne za boravak na Tari, dobiti mape ili dogovoriti neku pešačku turu sa vodičem.

Postoji i mogućnost iznajmljivanja bicikla, kajaka i planinarskih štapova.

Cene iznajmljivanja:

 • Bicikl: 150 din/h ili  600din/dan
 • Kajak na naduvavanje: 200din/h ili 800/dan
 • Štapovi za planinarenje: 100din/h ili 400din/dan

Tara je raj za one koji uživaju u aktivnom odmoru tako da obavezno ponesite udobnu odeću i obuću. Na Tari postoji 30 planinarskih staza različite težine koje su obeležene putokazima žute boje ukupne dužine oko 290 km. Što se tiče biciklističkih staza, obeležene su samo 3 biciklističke rute, ali šumski putevi su dobra alternativa svim ljubiteljima biciklizma. Za one strastvene ljubitelje prirode koji žele neko autentično iskustvo, postoji i mogućnost organizovane posete hranilištima za medvede.

Pročitajte još...
15 najlepših mesta u Srbiji u koja morate posetiti u ovoj godini

Usluge vodiča:

 • Tura u trajanju do šest sati: 3600 din
 • Tura u trajanju preko šest sati: 6000 din.

Pored neospornog prirodnog bogatstva, na prostoru Tare se nalazi i bogato kulturno nasleđe. Najpoznatiji kulturno-istorijski spomenik je manastir Rača, odnosno Hram Vaznesenja Hristovog koji je izgradio kralj Dragutin. Smešten je zapadno od Bajine Bašte, u selu Rača na obroncima Tare, na mestu gde reka Rača izlazi iz njenog živopisnog kanjona. Nekropole nadgrobnih spomenika iz XIV i XV veka u Perućcu i Rastištu takođe su deo srednjovekovne kulturne zaostavštine.

Šta još posetiti u blizini:

 • Jezero Perućac
 • Jezero Zaovine
 • Mokra gora/Drvengrad
 • Šarganska osmica
 • Reka Vrelo
 • Kućica na Drini

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Scroll to Top