fbpx
Palićko jezero

Palićko jezero

Palićko jezero, biser Vojvodine, nalazi se na krajnjem severu Srbije, na samo 8 km od Subotice. Palićko jezero je najveće jezero u Srbiji nastalo prirodnim putem i njegova prosečna dubina je od 2 do 3,5 m. Nažalost, kupanje na Palićkom jezeru nije dozvoljeno zbog zagađenosti. Ipak, to nimalo ne treba da vas odvuče od posete Paliću jer ovaj turistički centar itekako ima šta da vam ponudi.

Gde se nalazi / Kako stići:

Automobilom se do Palića dolazi auto-putem E-75 iiz pravca Beograda. Putarina za putničko vozilo iznosi 630 dinara.

Palićko jezero je udaljeno od Beograda oko 190km, od Užica oko 350km a od Niša 420 kilometara.

Šta vas očekuje na Paliću:

Razvoj Palića kao lečilišta, ali i kao odmarališta imućnih ljudi, počeo je jos u 19. veku. Zbog svoje bogate tradicije, predivne prirode i umetničkih manifestacija, Palić je jedan od većih turističkih centara u Srbiji. Brojne kulturne manifestacije proslavili su Palić, a najpoznatiji događaj je svakako čuveni Festival evropskog filma.

Palićko jezero
Foto: Slobodan Botoški – sl0bodan

Jezero je u obliku elipse i da bi se obišlo treba pešačiti 17 km.  Cela obala jezera je uređena, postoji dugačko i lepo uređeno šetalište, biciklističke staze, kao i tri plaže od kojih je napoznatija  „Ženski štrand“. Palić pruža izuzetne mogućnosti za sport i rekreaciju. U neposrednoj blizini se nalazi veliki broj sportskih terena uključuji i teniske terene kluba „Palić“ osnovanog davne 1884. godine.

Pročitajte još...
Najlepša jezera u Srbiji za letovanje i odmor.

Jedan od simbola Palića je čuveni Vodotoranj, koji je izgrađen u stilu secesije i izdvaja se po svojoj lepoti i neobičnoj arhitekturi. Vodotoranj predstavalja i svojevrsni ulaz u „Veliki park“, jedan od najlepših parkova u Srbiji izgrađen u engleskom stilu. Park se prostire na 19 ha, a u njegovom centru se nalazi Letnja pozornica.

U okolini jezera se nalazi veliki broj hotela, vila i restorana kao i sve što vam je potrebno za vaš odmor. Možete posetiti neki od čuvenih salaša i užuvati u vojvođanskim kulinarskim specijalitetima.

Zoološki vrt na Paliću

Najmlađim posetiocima će najzanimljiviji svakako biti Zoološki vrt u Paliću u kom većina životinja nije zatvorena već slobodno šeta. Palićki zoološki vrt je domaćin za oko 65 životinjskih vrsta, ali je ujedno i neka vrsta botaničke bašte i pravi biser hortikulture.

Cene ulaznica:

  • Pojedinačna – 300 rsd
  • Roditeljska Roditelji,majka i otac sa svojom decom do 15 godina – 800 rsd
  • Dečija – 200 rsd
  • Deca iz vrtića: 100 rsd

Ulaz deci ispod 15 godina bez pratnje punoletne osobe nije dozvoljen!

Deca ispod 7 godina, pojedinačno, uz pratnju roditelja imaju slobodan ulaz.

Šta videti u blizini:

  • Kada ste već na Palićkom jezeru, ne propustite da posetite i Suboticu, jedan od najlepših gradova u Srbiji.
  • Svi ljubitelji prirode mogu posetiti i Ludaško jezero, koje se nalazi na samo nekoliko kilometara od Palića.
  • U blizini se nalazi i Pačir banja – čuveno roze jezero.

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

2 thoughts on “Palićko jezero”

  1. Na Paliću su se od 1880. do 1. svetskog rata održavale Palićke olimpijske igre. Organizovao ih je Lajoš Vermeš, lekar, sin bogatog zemljoposednika, ali veliki zaljubljenik u sport. Igre su se održavale u areni, a od infrastrukture izgrađene za potrebe igara i dan danas postoje vile Lujza i Bagojvar, smestene uz jezero. Inače jezero je nekad bilo banja i lepo bi bilo pomenuti i muški i ženski štrand, spomenike mondenskog odmarališta.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Scroll to Top