fbpx
Ideja za izlet - Taorska vrela - Branislav Andrić

Taorska vrela

Na obroncima planine Povlen, na teritoriji grada Valjeva u Donjem Taoru, nalazi se jedno od najlepših spomenika prirode, Taorska vrela. Ukoliko volite pešačenje i planinarenje, ovo je destinacija koju ne treba da propustite. U ovom predivnom prirodnom prostoru, nekad je postojalo 12 vodenica, a sada ih je ostalo samo nekoliko. Na obroncima planina ova vrela izbijaju a čitav tok se završava vodopadom visine od oko 4.5m  gde se potok uliva u reku Skrapež.

Gde se nalazi / Kako stići :

Najbolji put za dolazak automobilom do Taorskih vrela je preko Valjeva ka Kosjeriću i skrećete ka selu Radanovci. Uvek je dobro pitati meštane gde se parkirati i onda peške se upututi ka vrelima. Staza nije markirana, u planu je da se uradi markacija, postoji po negde neka oznaka.

Ukoliko idete autobusom, iz Valjeva imate prevoz do sela Donji Taor.

Ukoliko idete vozom, pruga od Valjeva prolazi klisurom reke Gradac a vi izlazite na stanici Drenovački Kik. Odatle imate oko sat vremena pešačenja do sela Radanovci.

U selu Radanovci se nalazi spomenik Žikici Jovanoviću – Špancu. Spomenički kompleks je lepo uređen i sa njega se pruža pogled na obronke valjevskih planina koji se blago spuštaju ka niskoj i maglovitoj požeškoj kotlini.

Taorska vrela

Nekada su Taorska vrela bila jedna od najlepših predela ali su kaptirana za potrebe kosjerićkog vodovoda pa su turistički prospekti Srbije ostali bez svog najčešćeg motiva, zapenušanih slapova i niza od desetak starih vodenica. Ali nije sve izgubljeno, i dalje možete uživati, primer je fotografija ispod napravljena 2019. godine. Kao što smo već naveli, nekada je bilo 12 vodenica a ostale su još samo dve vodenice od kojih je jedna renovirana.

Ukoliko nastavite šetnju iznad vodenica, nailazite na zaravan koja se pruža do velike stene ispod koje izvire voda. Taj deo nije pristupačan a i pećina iz koje voda izlazi je zatvorena.

Od meštana se može čuti da su vrela nekad bila tako jaka da je voda koja se prelivala preko bigrenih kaskada prskala i po dva metra u visinu. Zato su ljudi smatrali da slapovi imaju natprirodnu moć pa su ih zvali Rikovci.

SAVET
Najbolje je Taorska vrela posetiti u proleće, tada je i količina voda koja se kaskadno spušta najveća. Prema poslednjim informacijama, jedna od vodenica je obnovljena i melje brašno koje možete kupiti na licu mesta.

Ideja za izlet - Taorska vrela slike

Foto: Branislav Andrić

Povlenska sremušijada

Sa Povlena, najviše valjevske planine, najlepši je pogled prema Donjem Taoru, najzabačenijem valjevskom selu. U njemu meštani u maju mesecu priređuju turističku manifestaciju Povlenska sremušijada, posvećenu toj čudesnoj biljci koje na Povlenu ima u izobilju.

Sremuš je u narodu poznat kao divlji beli luk i smatra se da ima brojna lekovita dejstva, a u povlenskim listopadnim šumama ga možete pronaći na brojnim mestima.

Poreklo reči Taor koja označava planinski vrh, selo pod njom i celu oblast je misteriozno. Po nekim hipotezama, reč je o keltskom terminu. Druga tumačenja navode da je ovuda vodio put širenja hrišćanstva iz primorja i da je vrh dobio ime po gori Tavor u Svetoj zemlji, gde se odigralo preobraženje Gospodnje. Ime Povlena povezivano je sa latinskom rečju Paulinum, koja bi trebalo da označava planinu Svetog Pavla.

Šta još videti u okolini:

  • Povlen
  • Valjevo
  • Divčibare

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Scroll to Top