fbpx

Vrnjačka Banja je jedna od omiljenih turističkih destinacija u Srbiji. Pored zdravstvenog turizma, odličan je izbor za odmor sa decom, ali i za romantični odmor za dvoje. Važi za najuređeniju i najlepšu banju u Srbiji, a svakako je jedna od onih sa najdužom tradicijom.

vrnjacka banja park
Vrnjački park

Gde se nalazi/ Kako stići:

Vrnjačka Banja se nalazi u centralnoj Srbiji. Od Kraljeva je udaljena 23km, od Kruševca oko 40 km, od Beograda oko 200 km a od Niša 112 km.

Vrnjačka Banja – Šta videti?

Šta obići dok ste u Vrnjačkoj Banji? Postoji puno zanimljivih mesta u Vrnjačkoj Banji, ali ono što morate posetiti su Vrnjački park i šetalište pored Vrnjačke reke, glavno šetalište- Promenadu, Japanski vrt i Most ljubavi.

Vrnjački parkovi

Vrnjački park je jedan od simbola Vrnjačke Banje, a prelep je i brižljivo održavan u svako doba godine. Najvećim delom je uređen u franckuskom stilu, sa prelepim lejama cveća, fontanama, zanimljivo orezanim drvećem, retkim biljnim vrstama, a sve to ispresecano stazicama pored kojih se nalaze klupe za odmor i opuštanje.

U nastavku parka, ka izvoru Snežnik, nalazi se i najmlađi ponos Banje – Japanski vrt. Japanski duh je oličen u harmoniji žive i nežive prirode, tu su jezerce, vodopadi i drveni mostić, a sve to možete posmatrati i iz čajne kućice koja se nalazi na uzvišenju iznad parka. Japanski vrt u Vrnjačkoj Banji je otvoren 2011. godine i ubrzo je postao jedan od njenih najposećenijih lokacija.

Most ljubavi

Najpoznatiji most u Vrnjačkoj Banji je čuveni Most ljubavi. Običaj je da svaki zaljubljeni par koji poseti Vrnjačku Banju okači katanac ljubavi na ovaj most i tako zaključa svoju ljubav zauvek. 

Promenada

Promenada je glavno šetališe u Vrnjačkoj Banji duž koga se nalaze mnogi kafići i restorani, suvenirnice i razni sadržaji za zabavu.

vrnjacka banja slike

Vrabac Gočko

Vrabac Gočko je jedan od simbola Vrnjačke Banje, a nastao je kao maskota za Igre bez granica koje su u Vrnjačkoj Banji održane 1990. godine. Nalazi se na Promenadi, glavnom šetalištu, a svoje ime je dobio po planini Goč na čijim se obodima Vrnjačka Banja nalazi.

Vrnjački vozić i vožnja fijakerom

Vrnjački park se može obići vrnjačkim vozićem. Vozić je prava atrakcija za decu, koja se rado njime voze. Vožnja vozićem traje oko 30 minuta. Vozić polazi sa autobuske stanice, a poslednja stanica je kod izvora Snežnik.

Čuveni vrnjački fijaker kreće od Mosta ljubavi i prolazi kroz park tik uz Vrnjačku reku.

Lekoviti izvori u Vrnjačkoj Banji

Najpoznatiji izvori mineralne vode u Vrnjačkoj Banji su Topla voda, Jezero, Slatina i Snežnik. Najpoznatiji je izvor Topla Voda koji se nalazi u samom Vrnjačkom parku i ima dugu tradiciju.

Šta leči lekovita voda sa banjskih izvora? Pre svega, koristi se u terapiji dijabetesa. Lekovito dejstvo pokazuje i kod lečenja problema organa za varenje, u terapiji bolesti žučnih kanala, bubrežnih i ginekoloških problema…

topla voda izvor

Manifestacije u Vrnjačkoj Banji

Tokom letnje sezone, u Vrnjačka Banja je domaćin mnogim manifestacijama a najpoznatije su Karneval, Love Fest i Vrnjačke kulturne svečanosti koje se održavaju tokom letnje sezone.

Vrnjačke kulturne svečanosti su poznate po bogatom kulturno-umetničkom programu a neka od najzanimljivih dešavanja su:

 • Međunarodni festival klasične muzike,
 • Književno leto,
 • Pozorišni dani srpskog teatra,
 • Festival likovnog stvaralaštva,
 • Festival filmskog scenarija

Zamak Belimarković, poznat i kao Zamak kulture domaćin je mnogim izložbama, koncertima i letnjim školama.

Karneval u Vrnjačkoj Banji

Svake godine u julu Vrnjačka Banja je domaćin najvećem i najzanimljivijem karnevalu u Srbiji. Vrnjački karneval je jedna od najposećenijih manifestacija u Srbiji sa preko 300 000 posetilaca i velikim brojem stranih učesnika.

Tokom 8 dana trajanja karnevala gosti mogu uživati u velikom broju zabavnih i kulturnih dešavanja. Tu je i bogat dečiji program: dečji maskenbali, dečje predstave i radionice i finalna dečja karnevalska povorka.

Najvažniji događaj karnevala je Velika međunarodna karnevalska povorka. Kreativne karnevalske grupe iz svih krajeva sveta i vesela atmosfera garantuju nezaboravno iskustvo.

Muzički festival Love Fest 

Vrnjačka Banja početkom avgusta postaje evropski muzički centar. Festival ljubavi je osnovan 2006. godine i sa svakom godinom privlači sve veći broj ljubitelja muzike. Održava se u centru grada, u parku pored jezera na prostoru koji je okružen zelenilom.

Najpoznatiji je po izvođačima elektronske muzike. Takođe, postoji više bina na kojima nastupaju izvođači različitih muzičkih žanrova. ‘Valuta’ koja se koristi za sva plaćanja unutar festivala je Lovefest token koji se kupuje na ulazu.

Okolina Vrnjačke Banje – Šta još možete posetiti:

 • Planina Goč
 • Manastir Žiča
 • Manastir Ljubostinja
 • Grad Kraljevo

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Thank you for your vote!
Post rating: 0 from 5 (according 0 votes)

1 Comment

 • Posted 19 jula, 2021 15:10
  Ivana Aleksiç
  Thank you for your vote!
  Rating 0 from 5

  obavezno obici zoo vrt Vrnjcii, koji je bas veliki i lep.

Leave a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.