fbpx
baner
Planina Golija pogled na vrhove
Destinacije,  Planine u Srbiji

Planina Golija

Golija je jedna od najlepših, najočuvanijih i najšumovitijih planina u Srbiji. Prostire se na teritoriji pet opština i to: Ivanjice, Novog Pazara, Raške, Sjenice i Kraljeva. Okružena planinama jugozapadne i centralne Srbije, Golija svojom masivnošću dominira krajolikom i zauzima površinu skoro dva puta veću od susednog i mnogo poznatijeg Kopaonika.

Golija je 2001. godine proglašena za Park prirode, a Rezervat biosfere „Golija-Studenica“ je pod zaštitom UNESKO-a. Najviša tačka Golije je Jankov kamen visok 1834 metara.

Planina Golija pogled na vrhove
Foto: Lemibrateu

Gde se nalazi Golija / Kako stići :

Golija je od Beograda udaljena oko 230 km, od Novog Sada 317 km, a od Niša 224 km. Najbliži gradovi su Ivanjica udaljena 40 km,  Novi Pazar 32 km i Raška 43km.

Najbolji put do Golije je preko Čačka, Požege i Ivanjice, a najkraći put do Golije je predstavljen na mapi ispod.


Šta vas očekuje na Goliji:

Golija je i dalje u velikoj meri „divlja“ planina i u tome se krije njena lepota. Velika šumska prostranstva, neka sa karakteristikama prašume, stabla visoka i do 40m, tresetišta i brojne endemske i reliktne biljne vrste su samo deo onoga što Golija skriva.

Na Goliji raste preko 100 lekovitih vrsta, a priroda je bila izdašna i kada su u pitanju gljive i šumski plodovi. Zato neka vas ne iznenadi kada pri poseti Goliji u proleće i leto budete videli lokalno stanovništvo koje na svojoj planini pronalazi i lek i hranu. Nemojte ni vi propustiti priliku da prilikom šetnje ovom planinskom lepoticom probate borovnice ili šumske jagode.

Na Goliji postoji nekoliko obeleženih biciklističkih staza. Na rutama su postavljene drvene nadstrešnice i klupe za odmor biciklista, pešaka i planinara. „Planinarsko društvo Golija” iz Ivanjice organizuje veliki broj atraktivnih programa i tura koje, zahvaljujući uslugama iskusnih vodiča, pogoduju i početnicima.

Planina Golija pogled na jezero slika
Foto: Lemibrateu

Jezera na Goliji

Golija je i planina izuzetno bogata bistrim izvorima a najpoznatije reke koje izviru na Goliji su Studenica i Moravica. Na Goliji se nalaze i tri manja jezera okružena nestvarnom prirodom – Tičar (Dajićko jezero), Nebeska suza na Okruglici i Košaninovo jezero.

Interesantno
Jezero Nebeska suza je nastalo posle zemljotresa u Rumuniji 1974. godine, dok je za Košaninovo jezero karakteristično da se nivo vode povećava u periodima suše, dok nivo vode opada u periodima kada ima padavina.

Skijanje na Goliji

Golija je područje sa najviše snežnih dana u Srbiji. Sneg se zadržava na planini i do pet meseci, što predstavlja veliki potencijal za razvoj zimskog turizma. U poslednjih nekoliko godina, zimski turizam je u usponu i sve veći broj ljubitelja skijanja posećuje ovu planinu. Za sada je skijanje najbolje na Odvraćenici. Na Goliji postoji sedam ski staza i nekoliko žičara tipa tipa „sidro“ i „tanjir“.

Mesto za fotografisanje
Rimski most, koji iako nosi takvo ime, potiče iz perioda dinastije Nemanjić i pretpostavlja se da je sagrađen u 15. veku . Most ima jedan luk, dug je 14 metara i skorašnja rekonstrukcija mu je vratila stari sjaj. Nalazi se u podnožju Golije, u mestu Kumanica.

Smeštaj na Goliji

Smeštaj na Goliji možete najčešće naći u okviru vikendica i seoskih domaćinstava. U centru Golije postoji nekoliko hotela i najavljuje se gradnja novih. Nažalost, opasnost neplanske gradnje na Goliji je sve veća i neophodna je pažnja javnosti, ne bi li se spečilo narušavanje i uništavanje prirodnog bogatstva Golije.

Ništa manje od prirodnog bogatstva nije važnije i kulturno nasleđe koje krasi podnožje Golije. To su, pre svega, manastiri Studenica, Gradac i Đurđevi stupovi. Dok boravite na Goliji, iskoristite priliku da, u okviru izleta, upoznate i dragulje srednjovekovne Srbije.

Šta još posetiti u blizini Golije:

  • Manastir Studenica
  • Manastir Gradac i izletište Gradačka banja
  • Manastir Sopoćani
  • Manastir Đurđevi stupovi
  • Grad Novi Pazar
  • Selo Rudno

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.