fbpx
tvrdjava uzice

Užice – Šta posetiti u Užicu i okolini?

Užice je centar Zlatiborskog okruga i jedan od najvećih gradova u Zapadnoj Srbiji. Smešten je na obalama reke Đetinje. Od Beograda je udaljeno 210 km, od Novog Sada 277 km, a od Niša 262 km.

Užice je grad duge i burne istorije i brojnih znamenitosti. U centru Užica možete obići Narodni muzej, Jokanovića kuću, kao i Gradski trg. 

U poslednje vreme, grad Užice širi svoju turističku ponudu i puno toga možete obići u gradu i okolini. Ukoliko vas zanima šta posetiti u Užicu, naša preporuka su Užička tvrđava, Hidrocentrala i Velika brana na Đetinji, Potpećka pećina, selo Zlakusa i Terzića avlija, kao i nedavno otvoreni Stapark. 

Užički soliteri
Zanimljivo je da su Užičani brojnim soliterima u centru grada davali kreativna imena: Lepa Brena, Sivonja, Šarulja, Konzerve…

Stari grad Užice

tvrdjava uzice
Foto: kompaskazesrbija

Stari Grad u Užicu se izdiže na strmoj litici, sa tri strane okružen Đetinjom. Podignut je u 14. veku i bio je sedište vlastelina Nikole Altomanovića. Kroz istoriju, grad je bio u srpskim, turskim i austrougarskim rukama, a napušten je i porušen u 19. veku, nakon što su proterani Turci.

Nakon dugog perioda propadanja, nedavno je rekonstrisan gornji deo tvrđave. U planu je da se rekonstruišu i srednji i donji deo sa Vodenom kulom. Takođe, u planu je i pešački most koji bi spojio magistralni put sa tvrđavom.

Sa Starog grada se pruža neverovatan pogled na ceo grad Užice i Đetinju. Tvrđava se obilazi uz vodiča, koji će vam otkriti uzbudljivu istoriju ove tvrđave, a obavezno iskoristite priliku da se popnete i do vrha kule i uživate u pogledu.

Ulaz je besplatan, a do tvrđave se može doći i autom i pešice.

Radno vreme:

Užička tvrđava Stari Grad je za posetioce otvorena svakog dana sem utorkom od 11-16h.

Zip Line Užice
U neposrednoj blizini Užičke tvrđave se nalazi jedan od najzanimljivijih zip-linea u Srbiji. Zip-line Stari grad je dugačak 375 m i tokom vožnje možete uživati u pogledu na tvrđavu i kanjon Đetinje.

Hidrocentrala na Đetinji

Da li znate da je prva hidroelektrana po Teslinom principu posle one čuvene na Nijagari, podignuta baš u Užicu? Naime, 1900. godine na reci Đetinji podno Starog grada, Užice je dobilo svoju prvu elektranu. Objekat je osmislio  profesor Đorđe Stanojević, a kamen temeljac položio kralj Aleksandar Obrenović.

Nakon što nije bila u upotrebi nekoliko decenija, hidroelekrana je 2000. godine, na svoju stogodišnjicu, obnovljena.  Danas je ona pretvorena u  Muzej tehnike, a stare Simensove mašine i dalje pretvaraju snagu Đetinje u električnu energiju.

Radno vreme: 09-17h radnim danom i subotom, uz prethodnu najavu.

Velika brana

Na nekoliko kilometara od centra Užica nalazi se Velika brana. Đetinja se obrušava sa skoro 20 metara visine uz gromoglasan huk stvarajući prelep prizor.

Ako imate vremena, savetujemo da obiđete užičku ‘zelenu stazu‘, koja ide pored reke Đetinje i prati trasu nekadašnjeg voza Ćire. Staza je pešačko-biciklistička i prolazi neposredno pored Velike brane, a zatim i kroz nekoliko tunela.

Ako želite da se spustite bliže vodi, kad dolazite iz pravca grada, posle mosta a pre tunela, sa desne strane postoje stepenice i  staza kojom se možete spustiti do reke, uživati u pogledu i napraviti odlične fotografije.

Potpećka pećina

potpecka pecina
Foto: kompaskazesrbija

Potpećka pećina se nalazi u istoimenom selu na 14 km od Užica. Potpećka pećina je pećina sa najvišim ulazom u Srbiji i jednim od najvećih na Balkanu. Ulaz u obliku potkovice je visok čak 50 m, a pravo bogatstvo vas čeka unutra. Da bi do same pećine došli, treba preći oko 700 stepenica. Iako zvuči strašno, uspon nije naporan, a najveći je na početku. Kada se popnete blizu najvišeg dela staze, bacite pogled napolje i videćete Potpećkog mamuta. To je zapravo samo silueta mamuta.

Unutrašnjost pećine čini nekoliko dvorana i puno pećinskog nakita. Izdvajaju se Dvorana zmajeva, zatim figure Snežana i 7 patuljaka, palme, samac, košnica…Obilazi se i dvorana u kojoj je koncentracija kiseonika znatno viša nego napolju i boravite u nekoj vrsti prirodne hiperbarične komore. Ukupna dužina staze za posetioce je 555 m i pećina se obilazi uz pratnju vodiča.

U pećini je tokom cele godine konstantna temperatura od 9 stepeni, pa ponesite nešto toplije da obučete.

Radno vreme:

Potpećka pećina je otvorena za posetioce od početka aprila do kraja oktobra.

01. april – 30. april: Radnim danima od 12-16h, vikendom 10-18h.
01. maj – 31. oktobar: Svakog dana od 10-18h.

Ulasci sa vodičem su na svakih sat vremena.

Cena ulaznice:

Odrasli: 300 dinara; Deca: 200 dinara.

Zlakusa

U selu Zlakusa se već više od tri veka, od posebnih materijala (gline i kalcita) ručno izrađuju zemljani lonci i druge posude, na ručnom grnčarskom kolu uz posebno sušenje i pečenje tih posuda na otvorenoj vatri. Ovaj zanat se prenosi sa generacije na generaciju, a grnčarija iz Zlakuse je ušla i na UNESCO listu zaštićenog nematerijalnog kulturnog nasleđa. Zlakuska grnčarija je nadaleko poznata po svom kvalitetu, a svaki primerak je unikatan jer se ručno izrađuje.

Ovde imate priliku da kupite originalnu Zlakusku grnčariju, a možda i da prisustvujete izradi samih posuda i divite se umešnosti ovdašnjih majstora grnčarije.

U Zlakusi se održava i Međunarodna kolonija umetničke grnčarije.

Terzića avlija

terzica avlija slike
Foto: kompaskazesrbija

U Zlakusi se nalazi Etno park Terzića avlija, svojevrsni muzej na otvorenom i zatvorenom. Ovaj etno kompleks čine objekti sa početka 20. veka i obuhvata stare kuće i okućnice poput mlekara, salaša, bunara… Najstarija kuća u dvorištu je stara preko 100 godina i pretvorena je u muzej.

Osim što možete videti mnoštvo eksponata, možete uživati u prelepom dvorištu prepunom cveća, ali i tradicionalnim specijalitetima jer se u okviru etno parka nalazi i restoran.

Terzića avlija je otvorena za posetioce tokom cele godine.

StaPark

Stapark se nalazi u Staparskoj banji, na 6 km od Užica. Stapark je arheološki park na otvorenom i predstavlja rekonstrukciju neolitskog naselja. U četiri glavne kuće se nalaze postavke koje pokazuju svakodnevni život neolitskog čoveka. Ono što ostavlja posebno jak utisak su replike neolitskog čoveka koje su odrađene toliko verno da ne možete skrenuti pogled sa njih.

Obilazi se uz pratnju vodiča, a ulaz je bespatan.

Radno vreme:

Petkom, subotom i nedeljom od 11-17h.

Šta jesti?

Užice je prestonica komplet lepinje i Užičani kažu da se prava komplet lepinja može jesti samo ovde. Komplet lepinja je zapravo zapečena lepinja sa kajmakom, jajima i pretopom, a možete je jesti u nekoliko pekara u Užicu. 

Šta još videti u blizini:

  • Spomen park Kadinjača
  • Zlatibor
  • Mokra Gora

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

 

1 thought on “Užice – Šta posetiti u Užicu i okolini?”

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Scroll to Top