fbpx
veliko ratno ostrvo kajak

Dan u Beogradu – Zanimljiva mesta koja možda niste posetili

Pored lokacija u Beogradu koje poseti skoro svaki turista i sa kojima je većina stanovnika Beograda vrlo dobro upoznata, postoje manje poznate, a ipak izuzetno zanimljive lokacije u glavnom gradu Srbije.

U nastavku vam dajemo nekoliko predloga kako provesti malo drugačiji dan u Beogradu i koja zanimljiva mesta u Beogradu posetiti.

Muzej afričke umetnosti

Muzej afričke umetnosti, ušuškan na Senjaku, jedini je muzej u ovom delu Evrope koji je isključivo posvećen kulturama i umetnostima Afrike. Muzej je osnovan 1977. zahvaljući zalaganju Vede i Zdravka Pečara. Muzej afričke umetnosti u vlasništvu ima nekoliko hiljada autentičnih predmeta tradicionalne umetnosti, poreklom iz zemalja zapadne, centralne i istočne Afrike.

Na samom ulazu u muzej se nalaze skulptura Mapa Afrike i ribarski čamac iz Gane. Mapa Afrike je izgrađena od različitih vrsta drveta poreklom iz Afrike i predstavlja političku mapu Afrike nakon dekolonizacije. Natpis na ribarskom čamcu je izreka Gane Nyimpa kor ndzidzi – Nijedan čovek ne može opstati sam, što ukazuje na značaj zajednice u afričkoj kulturi.

muzej africke umetnosti
Foto: kompaskazesrbija

Stalnu postavku u muzeju najvećim delom čine klasični primeri tradicionalne umetnosti najpre zapadne Afrike: maske, figure, muzički instrumenti, tkanine, nakit…Maske su možda i prva asocijacija na Muzej afričke umetnosti, a posetioci se mogu diviti njihovoj raznolikosti, autentičnosti i lepoti.

Pored stalnih postavki, postoje i tematske izložbe, a organizuje se i piknik, kao i veliki broj radionica. Dostupan je i audio-vodič kroz stalnu postavku MAU.

Radno vreme:

Svakog dana od 10 do 18 časova

Cena ulaznice:

Individualne posete: 200 dinara

Grupne posete: 150 dinara

Deca do 7 godina: besplatno

Savet

Preporučujemo vam posetu nedeljom, jer vas tada očekuju stručna vođenja za odrasle posetioce kroz stalnu postavku sa početkom u 11 časova, dok se za decu i mlade u istom terminu organizuju kreativne radionice.

Javni akvarijum- tropikarijum

Javni akvarijum u Beogradu se nalazi na Dedinju i odličan je izbor za porodice sa decom, kao i za sve zaljubljenike u vodeni svet.

javni akvarijum beograd
Foto: kompaskazesrbija

U samom objektu su akvarijumi organizovani tako da predstave različite vodene ekosisteme, pa ćete imati priliku da vidite stanovnike Amazona, koralnih grebena, faunu Jadrana, ali i ribe voda Malavija. Ribice neverovatnih boja i oblika će vas zasigurno oduševiti. Pored riba, tu su gmizavci. Možete videti zmije, kameleone, kornjače…

Javni akvarijum poseduje i svoju bioskopsku salu gde se puštaju edukativni filmovi. Pored razgledanja, posebna atrakcija je mogućnost da držite nekog gmizavca i da napravite fotografije sa njima. Zmije, naravno, nisu otrovne, a i pored vas je uvek neko od zaposlenih. Bliže druženje sa životinjama se naplaćuje dodatnih 100 dinara.

Radno vreme:

Radnim danom: 12-20h
Vikendom: 9-16h

Cena ulaznice:

Odrasli: 400 dinara

Deca od 5 do 15 godina; 200 dinara

Za decu do 5 godina, trudnice, osobe sa invaliditetom i osobe sa smetnjama u razvoju:  besplatan ulaz.

Muzej iluzija

Muzej iluzija predstavlja najveći muzejski franšizni lanac, a jedan od 30 muzeja iz ovog lanca se nalazi upravo u centru Beograda. Ono što karakteriše ovaj muzej je da su postavke uglavnom interaktivne. Posle posete ovom muzeju posumnjaćete u svoja čula, jer će se optičke varke koje ovde možete videti poigrati sa vašom percepcijom sveta.

Mesto za fotografisanje
Muzej iluzija je mesto gde možete napraviti fenomenalne fotografije. Ne propustite priliku da se slikate pored nekog eksponata, kao što su Obrnuta soba i čuvena Stolica Iluzija, a možete i da sedite za stolom sa samim sobom.

Radno vreme:

Svakog dana od 09 do 22 časova

Cena ulaznica:

Odrasli: 750 dinara
Deca (5-15 godina): 450 dinara
Porodična (2 odraslih + 2 dece): 1750 dinara

Dvorski kompleks na Dedinju

Dvorski kompleks na Dedinju obuhvata velelepna zdanja Kraljevskog i Belog Dvora, kao i Dvorsku kapelu posvećenu Svetom Andreju Prvozvanom.

Beli dvor je klasicistička zgrada sa velikim Svečanim holom i nizom salona opremljenih u stilu Luja XV i Luja XVI sa venecijanskim lusterima i Dvorskom bibliotekom. Beli Dvor je svedok turbulentne istorije XX veka, a u njemu je potpisan i Kumanovksi sporazum 1999. godine.

Kraljevski dvor je danas dom NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II i njegove porodice. Na dvoru se posebno ističu Svečani hol ukrašen kopijama fresaka iz Dečana i Sopoćana, kao i Plavi i Zlatni salon.

Posete su organizovane preko Turističke organizacije Beograda vikendom od aprila do oktobra. Polasci su sa Trga Nikole Pašića, a tura traje oko dva sata.

Cena ulaznice za obilazak Dvorskog kompleksa je 650 dinara.

Beograd ispod Beograda

Grad burne istorije, kakav je Beograd, mnoge svoje tajne krije ispod površine. Ako ste zaljubljenik u Beograd i u istoriju, predlažemo vam da upoznate Beograd ispod Beograda.

Istoimena tura se sastoji iz obilaska Rimskog bunara, vojnog bunkera, Velikog barutnog magacina- Barutane i vinskog laguma u Karađorđevoj ulici. Od izuzetno interesantnog vodiča čućete puno o poznatoj, a još  više o manje poznatoj istoriji Beograda. Neke od zanimljivih priča su o tome da Rimski bunar i nema neke veze sa Rimljanima, ali da su zato u Barutani danas izloženi eksponati koji zaista potiču iz vremena kada su Rimljani živeli u tadašnjem Singidunumu.

Tura traje 2.5 sata tokom kojih upoznajete ova zanimljiva mesta u Beogradu i održava se subotom i nedeljom.

Cena ture Beograd ispod Beograda:

Odrasli: 990 dinara

Deca 7 do 12 godina: 500 dinara

U posebnom tekstu smo vam predstavili još puno zanimljivosti o Beogradu.

Manastir Rakovica

Manastir Rakovica se nalazi u istoimenoj beogradskoj opštini, na 11 kilometara od centra grada, na putu ka Avali.

Manastir je sagrađen najverovatnije još u 14. veku. Tokom 16. veka manastir je sa lokacije u selu Rakovica premešten na današnju lokaciju. Manastir je bio dom prve monaške škole u Srbiji, a jedno vreme je upravo tu bila smeštena Beogradska bogoslovija.

Centralni deo manastirskog kompleksa zauzima crkva Sv. arhanđela Mihaila i Gavrila, izgrađena u moravskom stilu. Manastir Rakovica je ženski manastir.

Veliki broj vernika i hodočasnika posećuje manastir Rakovica zato što je tu sahranjen patrijarh Pavle, po svojoj izričitoj želji. Pored patrijarha Pavla, u okviru manastira nalazi se i grob bivšeg srpskog patrijarha Dimitrija, kao i porodična grobnica Obrenovića.

Muzej Vazduhoplovstva

Ako ste nekada bili na aerodromu Nikola Tesla, sigurno ste u blizini aerodroma primeteli zgradu neobičnog, okruglog izgleda. Upravo tu se nalazi Muzej vazduhoplovstva.

muzej vazduhoplovstva surcin
Izvor: Youtube

Muzej poseduje veliki broj eksponata, od kojih su neki primerci jedinstveni u svetu. Deo letelica je izložen unutar muzeja, dok je deo na platou ispred muzeja. Muzejska zbirka čini kolekciju kako civilnih tako i vojnih letelica, koja nam daju uvid u razvoj srpskog i jugoslovenskog vazduhoplovsta od 1911. do danas. Jedan od poznatijih eksponata je ‘nevidljivi’ F-117, oboren tokom NATO agresije na Srbiju.

Muzej vazduhoplovstva je jedan od vodećih muzeja tog tipa u svetu, ali ima i dosta mesta za unapređenje i razvoj samog izgleda muzeja i okoline.

Radno vreme:

Zimsko:

Ponedeljkom ne radi

Utorak-nedelja: 09-17 časova

Letnje:

Svakog dana od 08-19 časova

Arheološki lokalitet Belo brdo – Vinča

Gde je kolevka evropske civilizacije? Gde je počelo prvo moderno doba? Upravo u Vinči, na obodima Beograda, pored Dunava.


Vinčanska kultura je iz perioda neolita i karakterišu je visoka kultura stanovanja, energetski efikasne kuće, učenje kroz igru, genijalne inovacije pomoću koji se dobijalo savršeno precizno oružje, tekstil i moda poput današnje, razrađena trgovina, slavljenje života i kult Majke, odsustvo ratova…5000 godine p.n.e život na ovom prostoru nije bio toliko različit od ovog danas.

Iako sam lokalitet i postavka nisu impresivni, vodič vas sa puno entuzijazma i puno znanja uz zanimljive priče prosto uvlači u neolitsko doba. Naša preporuka je da posetite muzej u Vinči vikendom uz stručno vođenje.

Radno vreme:

Od 1. aprila do 31. oktobra (Van ovog perioda se posete najavljuju)

Ponedeljak: Neradan dan

Utorak, sreda, petak: od 10 do 16 časova

Četvrtak: od 12 do 18 časova

Subota i nedelja: od 10 do 18 časova

Stručna vođenja su samo vikendom i to u sledećim terminima:

10, 11:30, 13, 14:30, 16 i 17:30

Cena ulaznice:

Odrasli: 200 dinara

Đaci, studenti, penzioneri, nezaposleni: 100 dinara

Veliko Ratno ostrvo

Koja prestonica može da se podiči time da u neposrednoj blizini centra grada ima prelepo divlje ostrvo? Na ušću Save u Dunav, nasuprot Kalemegdanu, smestilo se Veliko Ratno ostvro.

Zaštićeno prirodno dobro Veliko ratno ostrvo obuhvata zapravo dve rečne ade, Veliko i Malo ratno ostrvo, uključujući i sprudove koji se mogu javiti usled dejstva vodenih struja. Bogatu vegetaciju čine vodene, močvarne zajednice, kao i zajednice poplavnih šuma. Veliko ratno ostrvo je dom mnogim životinjama i zaštićenim vrstama ptica.

Na Velikom Ratnom ostrvu se nalazi plaža Lido, kao i nekoliko staza zdravlja, tako da možete jedan dan u Beogradu potpuno posvetiti ovom ostrvu. Tokom leta postoje i organizovane šetnje ostrvom.

Do ostrva se može doći čamcima, a leti i preko pontonskog mosta koji spaja Zemunski kej sa plažom Lido.

Vožnja kajakom oko Velikog ratnog ostrva

veliko ratno ostrvo kajak
Foto: kompaskazesrbija

Oni sa avanturističkim duhom mogu Veliko ratno ostrvo obići kajakom. Vožnja kajaka oko ostrva nije zahtevna, pa i apsolutni početnici mogu uživati u vožnji. Najčešće se napravi krug oko ostrva uz ulazak u kanal Veliki Galijaš. Vožnja Galijašom je posebno zanimljiva jer imate utisak kao da ste na nekoj egzotičnoj destinaciji, pa nije ni čudo što ovaj deo ostrva zovu Mali Amazon.

Iako je vožnja kajakom uživanje u svako doba dana, mi ipak preporučujemo da se odlučite za popodnevne termine i da zalazak sunca dočekate baš na Dunavu, iz kajaka.

Botanička bašta Jevremovac

jevremovac
Foto: kompaskazesrbija

Botanička bašta Jevremovac je prava oaza u srcu Beograda. Na površini od oko 5 hektara, u centru grada, imate privilegiju da vidite oko 1300 biljnih vrsta. Pešačkim stazama Botanička bašta je podeljena na više celina. Dok šetate možete uživati u hladu bresta, kedra, tise, Ginko bilobe, Pančićeve omorike ili stoletnih hrastova, a usput videti paprati, lokvanje, bambuse i kaktuse.

Na prostoru Botaničke bašte se nalazi velelepni Staklenik, ponos Jevremovca, koji je izgrađen u viktorijanskom stilu još 1892. godine kao jedan od najlepših u Evropi. Rekonstruisan je 2014. godine i danas čuva oko 1000 vrsta tropskog, subtropskog i mediteranskog bilja. Videti delić tropskih kišnih šuma pod centralnom kupolom staklenika je posebno iskustvo.

Japanski vrt je jedan od najfotografisanijih delova Botaničke bašte. Srž svakog japanskog vrta jesu kamen, voda i biljke povezani jednostavno i nesimetrično. Bazenčići sa ribom, mostići  i japanska trešnja samo su deo onoga što vas čeka.

Radno vreme:

Svakog dana: 09:00 – 17:00h

Cena ulaznice:

Odrasli: 300 dinara

Deca od 8-15 godina: 100 dinara

Studenti Univerziteta u Beogradu ne plaćaju ulaz.

 

U slučaju da još uvek niste posetili neke od najvažnijih atrakcija Beograda, podsećamo vas da Kalemegdan, Hram Svetog Save, Ada Ciganlija, Avalski totanj i Spomenik Neznanom junaku na Avali, Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, Muzej istorije Jugoslavije, Istorijski muzej, Topčiderski park sa Miloševim konakom, Košutnjak…. čekaju na vas.

Podelite sa nama Vaše utiske.

Pišite nam u komentaru preporuke za mesta u Beogradu koja moramo posetiti.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Scroll to Top