fbpx
vidikovac na mucnju

Šta videti i posetiti u okolini Ivanjice

Opština Ivanjica se nalazi u jugozapadnoj Srbiji i po površini spada među najveće opštine u Srbiji. Više od polovine površine opštine pripada Goliji, a tu su i planine Javor i Mučanj.  Nestvarna netaknuta priroda, svež vazduh, raznovrsna flora i fauna privlače ljubitelje prirode i avanture. Ivanjica zauzima posebno mesto među ljubiteljima seoskog turizma, jer su dobri domaćini ovog kraja začetnici seoskog turizma u Srbiji.

Ivanjički kraj ima puno toga da ponudi, a mi ćemo vam preporučiti mesta za koja smatramo da obavezno trebate posetiti dok ste u u centru Moravičkog okruga.

Planina Golija

Više informacija možete pronaći u posebnom tekstu koji smo napisali o divljoj i prelepoj planini Goliji.

planina golija
Foto: kompaskažesrbija

Manastiri Studenica i Pridvorica

Na istočnim padinama Golije se nalaze manastiri Pridvorica i Studenica.

Manastir Pridvorica je izgrađen kad i Studenica, a smatra se da ga je sagradio sluga koji je radio na dvoru Nemanjića te otuda i sam naziv Pridvorica. Izgrađen je u Raškom stilu.

Manastir Studenica je jedan od najznačajnijih manastira u Srbiji. Osnovao ga je Stefan Nemanja u XII veku. Manastir je bio duhovni i kulturni centar srednjovekovne Srbije. Nalazi se na UNESKO-voj listi. U blizini manastira su i Savine isposnice koje takođe vredi posetiti, iako je put do njih malo zahtevniji.

Do Studenice možete doći iz pravca Ivanjice ali je put u prilično lošem stanju, tako da preporučujemo da do manastira dođete iz pravca Kraljeva preko Ušća.

Planina Mučanj i vidikovac na Mučnju

vidikovac na mucnju
Foto: kompaskažesrbija

Na putu ka Kokinom Brodu nalazi se i planina Mučanj. Do Mučnja se dolazi preko sela Katići, poznatog po seoskom turizmu. Iz daljine se vidi vrh Jerinin grad čije se stene vertikalno uzdižu.

Pored puta, nakon što se prođu Katići, videćete znak za skretanje i  kolski put koji vodi do vrha planine. Staza je duga oko 5 km do vrha, dobro markirana i bez većih uspona.

Najviši vrh se nalazi na 1534 metara nadmorske visine. Ispod vrha se nalazi uređeni vidikovac – platforma sa koje možete uživati u jednom od najlepših pogleda u Zapadnoj Srbiji.

Planina Javor

Treća ivanjička planina je Javor. Planina Javor se nalazi između reka Tisovice, Uvca, Brnjice i Nošnice koja je prirodna granica između Javora i Golije. Najviši vrh je Vasilijin vrh od 1.520 metara nadmorske visine.

Javor je bogat šumom i izvorima, a postoji obeležena pešačka staza od sela Kušići do najvišeg vrha Javora u dužini od oko 10 km.

Na Javoru su vođene mnoge bitke jer se baš tu nalazila granica između Srbije i Turske, a spomenik majoru Iliću na Javoru, kao i brojne humke, svedoče o tim borbama.

Hadži- Prodanova pećina

hadži-prodanova pecina
Foto: kompaskažesrbija

Hadži Prodanova pećina se nalazi u dolini Rašćanske reke, na samo 7 km od Ivanjice na putu za Guču.

Ime je dobila po Karađorđevom vojvodi Hadži-Prodanu Gligorijeviću, koji je tokom Prvog srpskog ustanka preuzeo vođstvo protiv turske odmazde i u pećinu  sklanjao zbegove. Ispred ulaza u pećinu nalazi se crkvica posvećena Svetom arhangelu Mihailu.

Ispitana je u dužini oko 400 metara i sastoji se od dva sprata. Ulazni deo pećine je širok oko 3 m. Centralna dvorana pećine je visine 20m što je čini izuzetno zanimljivom i doprinosi njenoj lepoti.

Hadži-Prodanova pećina je dom zaštićenih vrsta slepih miševa. Nažalost, preko puta same pećine se nalazi ogroman kamenolom koji ugrožava kako pećinu tako i kolonije slepih miševa.

Pećina je uređena za posetioce 2019. godine, a ulaz je besplatan.

Radno vreme: Radnim danima (osim ponedeljkom) od 11:00 – 15:00 časova, a subotom i nedeljom od 10:00 – 15:00 časova.

Rimski most

rimski most ivanjica
Foto: kompaskažesrbija

U selu Kumanica, na 16 km od Ivanjice na putu ka Goliji, nalazi se Rimski most. Iako nosi takvo ime, zapravo potiče iz srednjeg veka. Pretpostavlja se da je izgrađen u XV veku i da se nalazio na važnom trgovačkom putu.

Most ima jedan luk, dug je 14 metara i skorašnja rekonstrukcija mu je vratila stari sjaj.

Seoski turizam u Ivanjici

Ljubiteljima odmora u seoskim domaćinstvima su sigurno poznata ivanjička sela Katići, Kušići i Devići.

Katići su selo koje se nalazi u neposrednoj blizini planine Mučanj. Nalazi se na 1000 m nadmorske visine i proglašeno je vazdušnom banjom. Smeštaj možete pronaći u nekoliko seoskih domaćinstava.

Kušići se nalaze na obroncima planine Javor, takođe na oko 1000 m nadmorske visine.

Devići su selo na Goliji i nalazi se u pravcu ka Studenici. Meštani ovog sela se takođe bave seoskim turizmom.

Pored nesumnjivih prirodnih lepota i uživanja na svežem vazduhu, gostoljubljivost i ukusna domaća hrana učiniće vaš odmor još prijatnijim.

Šta još posetiti u blizini Ivanjice:

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Scroll to Top