fbpx
Izlet Carska bara i Kastel Ecka

Izlet 7 – Carska bara, Etno selo Tiganjica, Kaštel Ečka, grad Zrenjanin

Krenite sa nama na jednodnevni izlet do Banata i posetite čuveni “srpski Amazon“ – Specijalni rezervat prirode Carska bara, smešten između Tise i Begeja. Napravite pauzu i uživajte u etno-kompleksu Tiganjica, a zatim se uputite ka Zrenjaninu- gradu u srcu Banata.

Usput posetite i jedan od najlepših dvoraca Vojvodine – Kaštel Ečka, gde vam neće biti teško da zamislite da su se upravo na tom mestu održavali raskošni balovi i okupljali uticajni ljudi.

Carska bara
Etno kompleks Tiganjica
Kаštеl Ečka
Grad Zrenjanin

Ukupno kilometara puta: 200km
Trajanje: vikend putovanje – oko 3 i po sati aktivne vožnje

Carska bara – gde se nalazi i šta videti

Carska bara je udaljena samo 15 km od Zrenjanina. Od Beograda je udaljena 55 km a od Novog Sada 60 km.

Carska bara proteže se u obliku latiničnog slova S, a na njenim rubovima leže naseljena mesta Stajićevo, Perlez, Belo Blato. Carska bara je specijalni rezervat prirode a zbog biološke raznovrsnosti proglašena je za Ramsarsko područje kao močvara od međunarodnog značaja.

Čini je korito Starog Begeja, bara Tiganjica, Perleska bara i najveća, Carska bara. Stanište je retkih biljnih i životinjskih vrsta, poput belog i žutog lokvanja, gorocveta, vodenog oraška, vidre, tekunice, kornjača…

Ipak, ono po čemu je Carska bara najpoznatija je bogatstvo ptičjeg sveta sa čak 240 vrsta. Neke od retkih ptica koje se ovde mogu videti su: orao belorepan, eja močvarica, livadska eja, kobac, mišar, čaplja kašikara i mnoge druge.

carska bara izlet

Za posetioce Carske bare poseban doživljaj je vožnja brodom uz pratnju vodiča koji će vam ispričati mnoštvo zanimljivosti. Polasci su na svaka dva sata. Preporučujemo i vožnju biciklom po nasipu oko rezervata i šetnju stazom zdravlja u dužini od 4 km (8 km u oba pravca). Izletište Rezervata je polazna tačka za obilazak zaštićenog područja.

Još neke od mogućnosti koje Carska bara pruža su i celodnevni program posmatranja ptica, u manjim grupama, uz stručnog vodiča na određenim lokalitetima. Takođe, moguće je iznajmiti čamac na vesla, kao i motorni čamac sa vodičem (max. 6 osoba).

Cena ulaznica

Odrasli 200 dinara, deca 150

Cena vožnje brodom za odrasle je 300 dinara, a za decu 250 dinara.

Carska bara kontakt: 023/884-025, 023/884-645.

Savet
Pored rezervata i čuvenog ribnjaka Ečka nalazi se restoran Sibila u kome možete probati odlične riblje specijalitete, a mi vam preporučujemo riblju čorbu.

Etno selo Tiganjica

Na putu ka Zrenjaninu, u blizini Carske bare, pauzu možete napraviti u Etno selu Tiganjica. Ovaj etno kompleks je šarmantno uređen u stilu banatskog sela, ima mini zoo vrt i ergelu konja. U sklopu kompleksa se nalazi i restoran tradicionalne kuhinje u kome ćete uživati u hrani uz zvuke tamburaša.

Kaštel Ečka

Dvоrаc ,,Kаštеl“ se nаlаzi u sеlu Еčkа, nеdаlеkо оd grаdа Zrеnjаninа. Lazar Agošton, vlastelin u Ečki je 1820. godine otvorio novi vlastelinski dvorac na levoj obali Begeja.

kastel ecka

Kaštel je godinama bio centar okupljanja ljubitelja lova, iz zemlje i inostranstva, čiji su česti gosti bili austro – ugarski prestolonaslednik Franc Ferdinand i srpski prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

Danas je Kaštel obnovljen i funkcioniše kao restoran i hotel. Okružen je predivnim parkom koji je otvoren za sve posetioce koji žele da uživaju u miru i lepoti.

Grad Zrenjanin

Zrenjanin je najveći grad srpskog dela Banata i njegov je politički, privredni, kulturni i sportski centar.  U Zrenjaninu žive predstavnici 20 nacionalnih manjina što govori izuzetno bogatoj multijezičnoj i multikulturalnoj sredini Zrenjanina.

Istorija Zrenjanina je duga gotovo sedam vekova, a kao naselje pod imenom Bečkerek po prvi put u istorijskim spisima pominje još 1326. godine. Pod austrijskom i austrougarskom vlašću Veliki Bečkerek je ostao sve do novembra 1918. godine, kada je srpska vojska ušla u grad. Od 1935. godine grad nosi ime Petrovgrad po kralju Petru I Oslobodiocu i zadržao ga je sve do 1946. godine, kada je dobio današnji naziv, po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu.

Muzej piva
Sigurno ste čuli za zrenjaninske Dane piva. Ali da li ste čuli za zrenjaninski Muzej piva? Ne propustite priliku da saznate zašto je baš pivo jedna od prvih asocijacija na Zrenjanin.

Kroz Zrenjanin protiče reka Begej a u gradu postoji čak deset mostova preko Begeja. Savetujemo vam da prošetate glavnom ulicom ka centralnom gradskom trgu.

U okviru starog jezgra Zrenjanina, nalazi se Palata pravde (zgrada suda i zatvora), sagrađena u periodu od 1906 – 1908. godine. Na centralnom Trgu nalazi se Gradska kuća, nekadašnji Županijski dvor, pravi arhitektonski biser. Centralnim gradskim trgom dominira spomenik kralju Petru.

 

Podelite sa nama vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

2 thoughts on “Izlet 7 – Carska bara, Etno selo Tiganjica, Kaštel Ečka, grad Zrenjanin”

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Scroll to Top