fbpx
Obedska bara
Destinacije

Obedska bara – Specijalni rezervat prirode

Obedska bara se nalazi u jugoistočnom Sremu, pripada opštini Pećinci inajstarije je zaštićeno područje u Srbiji. Samo neke od aktivnosti koje vas očekuju ukoliko posetite ovu baru su organizovane pešačke ture, posmatranje ptica, pecanje, vožnja čamcem i vožnja biciklom.

Ukoliko tražite mesto za izlet, ovu destinaciju u Srbiji ne treba da propustite. U nastavku teksta možete da očekujete više informacija o Obedskoj bari za koje verujemo da će vam dati odgovore na sva pitanja koja imate.

Kako stići?

Obedska bara se nalazi na izlasku iz mesta Obrež ka Kupinovu. Od Beograda je udaljena oko 70 km, a od Novog Sada je udaljena 75 km.

Kako doći do Obedske bare? Ukoliko dolazite iz Beograda, najlakše ćete stići iz pravca Pećinaca (70 km), a druga mogućnost je preko Surčina, Boljevca i Progara (55 km).

Prilaz je moguć svim drumskim prevoznim  sredstvima, a uređen parkingprostor je pogodan za turističke autobuse i  putnička vozila.

Mapa Obedska bara

 

Obedska bara informacije

Ovaj rezervat prirode je prostrani močvarno-šumski kompleks koji čini splet mrtvaja, bara, močvarne vegetacije, vlažnih livada i šuma sa izuzetno bogatim florom i faunom. Nekada je bara pripadala koritu reke Save, a sada je sa ovom rekom povezana kanalima Vok, Revenica i Vranj. Uži deo Obedske bare čini korito takozvana Potkovica, a viši deo terena kupinske grede takozvano Kopito.

Obedska bara je ime dobila po Obedu, srednjovekovnom manastir koji je izgradila Angelina Branković sa svojim sinovima u Kupinovu. Manastir je porušen i na njegovom mestu se sada nalazi samo kapela.

Zanimljivost
Obedska bara, poznata je širom Evrope još od sredine 19. veka kao carstvo ptica. Jedno je od najstarijih zaštićenih područja u svetu, od 1874. godine, dve godine nakon Nacionalnog parka Jelouston u SAD.

Biljke i životinje

Obedska bara je stalan ili privremen dom za brojne ptice stanarice i selice, ali i za stogodišnje šume hrasta lužnjaka. Bara se može pohvaliti i brojnim starim polusuvim ili sasvim suvim stablima, kao i različitim vrstama drveća (hrast lužnjak, jasen, bela topola, crna topola, grab, brest, jasen, cer, klen, itd.).

Obedska bara
Izvor: Vojvodina Šume

Osnovne vrednosti flore i faune Obedske bare su lokvanji, testerica, barska paprat, barske kornjače, žabe, tritoni i vodene zmije, kolonije čaplji, gnezda orla belorepana, crnih roda, crnih lunja, slepi miševi, divlja mačka i kune.

Svoje prirodno stanište sa pticama ovde deli još 50 vrsta sisara13 vrsta vodozemaca11 vrsta gmizavaca i 16 vrsta riba. 

Kakav sadržaj nudi Obedska bara?

Visitorski centar Obedska bara se nalazi pored motela i kapaciteta je 40 mesta. U okviru info centra se nalaze suvenirnica i info-pult, a na istom mestu se mogu kupiti karte. U okviru kompleksa je i ograđeni park za odmor sa drvenim klupama i stolovima, kao i sa ložištima pogodnim za spremanje roštilja.

Šta videti i šta raditi u Obedskoj bari?

Vožnja čamcem

Ukoliko vas zanima panoramska vožnja čamcem, od 2013. godine u turističku ponudu uveden je katamaran za vožnju i razgledanje Bare. Program traje oko 30 minuta, a organizuje se za grupe  između 10 i 25 posetilaca.

Za one romantične, pored organizovanja vožnje možete iznajmiti i drveni čamac na vesla i sami  uživati na vodi vozeći se po Krstonošića oknu.

Vožnja biciklom

Ukoliko ne dođete sa svojim, možete ih iznajmiti u info-centru. Vožnja je predviđena trasiranom pešačkom stazom koja vodi obodom Potkovice. Predlažemo da se zaustavite kod osmatračnice „Matijevica“ i uživate u pogledu.

Posmatranje ptica

Program posmatranja ptica na Obedskoj bari se realizuje uz pratnju stručnog vodiča. Program traje 3 sata i organizuje se za grupe od 10 do 14 posetilaca.

Obedska bara mapa
Izvor vojvodinasume.rs

Pešačke ture

Kao što možete da primetite, za ovu destinaciju Vam je potreban ceo dan kako biste uživali na pravi način. Nekoliko edukativnih staza različite dužine i sadržaja vam stoji na raspolaganju:

  • Putevi Đurđevka – program traje 1,5 sat, staza je dužine 2 km, nije zahtevna za obilazak
  • Staza Potkovica – program traje 3-4 sata, staza je dužine 11 km, namenjeno kondiciono  spremnim osobama
  • Kružna edukativna staza – program traje 3-4 sata, staza je dužine 7 km

Napomena: U zavisnosti od vremenskih uslova preporučuje se korišćenje adekvatne obuće u skladu sa periodom godine.

Sportski i rekreativni ribolov

Za sve ljubitelje rekreativnog ribolova imamo dobru vest – pecanje je dozvoljeno. Posetioci mogu da pecaju svojim ili priborom koji se može iznajmiti (dozvole za ribolov u zaštićenom području mogu da se kupe u info-centru).

Smeštaj i restoran

Turistički objekat restoran domaće kuhinje sa prenoćištem – Obedska Bara, nalazi se u istoimenom specijalnom rezervatu prirode. Objekat se nalazi na obodu mesta Obrež, prema Kupinovu, na samoj obali Obedske bare. Posetioci posebno uživaju u letnjoj bašti restorana koja ima oko stotinu mesta.

Šta još videti u okolini:

  • Srpski muzej hleba
  • Etno kuća u Kupinovu
  • Ruševine srednjevekovnog utvrđenja Kupinik
  • Ogar – najstarija kuća u Sremu
  • Crkva Majke Angeline i crkva Svetog Luke

Podelite sa nama vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.