fbpx
prohor pcinjski

Manastir Prohor Pčinjski

Manastir Sveti Prohor Pčinjski se nalazi na krajnjem jugu naše zemlje, u dolini reke Pčinje i podnožju šumovite planine Kozjak. Ovaj manastir je star više od 950 godina i predstavlja jednu od najvećih svetinja na teritoriji naše zemlje. Svakako je jedna od destinacija u Srbiji koja zaslužuje da bude još poznatija i posećenija.

prohor pcinjski
Foto: kompaskazesrbija

Prohor Pčinjski – Gde se nalazi/Kako doći?

Manastir se nalazi na samom jugu naše zemlje, a granični prelaz Prohor Pčinjski je udaljen samo 4 km od manastira. Vranje je udaljeno 30 km, Niš 140 km a Beograd 370 km.

Kako veliki broj naših sunarodnika putuje u Makedoniju i Grčku tokom leta, naš je predlog je da ne propustite priliku da malo skrenete sa uobičajene rute i uputite se na granični prelaz Prohor Pčinjski. Na ovom graničnom prelazu nema gužve, a usput ćete uživati u vožnji dolinom Pčinje na putu ka manastiru. Iako krivudav, put je nedavno renoviran i možete uživati u  vožnji. Postoji i nekoliko proširenja pored puta sa kojih se pruža pogled na manastir i okolinu.

Istorija i izgled manastira

Manastir Prepodobnog Prohora Pčinjskog Mirotočivog je zadužbina vizantijskog cara Diogena i podignut je još u XI veku. Ubrzo nakon toga prelazi u ruke srpskih vladara. Činjenica da se manastir puno puta rušio, a još više puta obnavljao u svojoj istoriji dugoj devet i po vekova, izaziva veliko poštovanje. Danas je manastir lepo uređen i oslikan, a u njemu se čuvaju mošti Svetog Prohora Pčinjskog. Čuda i legende koje govore o lekovitosti “mira“ Sv. Prohora Pčinjskog privlače vernike i hodočasnike da posete ovaj manastir i u njemu pronađu ispunjenje svojih molitvi.

U okviru manastira postoje gostoprimnica i konaci. Najlepši i najuređeniji konak je tzv. Vranjski konak, jedan od najlepših konaka koje smo imali prilike da vidimo, sa šarmom stare arhitekture ovog kraja. Konaci su na raspolaganju vernicima i putnicima po pristupačnoj ceni, uz prethodnu najavu. Tu se nalazi i restoran u kome se pripremaju specijaliteti ovog kraja. Obavezno napravite pauzu u manastirskoj gostoprimnici gde će vas poslužiti domaćim sokovima, a ljubaznost, osmeh i mir koji ovde osetite učiniće da poželite da ostanete što duže.

manastir prohor pcinjski
Foto: kompaskazesrbija

Manastir Prohor Pčinjski – kontakt:

Informacije vezano za smeštaj i cene prenoćišta u manastirskom kompleksu možete dobiti pozivom na sledeće brojeve:

+381 668887160, +381 66146999

Dolina Pčinje

Manastir Svetog Prohora Pčinjskog je smešten u predelu izuzetnih odlika “Dolina Pčinje“. Gornji tok reke Pčinje, između planina Kozjak i Starac je zahvaljujući svom prirodnom bogatstvu i očuvanosti dobio prvi stepen zaštite. Zbog činjenice da se tu sudaraju mediteranska i planiniska kontinentalna klima, ovo područje karakteriše velika raznovrsnost flore i faune.

Ljubitelji prirode ovde mogu pešačiti, planinariti, kampovati, a dozvoljen je i sportski ribolov.

Šta posetiti u blizini:

  • Vlasinsko jezero
  • Grad Vranje
Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Scroll to Top