fbpx

Čačak – Šta videti i posetiti u Čačku i okolini

Čačak je centar Moravičkog okruga i smešten je u kotlini okružen planinama Jelica, Ovčar, Kablar i Vujan. Od Beograda je udaljen oko 150 km, a od Niša oko 200 km.

Foto: kompaskazesrbija

Čačak je grad bogate istorije, a smatra se da prva naselja na ovom prostoru potiču  još od pre 5000 godina p.n.e. Grad je bio razvijen i za vreme Rimskog carstva, o čemu danas svedoče iskopine rimskih termi u samom centru grada. Tokom srednjeg veka pominje se pod imenom Gradac. Svoj procvat doživljava u drugoj polovini XIX veka.

Zahvaljujući bogatom kulturno-istorijskom nasleđu i prirodnim lepotama koje ga okružuju, kao i brojnim verskim objektima, Čačak ima ogroman potencijal za razvoj turizma.

Čačak- Šta videti?

Predlažemo da obilazak započnete obilaskom samog grada i njegovih znamenitosti.

Narodni muzej u Čačku

Foto: kompaskazesrbija

Narodni muzej u Čačku je smešten u Konaku Gospodara Jovana Obrenovića koji je posle crkve najstarija sačuvana građevina. Konak je podigao 1835. godine Jovan, brat kneza Miloša. U konaku je muzejska postavka stare gradske kuće, a ono što je posebno zanimljivo je da se na spoljnoj fasadi ove kuće nalazi oslikan u boji grb Obrenovića koji je jedini sačuvani grb u našoj zemlji.

Stalna postavka je podeljena u tri celine: drži tri celine – prikaz istorije od neolita do srednjeg veka, „Ovčarsko-kablarski manastiri i crkve čačanskog kraja“ i „Čačanski kraj u ustancima i ratovima 1804-1941“.

Cena ulaznice je 100 dinara. Muzej je otvoren svakog dana osim ponedeljkom.

Galerija Nadežde Petrović

 

Poznata srpska slikarka Nadežda Petrović je poreklom iz Čačka, te ne čudi da baš njeno ime nosi  jedna od najstarijih i najznačajnijih ustanova ovog tipa u Srbiji, van Beograda. Osim Nadeždinih dela, u galeriji se redovno izlažu dela moderne likovne umetnosti, kako domaćih tako i stranih umetnika.

Cena ulaznice za indivudualne posete je 100 dinara. Muzej je otvoren svakog dana osim ponedeljkom.

Skulptura Nadežde Petrović
Ispred Gimnazije u Čačku nalazi se skulptura Nadežde Petrović, koju je radio njen prijatelj Ivan Meštrović, jedan od najpoznatijih vajara sa ovih prostora.

Rimske terme

Rimske terme se nalaze u samom centru grada. Smatra se da ovi ostaci rimskih kupatila potiču  s kraja trećeg i početka četvrtog veka.

Šta posetiti u okolini Čačka?

Dug je spisak lokacija koje treba obići u okolini Čačka. Svakako je jedna od prvih asocijacija na Čačak Ovčarsko- kablarska klisura.

Ovčarsko-kablarska klisura

 

Ovčarsko-kablarska je jedna od najlepših klisura Srbije, a turistička ponuda je jako bogata. Posebno je atraktivna svim ljubiteljima tzv. aktivnog turizma. Postoje odlični uslovi za planinarenje, alpinizam, biciklizam, paraglajding, splavarenje i ribolov. Izdvojićemo neke od najznačajnih prirodnih lepota i kulturno-istorijskog nasleđa koje se nalazi u ovoj klisuri.

Kablar – vidikovac i pešačke staze

Na planini Kablar se nalazi vidikovac sa koga se pruža jedan od najlepših pogleda u Srbiji – pogled na meandre Zapadne Morave. Sa vidikovca možete posmatarati i Ovčar i uočiti neke od manastira Ovčarsko-kablarske klisure. Na samom vidikovcu postoji uređena platforma.

Iako je Kablar visok samo 889 metara nadmorske visine, može se pohvaliti brojnim pešačkim i planinarskim stazama, od onih laganih pa do najzahtevnijih. Ako niste iskusni planinar, ne brinite, jer veći deo puta do vidikovca možete preći kolima, a deo koji mora da se prepešači je dobro obeležen i pristupačan i onima sa slabijom kondicijom.

Ovčar Banja

Ovčar Banja se nalazi na 18 kilometara od Čačka, okružena bujnom vegetacijom. Termo-mineralna voda ima temperaturu 36-38 stepeni i kristi se u terapiji reumatskih i mišićnih oboljenja.

Banjski potok

Banjski potok je jedan od dragulja koje skriva Ovčarsko-kablarska klisura. Nalazi se u selu Dućalovići, na oko pola sata pešačenja od Ovčar Banje. Potok formira bazene i male slapove, a voda je, u zavisnosti od doba dana, najlepših nijansi plave i zelene bolje. Zelenilo koje okružuje potok doprinosi lepoti ovog bisera prirode.

Jezero Međuvršje

Jezero Međuvršje je najveće veštačko jezero na Zapadnoj Moravi, nastalo izgradnjom brane. Jako je pogodno za sportski ribolov i na njegovoj desnoj obali se nalaze uređene staze za ribolov. Takođe, moguće je brodićem ploviti jezerom ili se oprobati u vožnji kajaka ili kanua.

Na obali jezera se nalaze i brojni restorani poznati po specijalitetima od ribe i mesa, tako da je Međuvršje odlična opcija za pauzu za ručak ukoliko se nalazite u obilasku ovih krajeva.

Manastiri u Ovčarsko- kablarskoj klisuri

Ovčarsko-kablarska klisura je poznata i kao “srpska Sveta Gora“, zbog velikog broja manastira koji se nalaze na ovom prostoru. Na padinama Ovčara se nalaze Sretenje, Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje i manastir Sv. Trojice. Na Kablaru se nalaze Nikolje, Jovanje, Uspenje, Blagoveštenje i crkva Sv. Ilije.

Nikolje

Manastir Nikolje se nalazi na desnoj obali Zapadne Morave, na padinama Kablara. Smatra se da potiče iz XIV veka. U manastiru se čuva deo moštiju Sv. Nikole. Arhitektura manastira je jednostavna, a okruženje lepo uređeno.

Sretenje

Na padinama Ovčara, u okruženju koje oduzima dah, nalazi se manastir Sretenje. Prvi podaci o manastiru potiču iz XVI veka, ali se smatra da je manastir sagrađen ranije. U svojoj dugoj istoriji, više puta je rušen, da bi konačno bio obnovljen u XIX veku.

Manastir Sv. Trojice

Manastir Sv. Trojice važi za možda najlepši manastir Ovčarsko-kablarske klisure. Nalazi se nedaleko od Ovčar banje, na putu od Čačka ka Lučanima. Manastir potiče iz XVI veka.

Blagoveštenje

Manastir Blagoveštenje se nalazi na padinama Kablara, na blagoj uzvišici. Natpis koji se nalazi iznad ulaza u crkvu govori da je hram podignut 1601/1602. godine. Poznat je po svom bogatom ikonostasu.

Atomska Banja- Gornja Trepča

Nalazi se na oko 20 km od Čačka, u podnožju planine Vujan. Poznata je po jedinstvenoj termomineralnoj vodi koja sadrži retke elemente, po čemu je i dobila ime Atomska banja.

Lekovita voda se koristi u lečenju reumatskih i bolesti nervnog sistema. Lečenje se odvija u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju.

Šta probati?

Čačak je najpoznatiji po pečenju. Bilo da se odluče za restorane u gradu ili pečenjare u okolnim mestima, ljubitelji mesa će sigurno biti zadovoljni izborom.

Najznačajnije manifestacije u Čačku

Disovo proleće – Mart-maj

Sabor frulaša Srbije „Oj, Moravo“ u Prislonici kod Čačka – Jul

Međunarodni festival folklora Etnofest – Avgust

Kupusijada u Mrčajevcima – Septembar

Pogledajte naš vodič za turističku regiju Zapadna Srbija i pronađite svoju sledeću destinaciju.

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Scroll to Top