fbpx
baner
dvorac dundjerski
Destinacije

Dvorac Dunđerski Fantast

Nastavljamo da vas upoznajemo sa lepotama Srbije. Ovoga puta vas vodimo u srce vojvođanske ravnice, u jedan od najlepših dvoraca u Srbiji – Dvorac Fantast. Iza visokih topola i ograde skriva se dvorac u kome bajka i dalje živi a na tome se možemo zahvaltiti Bogdanu Dunđerskom, koji ga je izgradio.

dvorac dundjerski
Foto: Slobodan Botoški

Gde se nalazi Dvorac Fantast?

Dvorac Fantast se nalazi na 14 km od Bečeja na putu prema Bačkoj Topoli.  Od Beograda je udaljen 135 km, od Zrenjanina 65 km a od Novog Sada 60 km.

Kako stići do dvorca? Najbrže je ukoliko iz Beograda idete autoputem, mada se mnogi odlučuju i za put preko Zrenjanina, jer tako mogu da uživaju u pogledu na ravničarske predele. Put je dobar i postoje oznake do zamka, na vama je da odaberete šta vam više prija.

Dvorac Dunđerski Fantast – mapa puta

Kako je Dvorac Fantast dobio ime?

Dvorac Dunđerskih Fantast je dobio naziv po jednom od konja. Fantast je bio najlepše grlo na imanju koji je 1932. godine na beogradskom hipodromu, kao trogodišnje grlo pobedilo u sve tri trke i osvojilo sve titule. Po završetku gradnje, zamak dobija njegovo ime. Kada je uginuo Fantast je sahranjen u sklopu kompleksa.

Iako je vlasnik dvorca želeo da se imanje zove “Zadužbina Bogdana Dunđerskog”, kompleks je dobio druge ime. Ipak, najveći broj ljudi ovaj zamak prepoznaje kao Dvorac Dunđerskih, što može nekada dovesti do zabune, jer se u Vojvodini nalazi još nekoliko dvoraca ove porodice.

dvorac fantast
Foto: Slobodan Botoški

Obilazak uz pratnju vodiča

Kako smo saznali, ceo kompleks dvorca je moguće obići uz pratnju stručnog vodiča. Cena obilaska je 150 dinara po osobi. Obilazak obuhvata pored dvorca, mali kaštel, kapelu gde je sahranjen Bogdan Dunđerski, ergelu i park.

Popnite se na kulu
Svim posetiocima je dozvoljeno da se popnu na vrh kule, potrebno je da ih zamolite na resepciji da vam daju ključ. Mi za ovo nismo platili. Ne zaboravite da ponesete foto aparat.

Radno vreme

Za posetu dvorca: 
ponedeljak-petak 08-20 h
vikendom 08-21 h
Radno vreme ergele: 
ponedeljak-petak 10- 17h
vikendom 8- 14h

Ergela konja

Bogdan Dunđerski je bio ljubitelj konja i pre Drugog svetskog rata, polovina imanja je bila posvećenja njima. Njegova ergela brojala je preko 1400 grla, dok se dana u Dvorcu Fantast nalazi oko 30 konja. Dvorac ma šest konjušnica i staza za trening galopera, i smatraju se za najbolju ergelu u Srbiji  koja sadrži poznate rase koja. Uz pomoć instruktora, posetiocima stoji na raspolaganju:

  1. Vožnja fijakerom

  2. Jahanje konja

Ukoliko dvorac posetite zimi, nemojte se iznenaditi , vožnja kočijama postaje vožnja saonicama u predivnom ambijentu snegom pokrivene ravnice a dvorac prekriven snegom izgleda kao iz bajke.

Otvoren Mini ZOO vrt

Za one najmlađe, od 2019. godine dostupan je i Zoo vrh u dvorcu Dunđerskih. Ukoliko dolazite sa decom, oni će biti u prilici da vide neke od životinja koje su ovde smeštene: bivoli, lame, kobila sa ždrebetom, patuljaste koze, dva teleta. Očekuje se da uskoro dolazak noja, antilope, emua i drugih vrsta.

Svi dvorci porodice Dunđerski
Članovi porodice Dunđerski su posedovali pet dvoraca na teritorije današnje Vojvodine. To su: Dvorac Fantast u Bečeju, Dvorac Bezeredi u Čelarevu, Dvorac Sokolac kod Novog Bečeja, Dvorac Damaskin u Hajdučici, Kaštel Kulpin kod Bačkog Petrovca.

Istorija dvorca

Nakon nekoliko faza dvorac je konačno završen 1925. godine. Ograđen je niskom ogradom i već iz daleka se može uočiti beli toranj izgrađen u neogotičkom stilu.  Napravljen je tako da podseca na Francuske dvorce sa prostranim imanjem.

Unutrašnjost dvorca je bila impresivna, bogata umetninama i nakitom od kojih, na žalost nije ostao ništa. Nakon završetka rata 1945. godine sve je pokradeno a neki delovi su čak i bili srušeni.

Osamdesetih godina, dobija današnji izgled i pretvara se u luksuzni hotel. Dobro je da se to desilo jer sada imamo mogućnost da posetimo ovu lepotu u sred vojvođanske ravnice.

Kapela Svetog Đorđa

Saznavši da je nekada na ovom mestu postojala crkva, Bogdan Dunđerski je odlučio da tu podigne crkvu. Izgrađena je u slično vreme kada i sam dvorac a kapelu je oslikao niko drugi nego Uroš Predić veliki prijatelj Bogdana.

Danas  ova crkva predstavlja mesto gde se organizuju venčanja i krštenja za one koji žele da ih organizuju na ovom bajkovitom mestu.

Legende porodice Dunđerskih

Misterija je i ne zna se tačno poreklo bogatstva ali su dve priče ostale do danas kao najverovatnije.

Prema prvoj, kada je rodonačelnik loze Avram Višnjevac, iz sela  u današnjoj Hercegovini, došao u vojvođansku ravnicu, radeći kao nadničar pronašao kovčeg sa zlatom i dukatima. Taj novac je uložio u kupovinu imanja i tako je bogatstvo počelo da se uvećava.

Prema drugoj, za vreme austro-turskog rata 1711. godine pomogao je imućnom turčinu da pređe Tisu i time mu spasao život.  Avramu se turčin odužio i nagradio ga što je ovaj kasnije  uspešnom trgovinom stvorio bogatstvo.

Vlasnici tri pivare
Lazar Dunđerski imao dve fabrike alkohola a takođe je kupio i najveće pivare Vojvodini: u Zrenjaninu, Ečki i Čelarevu.

Hotel i restoran Fantast

Nakon rekonstrukcije, dvorac je adaptiran u Hotel Fantast koji nudi smeštaj posetiocima. Hotel ima tri zvezdice i podeljen je na tri smeštajne celine: Dvorac, mali kaštel i depadans. Ukoliko vas zanimaju cene smeštaja, najbolje je da pozovete i raspitate se. Na kraju teksta se nalaze kontakt informacije.

U podrumu dvorca, nekadašnjem vinskom podrumu Bogdana Dunđerskog, smešten je restoran sa dve sale i kuhinjom. Restoran takođe raspolaže i sa otvorenom terasom kapaciteta 40 sedećih mesta. A da bi ugođaj bio potpun postaraće se vojvođanski tamburaši koji tamo sviraju određenim danima.

Obavezno morate da probate
Fantast palačinke, Fantast šniclu i štrudlu s makom obavezno treba probati, kao i jedinstveno vino „Krokan“ sa obližnjeg „Bisernog ostrva“.

Radno vreme recepcije:
ponedeljak-petak: 10-24 h
vikendom; 8-24h
Radno vreme restorana: 
ponedeljak-petak: 10-24 h
vikendom: 8-24h

Dvorac Fantast kontakt

Telefon +381 21 69 15 200

e-mail: dvoracfantast@gmail.com

Šta još videti u okolini:

  • Ruševine monumentalne crkve Arače
  • Kaštel Ečka

 


Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.