fbpx

Vodopadi u Srbiji su omiljena destinacija mnogih zaljubljenika u prirodu. Neki su skriveni, pa je put do njih posebna avantura. Neki se nalaze u blizini destinacija u Srbiji  koje morate posetiti, pa ih obavezno uvrstite u svoje planove.

Vodopadi Srbije često izgledaju kao fantastični prizori sa razglednica i teško je odlučiti koji je najlepši. Pogledajte našu listu najlepših vodopada u Srbiji.

Vodopad Jelovarnik

Vodopad Jelovarnik se nalazi u okviru Nacionalnog parka Kopaonik. Jedan je od najviših vodopada u Srbiji sa visinom od 71 m i sa tri kaskade. Nalazi se na 1113 m nadmorske visine.

Do Jelovarnika možete stići tako što ćete krenuti od centra Kopaonika ka Brzeću. Pratite put za Blaževo, a kod spomenika Mramor skrećete desno i makadamskim putem idete do vodopada. Od puta do samog vodopada vodi uređena staza, a do veličanstvenog pogleda vas deli 5 minuta šetnje uzbrdo.

Vodopad je ušuškan u šumi, a prizor vode koja pada sa visine od 70 m će vas ostaviti bez daha.

vodopad jelovarnik kopaonik

Vodopad Gostilje

Gostiljski vodopad se nalazi u selu Gostilje na 25 km od centra Zlatibora.

Mlaz vode pada sa visine od oko 20 m, a čitav prostor oko vodopada predstavlja malu oazu netaknute prirode.

Ako nastavite nizvodno od vodopada, potok gradi veći broj manjih vodopada i slapova sve do ušća u reku Katušnicu. Sve vreme se krećete uređenim stazama gde postoje klupe za odmor.

Možete ga posetiti u zimskom periodu od 9 do 16.30 časova, a u letnjem periodu od 9 do 19 časova.

gostiljski vodopad

Vodopad Ripaljka

Vodopad Ripaljka je od turističkog mesta Sokobanja udaljen samo 5 km i nalazi se u blizini Grudne bolnice Ozren. Važi za jedan od najlepših vodopada u Srbiji i zaštićen je kao prirodno dobro.

Sastoji se od više kaskada a najveći odsek je visok 11 metara i poznat je kao Velika Ripaljka.

Spada u akumulacione vodopade. Vodom je nabogatiji u proleće, a dešava se da tokom leta presuši. Prostor oko vodopada je uređen kao izletište.

Vodopad Veliki Buk

Vodopad Buk se nalazi u blizini Despotovca, Resavske pećine i manastira Manasija,  na padinama planine Beljanice. Poznat je i kao vodopad Lisine. Visine je oko 25 metara, a vodom je najbogatiji u proleće. Voda pada u jezerce stvarajući veliku buku, po čemu je vodopad i dobio ime.

Zbog svoje lepote i pristupačnosti, spada u najposećenije vodopade u Srbiji. U blizini je etno restoran, koji je česta stanica za odmor tokom izleta.

Slapovi Sopotnice

U selu Sopotnica, 17 km od Prijepolja, na padinama planine Jadovnik, nalazi se spomenik prirode Slapovi Sopotnice. Do sela je put asfaltiran do nekih kilometar ispred samih slapova, kada počinje makadamski put. 

Reka Sopotnica gradi kaskade u više nivoa, a najviši od vodopada je visok  čak 25 m. Vodopadi  Sopotnice su prisutni tokom cele godine, ali su vodom najbogatiji u proleće. Lepoti ovog mesta dodatno doprinosi bujna vegetacija koja okružuje vodopad. Ne propustite priliku da se popnete do mostića sa kog se pruža najlepši pogled slapove. Postoji uređena staza od puta pa do najvišeg vodopada.

U selu Sopotnica se nekad nalazilo dosta vodenica u kojima se mlelo žito i valjarica u kojima se valjalo sukno. Danas one nisu u funkciji.

vodopad sopotnica
Foto: kompaskazesrbija

Vodopad Blederija

Vodopad Blederija se nalazi na 30ak kilometara od Kladova. Nalazi se u selu Reka, u blizini mesta Brza Palanka. Put nije toliko pristupačan, ali vredi svakog truda jer će vas pogled na vodopad Blederije ostaviti bez daha.

Vodopad je visine 7 m, a ono što je karakteristično za Blederije je da se voda obrušava u jezerce smaragdne boje.

Tokom leta se možete i okupati u jezercetu i uživati u ovom skrivenom prirodnom blagu.

Vodopad Prskalo

Vodopad Prskalo se nalazi u opštini Despotovac, na padinama južnog Kučaja. Ima karakteristačan izgled zahvaljujući krečnjačkom platou sa kojeg, sa visine od 15 m, pada slap vode.

Nalazi se pored puta koji od Resavice vodi ka Čestobrodici, ali je okružen je bujnom vegetacijom i put da njega nije lako prohodan. Iako vodopad Prskalo nije toliko bogat vodom, nikad ne presušuje.

vodopad prskalo
Foto: Jovana Mladenović

 

Vodopadi Stare planine

Čak trećina vodopada u Srbiji se nalazi na Staroj planini.  Stara planina krije najviše i najlepše vodopade, a doći do njih je avantura za sve planinare i ljubitelje prirode. Za neke od njih do pre dve decenije nije znao niko sem nekoliko meštana.  Mi smo ovog puta izdvojili pet vodopada.

 

Vodopad Tupavica

Vodopad Tupavica se nalazi u blizini sela Dojkinci, na Dojkinačkoj reci. Jedan je od najpristupačnijih vodopada na Staroj planini. Put do Dojkinaca je asfaltiran, a od sela do samog vodopada ima oko 4 km zemljanog puta.

Nalazi se nadmorskoj visini od 1 050 metara, okružen netaknutom prirodom. Visina vodopada je oko 25 metara. Spada u najlepše i najfotogeničnije vodopade Srbije.

Tupavica je prelepa tokom cele godine. Tokom zime zaledi i ima izgled zavese sačinjene od ledenih kristala, u proleće je najbogatija vodom, a tokom leta iz blizine možete posmatrati slapove vode koji padaju niz stepenastu crvenkastu liticu.

Od Tupavice možete nastaviti ka Arbinju, staroplaninskoj prašumi, gde na Dojkinačkoj reci možete naići na veliki broj malih vodopada.

vodopad tupavica

Koprenski vodopad

Vodopad Kopren se ističe po tome što je vodopad koji se nalazi na najvećoj nadmorskoj visini  (1820 metara nadmorske visine)  i što je drugi  najviši/najduži (148 m) vodopad u Srbiji. Nalazi se ispod vrha Kopren.

Do prizora Koprenskog vodopada od kojeg zastaje dah dolaze samo najuporniji i najspremniji. Nalazi se na nepristupačnom terenu, a preporučuje se da se poseti u rano proleće, dok vegetacija koja ga okružuje nije toliko bujna.

Kaluđerski skokovi

Kaluđerski skok je najviši vodopad u Srbiji, visok čak 232 m. Nalazi se u blizini sela Topli Do, ispod najvišeg vrha Stare planine – Midžora. Vodopad se nalazi na istoimenoj reci, koja je pritoka Rakitske od koje dalje nastaje Toplodolska reka.

Spada u kaskadne vodopade, sa 20ak manjih ili većih kaskada. Nalazi se na nepristupačnom terenu, te je do njega moguće doći samo pod punom planinarskom opremom.

kaludjerski skok
Izvor: Youtube/Printscreen

Donji i Gornji Piljski vodopad

Na Piljskom potoku, ispod staroplaniskog vrha Pilj, nalaze se Donji i Gornji Piljski vodopad. Od sela Topli Do udaljeni su oko 4.5 km.

Iako su ova dva vodopada zapravo dve velike kaskade na istom potoku, udaljene oko 500m, prilaz do njih nije isti. Kao i većina vodopada na ovoj planini, nalazi se na nepristupačnom terenu.

Vodopad Bigar

Vodopad Bigar je svakako najpristupačniji vodopad Stare planine, s obzirom da se nalazi pored magistralnog puta Pirot-Knjaževac, u blizini sela Kalna. Njegova lepota će vam odmah privući pažnju.

Slapovi vode padaju sa visine od 35 m, a nastaje na mestu gde se potok Bigar uliva u Stanjansku reku. Ime je dobio po specifičnom rupičastom kamenu bigru sa koga se obrušava.

Pored vodopada se nalazi malo uređeno izletište, pa tu možete napraviti pauzu i uživati u pogledu. Ako krenete uzvodno od vodopada, nailazite na nekoliko plavo-zelenih jezerceta, okruženih bujnom vegetacijom.

vodopad bigar

 

Vodeno bogatstvo Stare planine nikog ne ostavi ravnodušnim. Veliko srce i istajnost malobrojnih meštana koji ne daju da se ovaj dar prirode zarobi u cevi, inspiracija su svima nama. Dužnost nam je da im pomognemo da odbrane reke Stare planine.

Podelite sa nama Vaše utiske. Pišite nam u komentaru koje vodopade u Srbiji biste vi izdvojili.

Thank you for your vote!
Post rating: 0 from 5 (according 0 votes)

4 Comments

 • Posted 19 jula, 2020 16:44
  Saša Drašković
  Thank you for your vote!
  Rating 0 from 5

  Podsećam vas na vodopad Sopotnica kod Prijepolja. Mesto izuzetne lepote.

 • Posted 28 jula, 2020 20:54
  Vladimir
  Thank you for your vote!
  Rating 0 from 5

  Zaboravili ste vodopad Sopotnica.
  Preporuka moje porodice😀.

 • Posted 28 jula, 2020 21:04
  Tijana
  Thank you for your vote!
  Rating 0 from 5

  Sopotnica….najlepši…

 • Posted 29 jula, 2020 01:23
  Ilija Markovic
  Thank you for your vote!
  Rating 0 from 5

  Sopotnica jeste svakako jedan od najlepsih vodopada u Srbiji, ne razumem zasto ga nema na listi!?

Leave a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.