fbpx
baner
Najlepše i najočuvanije tvrđave u Srbiji
Blog

Tvrđave u Srbiji

Na teritoriji Srbije još od antičkih vremena građene su tvrđave na strateški važnim mestima za odbranu. Mnoge od njih i nakon više vekova i dalje stoje kao svedoci svoga vremena. U doba Nemanjića Srbija se mogla pohvaliti sa više od 200 utvrđenih gradova. Danas je ostalo svega oko 40 nekadašnjih velelepnih tvrđava a mi ćemo u ovom tekstu predstaviti najočuvanije tvrđave u Srbiji koje možete posetiti.

Golubačka tvrđava

Destinacije u Srbiji, Tvrđave u Srbiji, tvrdjava Golubac, Golubački grad, Đerdapska klisura
Foto: Nick Grey

Tvrđava Golubac je otvorena za posetioce od 30. marta 2019. godine, nakon rekonstrukcije koja je započeta 2014. godine. Tokom uređenja lokaliteta i izmeštanja magistralnog puta koji je prolazio kroz sam lokalitet pronađeni su ostaci iz turskog pa čak i iz rimskog perioda što je uticalo na plan i rok rekonstrukcije.

Centar za posetioce sa izloženim predmetima nađenim tokom rekonstrukcije dostupan je svima. Uređene su pešačke staze i šetalište uz Dunav, travnate površine, parking i mala marina.  Pristupne staze su podeljene u četiri zone. Posetioci u Tvrđavu mogu ulaziti samostalno ili u pratnji stručnog vodiča Tvrđave. 

Golubačka tvrđava je otvorena za posetioce svakog dana osim ponedeljka, a cene ulaznica se u zavisnosti od zone kreću od 600 do 1200 dinara.

Više informacija smo pripremili u posebnom tekstu o Golubačkoj tvrđavi.

Niška tvrđava

Niška tvrđava , Stambol Kapija, glavni ulaz, grad Niš

Niška tvrđava se nalazi u samom centru Niša, na desnoj obali Nišave. Spada u red najočuvanijih tvrđava na prostoru Balkana. Podignuta je na ostacima antičkog utvrđenja. Dograđivana je i tokom srednjeg veka a današnji izgled je dobila u najvećoj meri u 18. veku, za vreme vladavine Turaka. Tvrđava ima četiri velike kapije: Stambol kapiju , Beogradsku kapiju, Vidinsku i Veliku kapiju kroz koju se izlazilo na reku. Sve kapije su i danas dobro očuvane.

Danas je Niška tvrđava zaštićeni spomenik kulture i mesto gde se održava veliki broj kulturnih manifestacija. Tvrđava je otvorena tokom cele godine i ulaz je slobodan.

Više informacija smo pripremili u posebnom tekstu o Niškoj tvrđavi.

Smederevska tvrđava

Tvrđave u Srbiji, Ideja za izlet - Smederevska tvrdjava - Grad Smederevo - Milenko Lazic
Foto: Milenko Lazić

Na ušću reke Jezave u Dunav, na površini od 11 hektara nalazi se jedna od najvećih i najlepših  srednjovekovnih tvrđava u Evropi – Smederevska tvrđava. Podigao je despot Đurađ Branković u 15. veku u cilju odbrane od Turaka. Tvrđava je podignuta za samo dve godine uz veliku žrtvu graditelja. Legende kažu da su graditelji umirali od iznemoglosti, a narod je krivio despoticu prokletu Jerinu, po kojoj se naziva još i Jerinin grad.

Smederevska tvrđava je oblika trougla, ima 25 visokih kula i sastoji se od Velikog i Malog grada. Tvrđava je preživela vekove, ali je najveće oštećenje je doživela tokom Drugog svetskog rata kada je u velikoj eksploziji municije koja je bila smeštene unutar tvrđave uništen najveći deo Velikog grada. Rekonstrukcija je još uvek u toku. Mali grad je otvoren za posetioce i u njemu se održavaju brojne kulturne manifestacije poput pozorišnog festivala Tvrđava teatra.

Više informacija o samoj tvrđavi, radnom vremenu i cenama ulaznica smo pripremili u posebnom tekstu o Smederevskoj tvrđavi.

Pirotska tvrđava

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milica Marjanovic (@milicicamarjanovic) on

Pirotska tvrđava je kroz različite vremenske periode nosila različita imena: Turres, zatim Pirgos, Momčilov grad, Kale…Pri arheološkim iskopavanjima vršenim u okviru restauracije Pirotske tvrđave došlo je do otkrića tragova postojanja naselja još od gvozdenog doba. Svoj uspon Pirotska tvrđava doživljava u vreme vladavine kneza Lazara, kad postaje strateški grad na granici i prva linija odobrene od najezde Turaka.

Preporuka
Obavezno posetite i muzej Ponišavlja koji je smešten u čuvenom Konaku malog Riste, kući u kojoj je sniman film ‘Zona Zamfirova’.

Dugo se ova trđava nazivala Momčilov grad jer se smartalo da je podigao čuveni vojvoda Momčilo, ali su novija arheološka istraživanja pokazala da Momčilo ipak nema puno veze sa gradnjom Pirotske tvrđave.

Tvrđava se sastoji od tri dela: gornjeg grada sa donžon kulom i ulaznom kapijom, srednjeg dela sa bedemom i dve kule i donjeg grada sa bedemom i zidanim rovom.

Pre par godina, završena je rekonstrukcija većeg dela tvrđave u Pirotu, čime je ona povratila stari sjaj i postala primamljiva turistima.

Ulaz je slobodan i tvrđava je svakog dana otvorena za posetioce. Na ovom linku možete naći i 3D prikaz čuvene Pirotske tvrđave.

Kalemegdanska tvrđava

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adam Radosavljevic (@adamradosavljevic) on

Kalemegdanska tvrđava je jedan od simbola Beograda i lokacija koju mora posetiti svako ko dođe u glavni grad Srbije. Istorija Beogradske tvrđave je bogate i burne istorije, menjala je vlasnike i rušena je nebrojano puta, ali kao simbol Beograda opstala je kroz vekove. Sagrađena je na strateški važnom mestu, na ušću Save u Dunav, a prvi ostaci grada potiču još iz prvog veka.

Svoj najveći značaj je imala u tursko-austrougarskim ratovima, pre svega kao artiljerijsko utvrđenje. Tragovi burne istorije se mogu videti i po materijalu gradnje, pri čemu su ”beli” delovi vizantijski i srpski, a ”crveni” osmanlijski i austrougarski.

Kalemegdanski park i tvrđava su uređeni, organizovani i prilagođeni turistima. Popularni Kalemegdan se sastoji od Donjeg i Gornjeg grada. U sklopu Kalemegdana se nalaze vojni muzej, Narodna opservatorija, Galerija Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu, Crkva Ružica. Kapela Svete Petke, Pobednik, Grobnica narodnih heroja, Kula Nebojša, Beogradski zoološki vrt…

Informacije o radnom vremenu i cenama ulaznica možete pronaći na sledećem linku.

Bačka tvrđava

Backa tvrdjava Bac
Foto: Milenko Lazić

Bačka tvrđava predstavlja najznačajnije i najbolje očuvano srednjovekovno utvrđenje na zapadu Vojvodine. Nalazi se u mestu Bač, nekada slavnom gradu, po kome je čitava ova velika plodna ravnica između Dunava i Tise dobila ime Bačka.

Početak nastanka današnje tvrđave vezuje se za 14. vek, kada je kralj Karlo Robert Anžujski ojačavao granice kraljevstva,

U godinama koje su dolazile, tvrđava je osvajana, delimično rušena, pljačkana čak i u potpunosti napuštana. Renoviranje dela tvrđave je završeno 2016. godine, ali su potrebni i dalji radovi kako bi se tvrđavi Bač vratio pun sjaj.

Više informacija smo pripremili u posebnom tekstu o Bačkoj tvrđavi.

Ramska tvrđava

Ramska tvrđava slika iz vazduha
Foto: Ram tvrđava – Ilija Jacanović

Tvrđava Ram se nalazi na obali Dunava u istoimenom naselju, na 15 km od Velikog Gradišta. Smeštena je na steni koja se sa severoistočne strane spušta ka reci i predstavlja jedno od najznačajnijih artiljerijijskih utvrđenja na Dunavu. Čini je pet kula a u tvrđavu se ulazi kroz Donžon kulu koja se nalazi na jugozapadnom delu utvrđenja.

Ramska tvrđava podignuta je na ostacima antičkih i vizantijskih temelja, a sagradio je turski sultan Bajazit II. Zbog strateški važnog položaja, prelazila je i u austrijske ruke, ali je uglavnom bila u posedu turske vojske. Pored tvrđave su pronađeni i ostaci karavansaraja, jedinog sačuvanog na teritoriji Srbije. Više o istoriji Ramske tvrđave možete pročitati na sledećem linku.

Rekonstrukcija Ramske tvrđave je završena 2019. kada je otvorena za posetioce. Obnovom je, uz donacije Turske, tvrđavi Ram vraćen sjaj. Tvrđava Ram je otvorena svakog dana osim utorkom, a cene ulaznica su 300 dinara za pojedinačne i 200 dinara za grupne posete.

Tvrđavu Ram možete posetiti u okviru jednodnevnog izleta i jednostavno krenite obalom Dunava i otkrijte koje sve tajne kriju tvrđave u ovom delu Srbije.

Više informacija smo pripremili u posebnom tekstu o Ramskoj tvrđavi.

Maglič tvrđava

Srednjevekovna tvrđava Maglič
Foto: look4milan

Na desnoj obali Ibra, 20km južno od Kraljeva, nalazi se jedan od najbolje očuvanih srpskih srednjovekovnih gradova – Maglič. Izgrađen na vrhu brda, 100 m iznad Ibra i sa tri strane okružen ovom rekom, Maglič i dalje dominira predelom i motri nad Dolinom kraljeva.

Iako izgleda nepristupačno, do ove destinacije se može relativno lako doći. Pored Ibarske magistale, preko puta tvrđave, nalaze se restoran i parking. Nedaleko se nalazi pešački most preko Ibra, a dalje možete nastaviti ka vrhu uređenim stazama i stepenicama. 

Smatra se da je Maglič sagrađen u 13 veku. Sam grad čini osam kulapovezanih bedemima. Jednom kada uđete u ovu srednjovekovnu tvrđavu lako ćete zamisliti prizore iz istorijskih filmova punih hrabrih vitezova.

Više informacija smo pripremili u posebnom tekstu o tvrđavi Maglič.

Važno obaveštenje
U junu 2020. godine nabujali Ibar je odneo pešački most tako da je prilaz tvrđavi trenutno nemoguć.

Petrovaradinska tvrđava

Petrovaradinska tvrđava se nalazi u Novom Sadu, na desnoj obali Dunava i predstavlja jednu od najvećih sačuvanih tvrđava u Evropi. Sadašnji izgled je dobila za vreme austrougarske vladavine, kada je sagrađena kao vojno utvrđenje od izuzetanog značaja u austrijsko-turskim ratovima.

Danas se na Petrovaradinu umesto kasarna nalaze hoteli i restorani. Petrovaradinska tvrđava je spomenik kulture i nezaobilazna lokacija za svakog ko posećuje Novi Sad. Mesto je brojnih kulturnih manifestacija, a festival Exit je Petrovaradinu doneo svetsku slavu.

Najupečatljiviji deo Petrovaradinske tvrđave je petrovaradinski Toranj sa satom , na kome su kazaljke postavljene tako da mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate. Sa Petrovaradinske terase se pruža prelep pogled na Dunav i Novi Sad.


Podelite sa nama vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.