fbpx
Ideja za izlet - Smederevska tvrdjava - Grad Smederevo - Milenko Lazic

Smederevska tvrđava

Na ušću reke Jezave u Dunav, na površini od 11 hektara nalazi se jedna od najvećih srednjovekovnih tvrđava u Evropi – Smedervska tvrđava. Podigao je despot Đurađ Branković u XV veku u cilju odbrane od Turaka. Tvrđava je podignuta za samo dve godine uz veliku žrtvu graditelja. Legende kažu da su graditelji umirali od iznemoglosti, a narod je krivio despoticu prokletu Jerinu, po kojoj se naziva još i Jerinin grad.

Gde se nalazi / Kako stići:

  • Smederevska tvrđava se ona nalazi prekoputa autobuske i železničke stanice na obali Dunava.
  • Od Beograda je udaljen oko 50 km a mi preporučujemo putem preko Grocke, uživaćete u pogledu na Dunav.
  • Od Niša je udaljena 188km, od Novog Sada 154km a od Kragujevca 90km.

Smederevska tvrđava je oblika trougla, ima 25 visokih kula i sastoji se od Velikog i Malog grada. Mali grad je sagrađen prvi i u njemu je bila  rezidencija Despota Đurđa i njegove porodice, kao i biblioteka i kovnica novca. Zatim je podignut i Veliki grad sa bedemima, a sa kopnene strane prokopan je rov koji je spajao reke Dunav i Jezavu. U Velikom gradu Smederevske tvrđave su bili smešteni vojnici i lokalno stanovništvo. Pad Smederevske tvrđave 1459. godine označio je i konačni pad srpske srednjevekovne države.

Tvrđava je preživela vekove, a najveće oštećenje je doživela tokom Drugog svetskog rata kada je u velikoj eksploziji municije koja je bila smeštene unutar tvrđave uništen najveći deo Velikog grada. Rekonstrukcija je još uvek u toku. Mali grad je otvoren za posetioce i u njemu se održavaju brojne kulturne manifestacije poput pozorišnog festivala Tvrđava teatra.

Ideja za izlet - Smederevska tvrdjava - Grad Smederevo - Milenko Lazic

 Foto: Milenko Lazić

Savet:

  • Preporučujemo vam obilazak tvrđave u septembru kada se u gradu Smederevu održavaju Smederevske jeseni, jedna od najvećih manifestacija u slavu vina u Srbiji.
  • Prošetajte do samog centra Smedereva, gde se nalazi “VinoGrad” odnosno vinski grad u kome smederevski proizvođači izlažu svoja vina u autentičnim objektima u obliku bačvi, gde posetioci mogu da degustiraju i kupe vina.
Predlog za jednodnevni izlet
Ukoliko vam se dopada ova lokacija, za više informacija pogledajte predlog za izlet koji uključuje i Smederevsku tvrđavu.

Radno vreme:

Mali grad Smederevske tvrđave otvoren za posetioce svakog dana od 08 do 20 časova tokom sezone i od 08 do 17 časova van sezone.

Cena ulaznica:

250 dinara – Pojedinačna cena.
150 dinara – Povlašćena cena ulaznice za pojedinačne posete penzionera, učenika i studenata.
Za decu do 7 godina u pratnji odrasle osobe i lica sa posebnim potrebama ulaz je slobodan.

Telefonski broj za najavu grupnih poseta i usluge vodiča:  +381 26 615 666

Smederevska tvrđava virualana tura

Šta još videti u okolini:

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

2 thoughts on “Smederevska tvrđava”

  1. Kako vas nije sramota da pozivate ljude da vas posete, kad ste od tvrđave napravili atletsku stazu. Nije to rimski Koloseum da se juri po njemu. Postavili ste kamere po gradu i ograničili oko škola na 30km i to važi i leti normalno i kada nema đaka ni na ulici a kamoli u školi. Jedino znate da otmete pare prevaranti!

  2. Zalosno je. Ogromna tvrdjava i njoj nista. Prilaz odvratan, staza za trcanje dominira i ako joj tu nije mesto, mali grad bez ikakvog sadrzaja… Umesto da se naprave drvene barake, da se rekonstruise zivotugradu, da se turisti docara kako je nekad bilo, ima mesta cak i smestaj da se napravi… Turista ovde sem zidina nema sta da vidi …. Zalosno

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Scroll to Top