fbpx
3D virtualne ture u Srbiji

3D virtualne ture kroz tvrđave u Srbiji

Zbog svih onih koji nisu u mogućnosti da putuju, odlučili smo da napišemo ovaj tekst i predstavimo vam nekoliko 3D virtualnih tura koje su dostupne za destinacije u Srbiji. Odlučili smo se za tvrđave, ali pored njih postoje virtualne ture za druge kulturne objekte o kojima ćemo neki drugi put.

3D virtualne ture u Srbiji

3D virtualne ture

Virtualne šetnje su moderan način za prikazivanje turističkih sadržaja. Sve su popularnije i u svetu, a i kod nas. Virtualne ture omogućavaju virtualnu šetnju kroz lokaciju u 360°. Posetioci na ovaj način imaju mogućnost razgledanja lokacija u svim pravcima, a postoji i mogućnost zumiranja željenog detalja jednostavnim pokretima.

Kretanjem kroz virtuelnu turu imate osećaj kao da ste zaista tamo. Ovaj vid tura posebno je značajan za one koji nisu u mogućnosti da putuju, pa na ovaj način nisu uskraćeni da vide i uživaju u lepotama ovih lokacija. 3D virtuelna tura dostupna je svim korisnicima računara i „pametnih“ mobilnih telefona. Zbog lakše navigacije čak vam i preporučujemo da uživate u ovim turama preko telefona.


Golubačka tvrđava

Tvrđava Golubac je, nakon rekonstrukcije, postala jedan od najpopularnijih turističkih lokacija u Srbiji. Ova tvrđava na Dunavu se sastoji od devet kula, a ono što doprinosi njenoj lepoti su njen položaj i okruženje.

Virtuelna 3D tura kroz Golubačku tvrđavu je rezultat projekta Ministarstva za evropske integracije kroz projekat digitalizacije kulturne baštine uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Više informacija smo pripremili u posebnom tekstu o Golubačkoj tvrđavi.

Pirotska tvrđava

Pirotska tvrđava, poznata i pod imenom Momčilov grad, je većim delom rekonstruisana. U iskopinama kod Pirotske tvrđave nađeni su ostaci naselja čak iz gvozdenog doba. U svom restauriranom izdanju, Pirotska tvrđava je povratila izgled iz vremena vladavine kneza Lazara kada je bila strateški važan pogranični grad.

Virtuelna 3D tura kroz Pirotsku tvrđavu je rezultat projekta Ministarstva za evropske integracije kroz projekat digitalizacije kulturne baštine uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Petrovaradinska tvrđava

Virtuelna tura kroz tvrđavu upoznaje posetioce sa lepotama, istorijskim činjenicima, ali i aktuelnostima vezanim za tvrđavu. Kako bi vam olakšali obilazak tvrđave, kreiran je i interaktivni vodič čiju ulogu je preuzeo član čuvenog arhivskog odeljenja iz televizijske serije “Državni posao” i ujedno istoričar po profesiji, Nikola Škorić.

Virtuelna 3D tura kroz Petrovaradinsku tvrđavu je rezultat projekta prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, koji su 2018. pokrenuli Exit fondacija i Nacionalni park baštine „Onte“ u Opustaseru.

Bačka tvrđava

Bačka tvrđava predstavlja najznačajnije i najbolje očuvano srednjovekovno utvrđenje na zapadu Vojvodine. Sa njenih kula se pruža prelep pogled na vojvođansku ravnicu. Rekonstrukcija tvrđave Bač je još uvek u toku, tako da tek očekujemo da zasija u punom sjaju.

Virtuelna 3D tura kroz Bačku tvrđavu je rezultat projekta Ministarstva za evropske integracije kroz projekat digitalizacije kulturne baštine uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Više informacija smo pripremili u posebnom tekstu o Bačkoj tvrđavi.

Viminacijum

Preuzeto sa sajta: viminacium.org.rs

Više informacija smo pripremili u posebnom tekstu o Viminacijumu.

Smederevksa tvrđava

Virtuelna 3D tura kroz  Smederevsku tvrđavu je rezultat projekta  švedske vlade kroz agenciju SIDA (Švedska agencije za međunarodni razvoj i saradnju). Partneri u realizaciji projekta su švedska nezavisna međunarodna organizacija za očuvanje kulturnog nasleđa Cultural Heritage without Borders (Kulturno nasleđe bez granica) i Balkan Museum Network (Balkanska muzejska mreža).

Više informacija smo pripremili u posebnom tekstu o Smederevskoj tvrđavi.


Ministarstvo za evropske integracije pokrenulo je 2018. godine projekat digitalizacije nacionalne kulturne baštine kako bi ukazalo na važnost obnove spomenika kulture u Republici Srbiji, kao i na značaj korišćenja sredstava iz EU fondova u oblasti kulture i stvaralaštva.

Ovom aktivnošću Vlada Srbije pridružila se zemljama Evropske unije koje 2018. obeležavaju kao „Godinu evropskog kulturnog nasleđa“, sa ciljem da promovisanjem bogatstva kulturne različitosti, nasleđa i interkulturnog dijaloga ukažu na značaj ovih oblasti u ekonomskom razvoju i poboljšanju diplomatskih i spoljnopolitičkih odnosa.

Pored virtuelne ture Pirotske, Bačke i Golubačke tvrđave, ovim projektom omogućeno je obići i Subotičku sinagogu, crkveni kompleks Jablanica i Franjevački samostan u Baču.


Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju ili znate za još neku lokaciju koja ima virtuelnu turu, pišite nam u komentaru.

2 thoughts on “3D virtualne ture kroz tvrđave u Srbiji”

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Scroll to Top