fbpx
Panoramska vožnja žičarom - Ski Centar - Planina Kopaonik leti

Aktivnosti koje Kopaonik nudi posetiocima tokom leta

Kopaonik je destinacija koja sve više turista privlači i u letnjim mesecima. Mi ćemo vam predstaviti koje se sve aktivnosti nude na Kopaoniku ukoliko se odlučite da posetite ovu planinu, posebno van zimske sezone.

Sa preko 200 sunčanih dana tokom godine, Kopaonik je pravi izbor za planinski turizam i aktivan odmor. Pančićev vrh je nezaobilazna destinacija sa koga se, u vedrim danima, može kao na dlanu videti  sa jedne strane Šar planina i Komovi, a sa druge strane Stara planina.

Kopaonik leti može da ponudi sledeće sadržaje:

  1. Panoramska vožnja žičarom
  2. Bob na šinama
  3. Zip Line
  4. Letnja ski staza
  5. Bike staze
  6. Tjubing staza
  7. Vožnja džipovima
  8. Jahanje konja
  9. Pešačke ture
  10. Bazeni i Akva park
  11. Teretana na otvorenom
  12. Avantura park za decu

Panoramska vožnja

Kopaonik ima mnogobrojne žičare, ali je razočaranje veliko kad shvatite da mnoge od njih ne radi leti. Jednom od najlepših staza ove planine, u samom centru Kopaonika, svakog leta turiste vozi žičara “Pančićev vrh”. Ovom žičarom izlazite na najviši vrh ove planine i sigurno ćete uživati u pogledu sa 2017 metara nadmorske visine. Ovde pogledajte cene.

Panoramska vožnja žičarom - Ski Centar - Planina Kopaonik leti
Autor: Kompas kaže Srbija.

Bob na šinama

Staza ima dužinu od 600 metara, prolazi kroz lepe predele Kopaonika i biće pravi „mamac“ za turiste željne malih avantura i uživanja na planini. Instalacija je opremljena specijalnim sankama pričvrćenim na šinski sistem koje mogu koristiti odrasli i deca u pratnji odraslih na dvosednim sankama.

Kretanje se vrši usled prirodnog nagiba na kružnoj stazi. Vožnja stazom koje je postavljena od 1m do 6 m iznad tla je uzbudljiva i raznovrsna. Skokovi i talasi ugrađeni u stazu izazivaju još više uzbuđenja tokom vožnje. MAKSIMALNA brzina na ovoj bob-stazi je 60 kilometara na sat. Vožnja je, kako kažu u „Skijalištima“, potpuno bezbedna. Ovde pogledajte cene.

Letnja ski staza

Skijaši i borderi koji ne mogu da dočekaju prvi sneg, imaju priliku da uživaju u svom omiljenom sportu i tokom letnjih meseci na stazi 3a, koja prati žičaru Krst. Ova plastična podloga duga oko 900 metara skijašima pruža mogućnost pravog i bezbednog skijanja tokom cele godine.

Bike staze – Kopaonik

Ljubitelji planinskog biciklizma imaju na raspolaganju tri staze za spust dužine 5 km izgrađene po standardima Evropske unije i Kanade.

Izgrađene su staze različitih težina, prilagođene kako za početnike tako i za profesionalce. Prva staza je posebno izgrađena za početnike i decu, druga staza je srednje zahtevna, a poslednja – treća staza je vrlo zahtevna i prilagođena iskusnim vozačima. Širina staza varira od 60cm do 120cm. Na pojedinim deonicama su zemljani talasi, zavoji, drveni mostovi, skokovi i prepreke.

Zip Line

Zip Line je nastao kao potreba stanovnika planinskih oblasti da pređu preko reka i klanaca gde nije bilo moguće izgraditi mostove, a u poslednjih dvadesetak godina je dobio i svoju sportsko-rekreativnu varijantu. 

Postupak je jednostavan: sajla se postavi između dva brega i posetioci mogu da se spuštaju sa jednog brega na drugi, uz nezaboravnu dozu adrenalina i mogućnost da sagledaju lepote planine iz jednog potpuno novog ugla.

Ova adrenalinska atrakcija je veoma popularna u svetu i privlači veliki broj avanturista. Ovde pogledajte cene.

Vožnja džipovima – Safari tura Kopaonik

Safari tura podrazumeva obilazak i razgledanje turističkih atrakcija Kopaonika kao i flore i faune Nacionalnog parka Kopaonik kroz vožnju u posebno prilagodjenim off road vozilima za ovu namenu.

Učesnici će imati priliku da kroz uzbudljivu vožnju upoznaju Kopaonik na jedan sasvim nov i interesantan način, pa će u vremenskom periodu trajanja vožnje posetiti vrhove Kopaonika sa kojih se pružaju spektakularni vidici, obići širi centar Kopaonika gde će imati priliku za razgledanje i osmatranje šumskih predela. Uz vodiča, učesnici će se upoznati sa raznim zanimljivostima, kako kulturno istorijskim, tako i geografskim i botaničkim.

Tjubing staza – Kopaonik

Tjubing predstavlja specijalizovanu plastičnu podlogu na kojoj je moguće sankanje uz pomoć velikih guma, i zimi i leti. Namenjen je posetiocima svih uzrasta kojima je zajedničko jedno – želja za dobrom zabavom. Paralelno sa tjubing “stazom” izgrađena je i pokretna traka koja će moći da se koristi i zimi za prevoz skijaša. Ovde pogledajte cene.

Jahanje konja

U ponudi Turističkog centra Kopaonik dostupna je još jedna aktivnost koja će upotpuniti aktivni odmor na planini.

Bićete u prilici da jahanjem konja obilazite sve najatraktivnije lokacije naše sunčane planine. Svima koji žele da posete što više destinacija u toku jednog dana, a da ih noge pritom ne izdaju, ova tura će svakako prednjačiti u izboru. Za više informacija, obratite se Nacionalnom parku Kopaonik.

Pešačke ture Kopaonik

Na Kopaoniku poslednjih godina jedna od najvećih turističkih atrakcija su pešačke ture.  Najpopularnije pešačke staze na Kopaoniku su:

 • Hajdučica: Trajanje pešačke ture je oko 7-8 sati, sa 415 metara uspona. Stepen težine: duga tura srednje težine. Staza prolazi kroz središte Ravnog Kopaonika, pokrivenog četinarskom šumom, protkanog retkim biljem, proplancima, potocima i tresetištem Jankova bara.
 • Duboka:  Trajanje pešačke ture 4-5 sati, sa usponom oko 416 m. Stepen težine: lagana.
 • Semeteško jezero: Trajanje pešačke ture je 8-10 sati sa usponom oko 850m. Stepen težine: teža, duga tura. Semeteško jezero nalazi se na 900m n.v., u ataru sela Semeteš ispod visa „Čukara”. Kružnog je oblika, prečnika 60 metara i dubine do 4 metra.
 • Metođe: Trajanje pešačke ture je 6-7 sati, a staza je duga i srednje težine. Metođe je prirodni rezervat pod I stepenom zaštite. U gustoj šumi bukve i smreke nalazi se i narodno svetilište, uklesano u steni.

Javno Preduzeće Nacionalni park Kopaonik organizuje brojne pešačke ture  sa vodičem, i to po danima:

 • Utorak: Bele stene – Jelovarnik ili Markov kamen
 • Sreda: Metođe
 • Četvrtak: Treska
 • Petak: Samokovska reka
 • Subota: Nebeske stolice

Okupljanje zainteresovanih je u 10h ispred uprave Nacionalnog parka, a usluga vodiča se naplaćuje 250 dinara po osobi.

Jankove bare i izletište Kadijevac

Odličan izbor za izlet je rezervat prirode Jankove bare koji se nalazi na području Ravnog Kopaonika. Do njih se najlakše dolazi iz pravca uređenog izletišta Kadijevac. Od Kadijevca je udaljen oko kilometar i po lagane šetnje.

Kadijevac je izletište i kamp koji se nalazi na desetak kilometara od centra Kopaonika u pravcu ka Jošaničkoj Banji.

Bazeni i Akva park

U okviru hotelskih kompleksa Grand, Kraljevi čardaci i Milmari nalaze se bazeni od kojih su neki i na otvorenom. Na svega 20ak km od Kopanika nalazi se Jošanička banja, gde možete uživati u sadržajima akva parka Draguljica.

Teretana na otvorenom

U Dolini sportova, odmah pored boba na šinama, nalazi se teretana na otvorenom koja sadrži devet različitih fitnes sprava. Ulazak i korišćenje sprava je potpuno besplatno.

Sprave koje su instalirane na otvorenom su:

 • Dupla klupa za trbušnjake,
 • Dupla sprava za podizanje nogu,
 • Dupla sprava za hodanje,
 • Troosovinsko vratilo,
 • Paralelni razboj,
 • Sprava sa prsenovima za noge,
 • Sprava sa prsenovima za ruke i
 • Sprava za trbušnjake.

Odmor sa decom na Kopaoniku

Prijatna temperatura i svež vazduh su pre svega ono zbog čega treba posetiti Kopaonik leti sa decom. U Dolini sportova je otvoreno dečije igralište sa gumenom podlogom i rekvizitima za igru. U skolopu igrališta je i nekoliko klupa za odmor.

Avantura park Kopaonik

Avantura park se prostire na površini od oko 2000m2 i sastoji se od brojnih elemenata i raznovrsnih prepreka. Park je podeljen u tri celine:

 • Prvi nivo je najteži, namenjen deci starijeg uzrasta i odraslima. Na njemu se nalazi ukupno 14 staza sa preprekama, a mališani mogu da uživaju u sadržajima poput mini zip-lajna, visećih mreža i mostova, Tarzanovih lijana, paukovih mreža izrađenih od konopca, surfovanja na dasci, sankanja itd.
 • Drugi nivo odličan je za obuku dece i početnika. Poseduje desetak staza sa preprekama postavljenim tik iznad zemlje, radi veće bezbednosti korisnika.
 • Treći nivo namenjen je deci najnižeg uzrasta (od 4 do 10 godina). Opremljen je mrežama, penjalicama, balans gredom, zidom za penjanje, visećim mostovima, toboganom, kulom, figurama životinja izrađenim od drveta itd.

Cena ulaznice za Avantura park Kopaonik u trajanju dva sata je 450 dinara.

Radno vreme Avantura parka Kopaonik je od ponedeljka do četvrtka od 9 do 15 časova, a od petka do nedelje od 10 do 17 časova. 

Avantura park radi preko cele godine.

Šta možete videti u okolini Kopaonika:

 • Tvrđava Maglič
 • Manastir Studenica
 • Jošanička banja
 • Manastir Žiča
 • Semeteško jezero

Podelite sa nama Vaše utiske. Ukoliko smatrate da neke informacije nedostaju, pišite nam u komentaru.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Scroll to Top